Huis Klussen Werken met gereedschappen

Zelf gevel reinigen

Gevel reinigen: wat kun je zelf doen en wat niet?

Deze vraag zou misschien eerder moeten luiden: Wat wil je zelf doen als het gaat om gevel reinigen? De buitenmuren van je huis schoonmaken is een vies werkje, dat bovendien niet zonder risico is. Voor chemisch gevel reinigen worden uiterst agressieve producten gebruikt, die moeten worden opgevangen en afgevoerd. Voor zandstralen is in sommige gemeenten een vergunning of ontheffing nodig.

Een professioneel gevelreinigingsbedrijf voldoet aan de wettelijke voorwaarden en levert gewoonlijk vakwerk. Daar staat natuurlijk een prijs tegenover. In feite kun je elk soort gevelvervuiling zelf te lijf gaan, met een (gehuurde) zandstraler of hogedrukspuit, of met een van de mildere chemische middelen die er in de handel zijn. Zelfs huishoudsopjes kunnen dienen om bepaalde vormen van aanslag te verwijderen.

Stap 1: stel vast om welk soort vervuiling het gaat

Groen waas

Een groen waas op de gevel wordt veroorzaakt door algengroei. Stoomreinigen of gevel reinigen met een mild chemisch middel zijn niet-agressieve manieren om deze aanslag te verwijderen. Hierna kan de gevel worden behandeld met een middel dat algengroei tegengaat.

Mos

Mos groeit vooral in de voegen. Ook hiervoor is stoomreinigen of chemisch gevel reinigen een geschikte methode, gevolgd door nabehandeling met een mosdodend middel.

Witte aanslag

Witte aanslag verschijnt op de gevel door chemische processen in de stenen en de mortel, en kan worden veroorzaakt door kalk, zout of salpeter. De laatste twee vervuilingen zijn schadelijk voor het metselwerk en moeten niet alleen ‘voor het mooie’ worden aangepakt. Dat kan door reinigen met een speciaal chemisch product of door zand- of gritstralen.

Zwarte aanslag

Roetdeeltjes van fabrieken, schoorstenen en het verkeer kunnen voor een lelijke zwarte aanslag zorgen. Deze hardnekkige vervuiling kan het best te lijf worden gegaan met een speciaal hiervoor bestemd chemisch middel.

Grijze uitslag

Op plekken die vaak regen krijgen, kunnen bakstenen een grauwsluier gaan vertonen. Dit is het zichtbare resultaat van een oxidatieproces in de stenen. Hiertegen helpt eigenlijk alleen het zandstralen van de gevel.

Stap 2: houd rekening met de steensoort en de afwerking van de gevel

Niet alle reinigingsmethoden zijn geschikt voor elke ondergrond. Beton en baksteen kunnen tegen een stootje – zandstralen bijvoorbeeld – maar zachte en poreuze materialen als kalkzandsteen en stucwerk vragen om een vriendelijkere aanpak. Hier zijn stoom of een mild chemisch reinigingmiddel de veiligste methoden.

Stap 3: gevel reinigen

Wanneer je de reinigingsmethode hebt gekozen, is het aan te bevelen eerst te oefenen op een stukje muur dat niet zo in het oog springt. Bij reiniging met een hogedrukspuit bijvoorbeeld test je het resultaat eerst met weinig druk en voert de kracht van de straal op als dat nodig blijkt. Laat het proefstuk een dag rusten en kijk of het resultaat naar wens is voor je verder gaat.

Tips voor de verschillende reinigingsmethoden:

    • Chemisch reinigen

Voor het verwijderen van mos en algen kun je groene aanslag-verwijderaar gebruiken, maar je kunt ook je eigen reinigingsmiddel samenstellen. Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei.

Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.

Tip: dek planten en struiken die tegen de gevel groeien af voordat je aan de klus begint.

    • Gevel reinigen met een hogedrukspuit

Bij het gebruik van een hogedrukreiniger spuit een krachtige waterstraal de aanslag weg. Het is een effectieve methode om oppervlakkige vervuiling als mos en algen te verwijderen. Let erop dat je de kozijnen en deurposten niet beschadigt en richt de straal niet van dichtbij op de voegen.

Tip: impregneer de gevel na het reinigen met een waterafstotend middel om stenen en metselwerk te beschermen tegen weersinvloeden.

    • Stoomreinigen

Een vriendelijker alternatief voor hogedrukreinigen is stoomreinigen. Hiervoor gebruik je een hogedrukreiniger waarin het water tot 140 °C wordt verhit. Door de combinatie van warmte en druk laat de aanslag los, zonder veel risico op beschadigingen. Stoomreinigen is aan te bevelen voor kalkstenen en natuurstenen gevels en wordt gewoonlijk gebruikt bij kwetsbare historische gebouwen.

    • Zandstralen

Wanneer niets anders helpt, is zandstralen – of gritstralen – de enige manier om gevels te reinigen. Deze effectieve, maar agressieve methode wordt gebruikt voor hardnekkige vervuilingen, zoals bijvoorbeeld graffiti of zware, oude aanslag. De zandkorreltjes die met grote kracht tegen de muur worden gespoten, vreten niet alleen het vuil weg, maar bijten ook in de steen en de voegen. Kies je voor deze methode, dan zul je de gevel waarschijnlijk opnieuw moeten voegen en impregneren. En nog meer dan bij andere oplossingen is het zaak jezelf te beschermen met een veiligheidsbril en een stofmasker.

Klinkers reinigen

Sterker nog dan gevels, worden klinkers van terras en oprit aangetast door algen en mos. Hoe je klinkers snel schoonmaakt en schoon houdt, kun je lezen in Klinkers reinigen op je terras en oprit.

  • WordPress
  • Facebook

4 thoughts on “Zelf gevel reinigen

  1. Ik mis hier echter een commentaar over wat is of niet toegestaan ivm gemeente regels wat betreft het reinigen van paden en muren door gebruik van bv (hogedruk)water reiniging. Het lijkt dat het niet altijd toegestaan ivm riolering losing van afvalwater.

    1. Hallo Alain,

      Bedankt voor de aanvulling.

      Je kaart inderdaad een goed punt aan, wij gaan er in de toekomst rekening mee houden om ook de gemeentelijke regels/beperkingen in ogenschouw te nemen.

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

    1. Beste Van Rossum,

      Dank voor het bericht.

      U kunt een verhouding van 1 deel schoonmaakazijn op 2 delen water aanhouden.

      Mocht u verder nog vragen hebben dan informeer ik u graag.

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *