Drainage aanleggen in de tuin

Blijven er na een flinke regenbui plassen staan op het gazon of het terras? Of is je tuin eigenlijk het hele jaar door vochtig? Dan is drainage de oplossing. Te nat is niet alleen vervelend voor je eigen tuinplezier, het is ook niet bevorderlijk voor de bomen, struiken en planten.

Waar komt de wateroverlast vandaan?

Als het regenwater niet in de grond zakt, maar op plekken in je tuin blijft staan, kan dat verschillende oorzaken hebben. De grondsoort speelt een rol. Klei is minder waterdoorlatend dan zandgrond. Het grondwaterpeil kan plaatselijk hoog zijn, of de grond is ingeklonken. Bij nieuwbouw is dat vaak het geval, omdat de bouwactiviteiten de bodemstructuur hebben aangetast. Maar ook op plaatsen waar je veel loopt, kan de grond zo vast worden dat het water moeilijk weg kan zakken.

Zo maak je een drainagesysteem

Gereedschappen

  • Spade
  • Platte schop
  • Waterpas
  • Meetlint
  • Stanleymes

Materialen

  • Drainagebuis
  • Grind, schelpen of grof zand

Drainage betekent niets anders dan het afvoeren van water. Dit kan op verschillende manieren. Op plaatsen die altijd nat blijven, kun je zinkputten graven, diepe gaten die je opvult met grind. Maar de meest grondige en structurele oplossing van het probleem is het aanleggen van een drainagesysteem met geperforeerde drainagebuizen. Hier leggen we hoe je deze arbeidsintensieve, maar dankbare klus aanpakt.

Sleuven graven

man graaft sleuf in gazon

Om met het slechte nieuws te beginnen, je zult flink in je handen moeten spugen en door de hele tuin 20 cm brede sleuven graven voor de drainagebuizen. De diepte is afhankelijk van de grondwaterstand: daar moeten de buizen boven komen te liggen. Als het grondwater geen probleem is, moeten de sleuven minimaal 60 cm diep zijn. De aanbevolen onderlinge afstand tussen de gleuven is 5 tot 6 meter, zodat geen plek in de tuin verder dan 3 meter van een drainagebuis ligt.

Drainagebuizen leggen

gele pvc drainagebuis

Er zijn verschillende typen en maten drainagebuis verkrijgbaar. Het soort dat gewoonlijk voor tuinen wordt gebruikt, bestaat uit flexibele pvc buizen waarin duizenden kleine gaatjes zitten. De buizen zijn omwikkeld met kokos of synthetische stof om te voorkomen dat grond de gaatjes verstopt. De gangbare buisdiameter voor tuinen is 80mm.

De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen. Je kunt ze eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Vervolgens vul je de sleuven op met grind, zand of schelpen tot 20cm onder het maaiveld, waarna je de tuin weer egaliseert met de uitgeschepte grond.

Er zal een tijdje overheen gaan voordat je tuin weer toonbaar is, maar je hebt de wateroverlast eens en voor al opgelost, en voortaan doet het drainagesysteem onzichtbaar zijn werk.

Drainage onder het terras

Ook wanneer er geen regenwater op de tegels blijft staan, is drainage onder het terras belangrijk. Als de grond eronder nat blijft, loop je het risico dat bij vorst de tegels omhoog worden gedrukt. Speciaal voor terrassen en andere tuinbestrating zijn er goten in de handel, die langs de randen of tussen de stenen kunnen worden geplaatst en aangesloten op de drainagebuizen. Hoe je al bij de aanleg van een terras toekomstige wateroverlast kunt voorkomen, lees je in Zelf een terras of oprit leggen.

Tip: Een terras waarop je nooit last zult hebben van natte voeten iseen houten vlonder die op draagbalken of piketpaaltjes boven de grond rust. Hoe je zo’n houten terras maakt, kun je lezen in Een houten vlonder aanleggen.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *