Huis Klussen

Hoe gemakkelijk koude deuren isoleren

Elk huis, oud of nieuw, heeft wel te maken met tocht. Vaak komt de koude lucht binnen via de ramen en deuren. Zeker de buitendeuren zijn vatbaar voor het binnenkomen van koude lucht. Wanneer het koud begint te worden, wil je je geen zorgen maken over tocht en koude lucht die van buiten naar binnen komt. Hieronder bespreken we 4 manieren om te trachten deze tocht tot een minimum te beperken.

Tochtstrip voordeur

Installeer een tochtstrip rondom de buitendeuren om te voorkomen dat koude lucht het huis binnenkomt. Dicht openingen tussen deuren en deurlijsten af met lange stukken tochtstrippen. Het is aan te raden om tochtstrips te gebruiken van flexibel materiaal met een zelfklevende strook. Door gebruik te maken van een tochtstrip kan de voor- of achterdeur extra geïsoleerd worden. De tochtstrip wordt aan de rand van de deur aangebracht, daarom is het heel belangrijk om een strip te kiezen met de juiste afmetingen.

tochtstrip voordeur

Installeer een deurveger

In de meeste gevallen komt de koude lucht aan de onderkant van de voor- of achterdeur. Een makkelijke manier om koude lucht buiten te houden is daarom het installeren van een deurveger onderaan de buitendeur. De energieprijzen swingen de pan uit de laatste tijd en een deurveger zal ook helpen bij het extra isoleren van jouw woning. Een deurveger kan ook helpen om ongewenst lawaai tegen te houden.

Isoleer het glas met folie

Eerst en vooral is het natuurlijk belangrijk om voor dubbel glas te kiezen. Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Als een deel van jouw deur een deurraam bevat, kun je het raam isoleren met raamfolie. Raamfolie ziet eruit als saran-folie en is uitstekend geschikt voor het isoleren van de ramen tijdens de koudere maanden. Nadat je raamfolie op de buitenramen hebt aangebracht kun je de folie verwarmen met een föhn om de deze te verkleinen en tocht buiten te sluiten.

Ramen en deuren afkitten

Komt er lucht binnen via de kieren rondom het kozijn? In dit geval is het dichtkitten de beste oplossing. Na het plaatsen van de deur worden de ramen en deuren natuurlijk afgekit. Maar na verloop van tijd mag dit soms overgedaan worden. Dit is hoe je te werk kunt gaan: Maak allereerst de randen schoon en stofvrij met een doek en daarna kun je de kitkoker klaarmaken voor gebruik. Spuit hierna nauwkeurig een lijn langs de voegen van de deur of het raam en duw aan met de vinger en strijk de kit goed glad. Laat de kit drogen en na enkele uren is alles klaar.

isolatiekit aanbrengen

Er bestaat een speciale beglazingskit, bedoeld voor het afdichten van glas. Een dergelijke beglazingskit is doorgaans overschilderbaar. Je kunt kiezen tussen acrylaatkit en siliconenkit. Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar maar deze isolatiekit is minder elastisch en waterwerend dan siliconenkit.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *