De klusruimte: 4 tips voor een prettige werkplek

1. Begin met een schone lei

Werkruimtes hebben de neiging vol te raken. Overgebleven materialen, afgedankte gereedschappen, een vorig jaar gerepareerde tuinstoel die alleen nog op een kwastje verf wacht… voor je het weet is er geen plek meer om fatsoenlijk te werken. In een opgeruimde werkplaats klus je niet alleen prettiger en sneller, maar ook veiliger. Van tijd tot tijd zul je dus opruiming moeten houden, wegdoen wat je niet meer gebruikt en de boel goed organiseren. Een tip: dingen heen en weer schuiven om ruimte te creëren lost gewoonlijk weinig op wanneer de chaos te groot is geworden. Dan kun je beter de ruimte helemaal leeg halen en van nul af aan beginnen te organiseren. Je zult waarschijnlijk verbaasd zijn hoeveel spullen je tegenkomt die alleen maar plaats innemen, maar waar je nooit meer iets mee doet.

2. Handige ruimtewinners

Er zijn allerlei manieren om ook een kleine ruimte optimaal te benutten en te organiseren. Handgereedschap als sleutels, tangen en zagen kun je ophangen aan een gereedschapswand. Koop een plaat hardboard met gaatjes en wat S-haakjes en je hebt alles overzichtelijk voor het grijpen, zonder dat het ruimte inneemt. Voor allerlei kleine dingetjes als snoertjes, stekkers, uiteenlopende onderdeeltjes van alles en nog wat, kun je stukjes PVC dakgoot aan de wand bevestigen. En denk ook aan het plafond. Boven je hoofd kun je eenvoudige een systeem maken waarop je latten, buizen en stukken plaatmateriaal bewaart.

Van jampotten voor schroeven en pluggen tot professionele opbergsystemen, er zijn vele manieren om alles wat je nodig kunt hebben netjes op te bergen en snel terug te vinden.

Toon mij alle professionele opbergsystemen

3. Zorg voor voldoende licht en lucht

Een goede verlichting – vooral boven de werkbank – is een eerste vereiste. Niet voor niets baden professionele werkplaatsen in het licht van krachtige lampen. Even belangrijk is een goede ventilatie. Voor je eigen welzijn, want je zult waarschijnlijk weleens werken met lijmen en andere producten die schadelijk kunnen zijn bij inademing. En ook voor je dure gereedschappen. Zeker wanneer je klusruimte een tuinschuurtje of een hoekje in de garage is, kunnen winterse kou en vocht leiden tot roestvorming, onbruikbare accu’s en andere problemen waar je niet op zit te wachten. In ons artikel Hoe houd je gereedschap goed? vind je tips voor het opbergen van uiteenlopende gereedschappen.

4. Maak werk van de werkbank

De werkbank is het hart en de ziel van je klusruimte. Het eerste vereiste voor een werkbank is stevigheid. Hij moet tegen heel wat bestand zijn: van een zware bankschroef tot een zaagmachine en van klappen met de moker tot het risico van een uitschietende beitel. Werkbanken zijn te koop in allerlei uitvoeringen, kwaliteiten en – daar nauw mee samenhangend – uiteenlopende prijsklassen. Ons advies is vooral te kijken naar de degelijkheid en te gaan voor een professionele kwaliteit. Afhankelijk van je wensen, kun je verder kiezen voor handige opties als een verrijdbare werkbank, een werkbank met opbergkast of met een achterwand, of een werkbank die je op kunt klappen.

Toon mij alle werkbanken

En tot slot een bonustip: kijk eens wat verder rond op de Klium blog. Je vindt er veel meer tips van de vakman over prettig en veilig werken. Bijvoorbeeld dit artikel over veiligheidskleding tips voor klussers.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *