Huis Klussen Werken met gereedschappen

Zelf tegels vervangen of repareren

Kijk je tegen een gebarsten vloertegel of een een badkamertegel met een oud boorgat aan? Hier zijn drie dingen die je kunt doen.

De tegel vervangen

Deze gereedschappen heb je nodig

De kapotte tegel vervangen door een nieuwe is natuurlijk de mooiste oplossing. Maar het is alleen mogelijk wanneer je dezelfde tegel hebt liggen of bij kunt kopen. Het verwijderen van de oude tegel en het aanbrengen van zijn vervanger gaat in 7 stappen:

  1. Plak tape rondom de beschadigde tegel om te voorkomen dat je andere tegels beschadigt.
  2. Schraap de voeg rond te tegel uit met een stanleymes of tik hem voorzichtig uit met een smalle beitel.
  3. Geef nu een tik met de hamer op de tegel en tik hem, vanuit de zo ontstane beschadiging, stukje voor beetje weg met een beitel. Als er een grote barst in de tegel zit, kun je de beitel erin zetten en de tegel loswrikken. Let op: probeer de tegel nooit vanuit de voeg los te wrikken, want dan beschadig je de omliggende tegels.

  1. Wanneer je de tegel hebt verwijderd, steek je de achtergebleven lijmresten weg. Vul eventuele beschadigingen op met een vulmiddel, zodat de ondergrond volkomen vlak is.
  2. Strijk een dunne laag tegellijm uit met een lijmkam en plaats voegkruisjes om te zorgen dat de voeg overal even breed wordt.
  3. Nu kun je de nieuwe tegel plaatsen. Bij een wandtegel zet je eerst de onderkant tegen de muur en drukt hem dan stevig vast. Controleer bij een vloertegel met de waterpas of hij perfect horizontaal ligt, op één lijn met de omringende tegels.

 1. Laat 24 uur drogen en strijk dan de voegspecie in de voegen. Maak de tegel schoon met een natte spons. Let er hierbij op dat je de specie niet weer uit de voegen strijkt. Het laatste beetje overbodige specie kun je het beste verwijderen als deze bijna – maar net niet helemaal – is uitgehard.

Tip: Wanneer je zelf een wand of een vloer wilt betegelen, koop dan altijd een extra voorraadje tegels als reserve. De kans is groot dat dezelfde tegels niet meer te vinden zijn als je in de toekomst ooit een beschadigde tegel moet vervangen. En zelfs als ze nog worden geleverd, zijn er vaak kleine kleurverschillen tussen de partijen.

De tegel repareren

Is er geen vervangende tegel beschikbaar, dan kun je barsten en oude boorgaten opvullen met een keramisch vulmiddel. Dit is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je min of meer de tegelkleur kunt vinden en de beschadiging in ieder geval minder in het oog springt. Maar dit klusje onderneem je niet alleen voor het mooie: in barsten en gaten verzamelt zich vuil, en zeker in natte ruimte als de badkamer kan dit een broedplaats voor bacteriën vormen.

Gaat het om een boorgat dat je weg wilt werken, dan zul je waarschijnlijk eerst een plug moeten verwijderen. Wrikken met een tang is niet aan te raden, omdat je de kans loopt de tegel nog verder te beschadigen. Je kunt de plug het beste voorzichtig uitboren of – nog simpeler – uit de muur trekken met een kurkentrekker. Daarna zet je de stofzuiger op het boorgat om het achtergebleven gruis te verwijderen. Dit is belangrijk voor een goede hechting van het vulmiddel.

Spuit nu het gat of de barst goed vol met het vulmiddel en strijk het teveel weg, bijvoorbeeld met een bankpasje.

De tegel camoufleren

Tenslotte kun je beschadigde tegel aan het oog onttrekken. Op een gebarsten vloertegel kun je misschien een pot met een plant zetten. Een kapotte wandtegel in de badkamer kun je bijvoorbeeld verbergen achter een fotoafdruk op plexiglas of aluminium, materialen die goed tegen vocht kunnen. En nog een aardig idee: verwijder de tegel en vervang hem door een stuk spiegelglas dat je op dezelfde maat hebt laten snijden en, net als een tegel, met tegellijm op de wand bevestigt. Met een beetje creativiteit zijn er allerlei camouflagetrucs te bedenken.

Meer klustips die vooral in de badkamer van pas komen vind je in Afkitten en oude kit verwijderen.

 • WordPress
 • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *