Huis Klussen

Zelf stucwerk repareren

In gepleisterde muren en plafonds zullen na verloop van tijd scheurtjes ontstaan. En ook andere beschadigingen kunnen optreden, zoals oude boorgaten, kapot gestoten hoeken en vochtschade. Met deze tips wordt het repareren van stucwerk vakwerk.

Dit heb je nodig om beschadigd stucwerk te repareren

Het vulmiddel


Voor elk soort beschadiging is er een vulmiddel, vaak gipsmortel in poedervorm. Je mengt het met water tot je een pasta van de juiste dikte hebt. Het meest gebruikte vulmiddel is Roodband. Daarnaast zijn er kant-en-klare vulmiddelen, die vooral handig zijn bij kleine reparaties, zoals het opvullen van haarscheurtjes of boorgaten.

Kleine scheurtjes in stucwerk repareren

Kleine scheurtjes en barsten kun je zonder veel gedoe dichtstrijken. Zo ga je te werk:

 • Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij.
 • Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 • Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes.
 • Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.

Tip: Wanneer je van plan bent de muur een nieuwe verflaag te geven, kun je ook de verf zelf gebruiken om kleine scheurtjes onzichtbaar te maken. Breng op de plek wat extra verf aan en rol het met de verfroller stevig in het scheurtje.

Grotere beschadigingen in stucwerk repareren

 • Bij grotere gaten en scheuren is het belangrijk om alle loszittende stucwerk grondig te verwijderen. Hiervoor kun je een plamuurmes gebruiken, en scheuren kun je uitkrabben met een verfkrabber. Borstel alles goed schoon, zodat de ondergrond stofvrij is.
 • Maak het vulmiddel aan en strijk het uit met een plamuurmes. Dat gaat het best als je van binnen naar buiten werkt: dus uitstrijken vanaf het midden van de beschadiging.
 • Tijdens het drogen zal het vulmiddel krimpen, en vaak zal een tweede of zelfs een derde laag nodig zijn om een mooi, glad effect te bereiken. Wacht tot de vorige laag helemaal droog en hard is voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Voor de eindafwerking schuur je het overtollige vulmiddel weer weg met fijnkorrelig schuurpapier.

Tip: Besproei vóór je het vulmiddel aanbrengt de te repareren plekken met een plantensproeier om het zuigende karakter van het oude stucwerk tegen te gaan. Dan kost de reparatie je minder vulmiddel.

Beschadigde hoeken in stucwerk repareren

Wanneer er stukjes stucwerk uit buitenhoeken zijn gestoten, zul je merken dat het nog een hele kunst is om de reparatie precies in de juiste vorm te gieten. De truc is om een plankje te gebruiken, dat je aan één kant van de hoek in de muur vastzet met staalspijkers. Vul de beschadiging op, spijker het plankje vast aan de andere kant en herhaal de procedure. Daarna kun je de spijkergaten opvullen.

Vochtschade in stucwerk repareren

Vochtschade in muren en plafonds kan allerlei oorzaken hebben: lekkende leidingen, onvoldoende ventilatie, daklekkage, regendoorslag door de buitenmuren, een beschadigde kitrand in de keuken of badkamer… Het eerste wat je in zo’n geval moet doen, is natuurlijk de boosdoener opsporen, anders heeft repareren weinig zin. Soms is de oorzaak meteen duidelijk, maar het komt ook voor dat het vocht een hele weg door de muur aflegt om op de zwakste plek naar buiten te komen.

Wanneer de oorzaak is verholpen, wacht je tot de muur helemaal droog is voordat je alles wat los zit verwijdert. Bij langdurige vochtschade zal ook de steen van de muur aangetast zijn, dus de kans bestaat dat je tegen een fors gat aankijkt. Je kunt het deels opvullen met puin voordat je het vulmiddel aanbrengt en verder afwerkt zoals hierboven beschreven.

Bij grote vochtschade in een dragende muur is het altijd verstandig om er een vakman naar te laten kijken.

Stucwerk gerepareerd en de muur weer zo glad als een postzegel? Dan wil je misschien nieuwe gaten boren. Hoe je in pleisterwerk boort zonder dat het gaat brokkelen, is een van de tips in ons blogartikel 15 boor- en schroeftips.

 • WordPress
 • Facebook

2 thoughts on “Zelf stucwerk repareren

  1. Beste Hilda,

   Bedankt voor het bericht.

   Ons artikel richt zich meer op het herstellen van stucwerk op locale plaatsen door scheurtjes en beschadigingen, en in minder mate op het aanbrengen van een bepaalde structuur.

   De bobbeltjes structuur aanbrengen vergt vaak een specifieke handeling en dan is het altijd aan te raden om er een vakman naar te laten kijken.

   Mocht u verder nog vragen hebben dan informeer ik u graag.

   Met vriendelijke groet,
   Team Klium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *