Gereedschap Handgereedschap Werken met gereedschappen

Welke tangen heb je als klusser nodig?

TANGEN

Hoeveel verschillende soorten tangen bestaan er, denk je? Wel, dat zijn er meer dan honderd. Elk beroep waarin mensen met hun handen werken kent zijn eigen tangen, kun je bijna zeggen. Van de simpele nijptang waarmee de timmerman spijkers uit het hout trekt, tot de chirurgische knabbeltang die medische specialisten gebruiken om botfragmenten te verwijderen.
Geen beginnen aan om ze allemaal te beschrijven. En dat is hier ook niet nodig. Als doe-het-zelver kun je de meest voorkomende klussen aan met vier of vijf tangen in je gereedschapskist.


Dit zijn ze, verderop geven we van elk een korte karakteristiek:

Wat is een tang?

Heel kort door de bocht: een tang is een gereedschap om iets vast te houden en daar vervolgens wat mee te doen. Dat kan van alles zijn: vastdraaien, buigen, knippen of strippen … Door de veelheid aan toepassingen vind je tangen in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen. Wat ze allemaal gemeen hebben, zijn twee handgrepen. Tangen werken volgens het dubbele hefboomprincipe. De handkracht op de grepen wordt omgezet in een grotere kracht in het grijpbekken of op de snijkanten van de bek.

De uitvinding van de tang

Voor de eerste tang moeten we bijna 4.000 jaar teruggaan, naar de tijd dat mensen ijzer begonnen te gebruiken voor wapens en gereedschappen. Met behulp van een tang konden ze gloeiend ijzer vasthouden en op een aambeeld smeden. De vorm van de smidstang is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd.

3 tangenfamilies

Naar hun functie kunnen we 3 verschillende groepen tangen onderscheiden;

  • Grijptangen, zoals de waterpomptang
  • Snijdende tangen als de nijptang en de zijsnijtang
  • Combinatietangen die zowel voor grijpen als snijden worden gebruikt.

Combinatietang

BAHCO 2628 G-200 - COMBINATIETANGEN

Zoals de naam al zegt, dit is een tang waar je verschillende dingen meer kunt doen. Het is de tang waar je het vaakst naar grijpt en hij mag in geen enkele gereedschapskist ontbreken.
Een combinatietang heeft een geribbelde bek, waarmee je ronde en gladde voorwerpen stevig vast kunt houden en draaien. Met de scherpe kant van de bek kun je ijzerdraad en koperdraad doorknippen. Hiervoor kun je ook – en met meer kracht – de inkepingen boven het scharnierpunt gebruiken.
De handgrepen van een combinatietang zijn van kunststof, ze zorgen dat de tang geïsoleerd is, zodat je veilig met elektriciteit kunt werken. Moderne combinatietangen hebben vaak ‘softgrip’ handgrepen en liggen prettig en stevig in de hand.

De Bahco 2228 G-200, een solide combinatietang met speciale snijkanten voor harde draad en anti-slip handgrepen.

GEDORE 2276585 - GEBOGEN COMBINATIETANG 160 MM, 2-COMPONENTEN-HANDGREPEN - 8248-160 JC

Er zijn ook combinatietangen met een gebogen kop, zoals deze van Gedore. Met een gebogen tang is je greep ergonomischer en kun je je handkracht nog beter benutten.

Nijptang

KNIPEX 50 00 225 NIJPTANG - KNIPEX 50 00 225

Ook bekend als knijptang, trektang of spijkertang. De officiële functie van een nijptang is spijkers uit hout trekken. Daarnaast wordt hij ook gebruikt om draad en spijkers door te knippen. En er zijn zelfs mensen die hem als hamer gebruiken. Een nijptang is een simpel gereedschap voor het grovere werk. De belangrijkste eigenschap die je in een nijptang zoekt, is dan ook onverwoestbaarheid.
Tip: Leg een stukje board of triplex onder de bek van de nijptang als je hem gebruikt om spijkers uit te trekken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Professionele Knipex nijptang, van gehard gereedschapsstaal.

Waterpomptang

FACOM 181A.25CPE - WATERPOMPTANG

Dit veelzijdige gereedschap werd het eerst gebruikt door loodgieters, vandaar de naam. Een goede waterpomptang van chroomvanadium staal is een must voor elke klusser. Door de lange handgrepen en daarmee de grote hefboomwerking, kun je veel kracht zetten. De getande bek is verstelbaar en sluit muurvast om de kop van bouten en moeren, waardoor je ook bijzonder vastzittende exemplaren los kunt draaien.
Zijn de veelzijdigheid en de kracht van een waterpomptang zijn grote pluspunten, een nadeel is dat je moeren en bouten snel beschadigt. Voor zeskantige koppen kun je beter een passende ring- of steeksleutel gebruiken.
Tip: Bescherm de kop van vastzittende bouten en moeren met plakband of een poetslap als je met de waterpomptang aan de slag gaat.

Een actie-aanbieding uit het Klium tangen assortiment. Deze professionele waterpomptang van het merk Facom is tijdelijk bijna 10 euro goedkoper.

Zijsnijtang

KNIPEX 70 02 140 ZIJSNIJTANG - KNIPEX 70 02 140

Zijsnijtangen zijn gemaakt om alle soorten draad door te knippen. Ze hebben een scherpe, hardstalen snijkant en werken als een bijzonder sterke schaar. Naast het gebruikelijke kleine formaat zijn er zg. krachtzijsnijtangen voor het zware werk. Deze hebben langere handgrepen, waardoor een nog grotere hefboomwerking wordt verkregen.
Tip: Als je draad doorknipt met een zijsnijtang, houd het dan zo dicht mogelijk bij het scharnier van de tang. Zo vergroot je de hefboomwerking en hoef je minder kracht te zetten.

Ook de voordeligste Knipex zijsnijtang is vervaardigd van vanadium elektrostaal en heeft inductief geharde snijkanten.

Striptang

FACOM 194.17VE - STRIPTANGEN EN DRAADKNIPPER GEÏSOLEERD

Een striptang of draadstriptang is erg handig als je weleens met elektriciteit werkt. De hefboomwerking kan op een instelbare diepte worden geblokkeerd, zodat je stukjes isolatiemateriaal van stroomdraden kunt afstrippen zonder de kern te beschadigen.

Een striptang en draadknipper met geïsoleerde handgrepen van het merk Facom .

Tangensets

GEDORE 6703160 - TANGENSET, 3-DELIG - S 8303 JC

In plaats van losse tangen, kun je overwegen een tangenset aan te schaffen. Topmerken als Knipex, Facom en Gedore hebben 3- of 4-delige basis-tangensets van professionele kwaliteit in het assortiment.

Combinatietang, waterpomptang en zijsnijtang in één aankoop. Deze 3-delige tangenset van Gedore is tijdelijk 12% afgeprijsd.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van je tangen

Tot slot een paar dingen die je moet controleren voordat je een tang koopt. Deze punten gelden voor alle tangen, van de meest simpele tot de meest specialistische. Vanzelfsprekend kun je ervan op aan dat tangen van de professionele merken uit het Klium assortiment aan deze eisen voldoen.

  • De handgrepen moeten ergonomisch gevormd zijn, zodat de tang prettig en stevig in de hand ligt.
  • Het scharnier moet soepel werken en mag geen speling hebben. Een goede tang kan gemakkelijk met één hand worden geopend en gesloten.
  • De grijpbekken of snijkanten moeten perfect op elkaar passen als je de tang sluit.
  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *