Welke bankschroef past het beste bij je?

Waar gebruik je de bankschroef voor?

Een bankschroef is een handig hulpmiddel om werkstukken vast te klemmen, zodat je zelf je handen vrij hebt om je project te bewerken. Ze houdt je werkstuk stevig vast en fungeert als extra paar handen wanneer je een ingewikkelde klus moet klaren. Een bankschroef bestaat uit twee bekken die naar elkaar toe of van elkaar af gedraaid kunnen worden.

Soorten bankschroeven

Zo op het eerste gezicht lijken bankschroeven allemaal op elkaar, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. In uitvoering, in toepassing en in wijze van bevestigen.

Bankschroefmaten

Allereerst zijn er de verschillende maten. Een mini bankschroef (klembreedte van 50mm) is geschikt voor het kleinere werk, zoals modelwerk of horlogemaken. Een kleine bankschroef (klembreedte 75mm) is breder inzetbaar voor klein maar stevig werk. En daarna zijn er grote (klembreedte 100mm) tot zeer grote (klembreedte 150mm) bankschroeven voor het echt zware werk.
De maten die worden aangegeven zijn over het algemeen de maten van de bekken en daarnaast soms de maximale uitschuifmaat. Voor grote werkstukken zijn bankschroeven met een brede bek en bankschroeven die verder uitschuiven beter geschikt.

Toon mij alle bankschroeven

Materialen

Gietijzer

Een veel voorkomend materiaal waaruit een bankschroef gemaakt kan zijn is gietijzer. Een stevig en zwaar materiaal wat de bankschroef meteen zijn stabiliteit geeft. Voor alledaagse klussen en bij goed gebruik zul je er vele jaren plezier van hebben.

Toon mij alle bankschroeven uit gietijzer

(Gehard) Staal

Heb je klussen die veel van de bankschroef vergen, zoals veel hameren en buigen, dan kan een uitvoering in (gehard) staal een optie zijn. De prijs ligt hoger, maar de kwaliteit is daar ook naar.

Toon mij alle bankschroeven uit gehard staal

Hout

Een houten bankschroef wordt veel gebruikt door houtbewerkers. Deze heeft brede houten bekken en kan daardoor makkelijk grote werkstukken klemmen, zonder deze te beschadigen. Een metalen bek kan namelijk bij teveel druk, indrukken in het hout achterlaten.

Kantelbare en verplaatsbare bankschroeven

Dan zijn er ook nog bankschroeven die door middel van een kogelgewricht in allerlei hoeken vast te zetten zijn. En bankschroeven die je niet permanent vastzet aan de werktafel, maar die je simpelweg aan de werkbank vast zet als je ze nodig hebt.

Workmate

Indien je niet beschikt over een werkbank of ergens anders een klus gaat uitvoeren en de vaste bankschroef niet wilt of kunt meenemen, kan een Workmate een handige oplossing zijn. Dit is een uitklapbare werkbank, die tevens als bankschroef dienst kan doen, vanwege de (verstelbare) klemplanken.

Toon mij alle opklapbare werkbanken

Accessoires

Voor bijna elke bankschroef zijn accessoires verkrijgbaar om er nog veelzijdiger gebruik van te maken. Er zijn bijvoorbeeld opzetstukken voor de bekken die zachte materialen, zoals bijvoorbeeld koper, aluminium rubber en kunststof minder beschadigen.

Je kunt ook bankschroeven aanschaffen die dienen als hulpmiddel bij het gebruik van een kolomboormachine, ook wel boorklemmen of machineklemmen genoemd. Dit is een speciaal gevormde, meestal vlakke bankschroef die op het werkblad van de kolomboor wordt bevestigd en op deze manier werkstukken stevig inklemt om gaten op de juiste plaats te kunnen boren.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *