Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Handgereedschap Werken met gereedschappen

Welk schuurpapier gebruiken voor welke klus?

Of je nu met de hand schuurt of machinaal: het schuurpapier bepaalt het resultaat. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over:

Wat is het nut van schuren?

De meest voorkomende reden om te schuren is ter voorbereiding op verven of lakken. Je schuurt niet alleen om oude verflagen of roest te verwijderen, maar ook om de ondergrond een beetje op te ruwen. Verf hecht namelijk niet goed op een glad oppervlak en het is zonde van al het werk als je straks tegen lelijke druipers aankijkt.

De verschillende soorten schuurpapier

Om te weten welk schuurpapier je het beste kunt gebruiken voor welke klus, moeten we eerst kijken naar de beschikbare soorten. Er zijn twee manieren om schuurpapier onder te verdelen: naar het materiaal waarvan het gemaakt is en naar de grofheid van de korrel van het schuurpapier.

Materialen

Schuurpapier bestaat uit een laag papier waarop slijpmateriaal is aangebracht. Bij het goedkoopste schuurpapier zijn dat glasdeeltjes. Dit papier slijt snel en loopt gauw vol. Het is eigenlijk alleen aan te raden voor het wegschuren van oude verflagen.

Welk schuurpapier voor hout en welk schuurpapier voor metaal?

Voor het gladschuren van hout is granaatschuurpapier een betere keus. Nog slijtvaster is amarilpapier, dat zowel voor hout als voor metaal en kunststof te gebruiken is. Watervast schuurpapier geeft een bijzonder gladde afwerking. Nat schuren heeft bovendien het voordeel dat je veel minder last hebt van stof. Alle soorten schuurpapier vind je in ons assortiment.

De korrelgrootte

  • Oude verflagen of roest verwijderen: 60-80
  • Schuren van nieuw hout: 80-120
  • Opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat: 120-150
  • Opschuren van goede verflagen: 180-220
  • Opschuren tussen nieuwe verflagen: 240

Toon mij alle schuurpapieren

Voor een mooi resultaat schuur je in meerdere etappes met verschillende korrels:

  1. met een grove korrel om oude verf te verwijderen
  2. met een middelgrove korrel om de kale ondergrond voor te bereiden
  3. met een fijne korrel tussen de nieuwe lagen verf of lak

Tip: Licht opschuren van geverfd hout kan ook met fijn staalwol. Dit loopt niet dicht, zoals schuurpapier. Je kunt het na gebruik uitkloppen en opnieuw gebruiken.

De techniek van het schuren

Zoals elke klus vraagt schuren om wat voorbereiding, welk schuurpapier je ook gebruikt. Afhankelijk van de staat waarin de ondergrond verkeert, zul je deze moeten schoonmaken en ontvetten. Doe je dit niet, dan schuur je het aanwezige vuil in de ondergrond.

Vervolgens vul je gaatjes, scheurtjes en oneffenheden op met een geschikt vulmiddel. Wees hiermee niet zuinig in verband met krimp bij het drogen. Het teveel schuur je straks eenvoudig weg.

Schuur je met de hand, ga dan als volgt te werk:

  • Vouw een vel schuurpapier in tweeën en scheur het doormidden (dit gaat prima langs een tafelrand). Vouw de helften dubbel en gebruik eerst de ene, dan de andere kant.
  • Schuur heen en weer in een rechte beweging en onder gelijkmatige druk.
  • Schuur indien mogelijk met de houtnerf mee.
  • Schuur smalle gleuven e.d. met een opgevouwen stukje schuurpapier.

Tip: Gebruik een schuurblokje. Je zult niet de eerste zijn die aan een flinke schuurklus pols- en vingerklachten overhoudt. Een schuurblokje waar je het papier omheen wikkelt zorgt voor meer comfort en controle bij het schuren. Er zijn professionele schuurblokjes te koop, maar je kunt er ook eenvoudig zelf eentje maken, bijvoorbeeld door een laagje vloerbedekking op een blokje hout te lijmen.

Machinaal schuren: welke schuurmachine voor welke klus?

Wanneer je een omvangrijke schuurklus aan wilt pakken, is een elektrische of accu schuurmachine geen overbodige luxe. Er zijn ruwweg vier verschillende typen.

Bandschuurmachine

Bij deze machine loopt het schuurpapier over twee rollen. Hij is vooral geschikt voor het grovere werk, zoals het verwijderen van oude verflagen met een grove korrel.

Vlakschuurmachine

Voor het (fijn) schuren van grote en vlakke oppervlakken is een vlakschuurmachine de aangewezen keus. De rechthoekige schuurzool gaat niet heen en weer, maar maakt een trillende beweging.

Deltaschuurmachine

Deze machine werkt hetzelfde als een vlakschuurmachine. Het verschil zit hem in de schuurzool, die de puntige vorm heeft van de Griekse letter delta. Dit is de machine die je nodig hebt als je in kleine hoekjes moet schuren.

Excentrische schuurmachine

De ronde schuurzool van deze machine draait in een excentrische beweging. Hij is zowel voor vlakke als voor enigszins ronde oppervlakken bruikbaar.

Schuurpapier voor schuurmachine

De verschillende schuurmachines vragen allemaal om speciaal schuurpapier dat precies de juiste afmetingen heeft.

Lees ook: Wat is de beste schuurmachine voor jouw gereedschapskist?

Veilig schuren = stofvrij schuren

Het grote veiligheidsrisico van schuren is het stof dat vrijkomt. Verfdeeltjes en houtstof inademen kan allerlei kwalijke gevolgen hebben, vooral stofdeeltjes van hardhout (bijvoorbeeld eiken vloerdelen of teakhouten tuinmeubelen) zijn bijzonder schadelijk. Werk daarom altijd met een schuurmachine die is uitgerust met een stofzak of een aansluiting voor een stofzuiger en gebruik als extra bescherming een stofmasker, ook wanneer je handmatig schuurt.

  • WordPress
  • Facebook

5 thoughts on “Welk schuurpapier gebruiken voor welke klus?

  1. Ik gebruik graag “Mirka Abranet”. Dit schuurgaas gaat erg lang mee, laat fijn stof door voor afzuiging en kun je “uitkloppen”.
    Het is niet goedkoop in aanschaf maar omdat het heel lang te gebruiken is, uiteindelijk goedkoper dan de meeste andere soorten.
    Peer, meubelmaker

  2. Ik heb Epifanes primer gekocht en wil daarmee mijn boot behandelen. Voordat ik aan de slag ga wil ik wel even onderzoeken hoe dat het beste moet. Ik heb nog weinig ervaring, maar denk dat ik er met alle tips online wel uit ga komen. Bedankt voor deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *