Water geven in de tuin

Het tuinseizoen staat weer voor de deur, en we hopen mét alle tuinbezitters dat het een stralende zomer wordt. Een zomer waarin we elke dag van het buitenleven kunnen genieten. Dat we wat vaker moeten sproeien, nemen we dan graag op de koop toe. Hier vind je professionele tips om je tuin te bewateren.

Tips voor planten water geven

bloeiende lavendel in tuin
  • Tuinplanten sproei je het best vroeg in de avond. Als je sproeit met felle zon, werken de druppels als een brandglas en kunnen de planten verschroeien.
  • Hoe vaak je water geeft is natuurlijk afhankelijk van het weer en van het soort planten. Twee keer per week is een algemene richtlijn. Elke dag sproeien wordt afgeraden, het is beter om je tuin minder vaak een flinke hoeveelheid water te geven. Dit stimuleert de planten om langere wortels te maken.
  • Sommige planten hebben veel water nodig en andere nauwelijks. Lavendel bijvoorbeeld moet je helemaal geen water geven, terwijl hortensia juist een bijzonder dorstige plant is. Met de aanleg van je tuin kun je hier al rekening mee houden door planten met een grote waterbehoefte op schaduwrijke plekken te planten.

Tips om het gazon te bewateren

  • Bij temperaturen boven de 20° zul je het gazon twee of drie keer in de week moeten sproeien. De eerste symptomen van droogte dienen zich in warme periodes al snel aan. Het gras wordt doffer en verliest veerkracht. Na een paar dagen zonder water begint het geel te kleuren.
  • Een bestaand gazon kun je bijna nooit teveel water geven, wel te vaak. Beter eenmaal twee uur de sproeier erop zetten dan vier keer een half uur.
  • Belangrijk is dat je direct sproeit nadat je een gazon hebt bemest. De agressieve meststoffen moeten zijn opgelost voordat de zon erop gaat schijnen.
  • In tegenstelling tot een bestaand gazon hebben een nieuw ingezaaid gazon en een pas aangelegd gazon van graszoden de eerste weken iedere dag een beetje water nodig.

De uitrusting

Buitenkraan. Een buitenkraan is het eerste wat je nodig hebt om je tuin zonder allerlei heen en weer gesleep met gieter en tuinslang te bewateren. In dit blogartikel lees je hoe je zelf een buitenkraan aansluit.

Tuinslang. Tuinslangen zijn er in alle maten en kwaliteiten. Zeker wanneer je een flinke tuin hebt, is een sterke, gewapende slang een verstandige keus. Goedkope slangen slijten snel als ze veel over de grond worden getrokken, en bovendien heb je gauw last van knikken.

Gardena slangenwagen

Accessoires voor de tuinslang. Koppelingen om de slang in één beweging op de kraan te klikken, reguleerventielen, spuitpistolen, sproeikoppen… er zijn veel accessoires die het leven van de tuinbezitter vergemakkelijken. Kijk hier voor de uitgebreide collectie van het kwaliteitsmerk Gardena.

Tuinslanghaspels. Een haspel is ideaal om een tuinslang gemakkelijk op te bergen en af te rollen. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden, zoals een wandslanghouder, een tuinslangroll of, speciaal voor grote tuinen, een slangenwagen.

Sproeiers. Ook sproeiers en sprinklers zijn er in tal van uitvoeringen. Van een simpele zwenksproeier die je zelf verplaatst tot computergestuurde sproeisystemen. Voor grote gazons is een beregeningsinstallatie handig.

kind speelt met tuinsproeier

Milieubewust water geven

Gemiddeld gebruiken tuinbezitters zo’n 2.000 liter water per jaar voor hun tuin. En eigenlijk is het zonde dat we hiervoor gezuiverd drinkwater uit de waterleiding gebruiken, terwijl regenwater even goed is, en gratis op de koop toe.

De eenvoudigste en goedkoopste manier om regenwater te gebruiken is een regenton. Er zijn kunststof en houten regentonnen te koop die je eenvoudig zelf kunt aansluiten op een regenpijp.

vrouw houdt gieter onder regenton

Een andere mogelijkheid is een dompelpomp, waarmee je water oppompt uit een regenwatertank, put of nabijgelegen sloot.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *