Wat je moet weten over meten

Tips en trucs

'Meten is weten' en 'Meet twee keer, snij één keer', deze wijsheden worden zo vaak verkondigd dat het clichés zijn geworden. Maar elke vakman en doe-het-zelver weet uit ervaring dat ze kloppen.

duimstok van plastic

De spullen die je nodig hebt om voor allerlei klussen de maat te nemen, behoren niet direct tot de duurste gereedschappen. Maar de materialen waarmee je werkt zijn vaak wel prijzig. Zonde als het fout gaat. Kies daarom voor een goede kwaliteit meetinstrumenten en hanteer ze op de juiste manier. Dat kan het verschil maken tussen een perfect resultaat en iets wat er écht van geen kant uitziet …

Laten we eens kijken naar de volgende meetinstrumenten:

 • Duimstok
 • Rolmaat
 • Schuifmaat
 • Laser afstandsmeter

Duimstok

duimstok FACOM DELA.626.00

FACOM DELA.626.00 duimstok

Dit simpele meetgereedschap is van oudsher het symbool van de timmerman. De naam stamt nog uit de tijd dat afmetingen werden uitgedrukt in duimen in plaats van centimeters. Hij is traditioneel vervaardigd van hout, maar ook in kunststof of metalen uitvoering te koop. Een duimstok is niet geschikt voor het nemen van inwendige maten omdat hij in stukken van ca. 25 cm uitvouwt en altijd te lang of te kort is.

Tip: Let erop dat de segmenten van de duimstok precies in elkaars verlengde liggen wanneer je de maat neemt.

Rolmaat

Rolmaat STANLEY TYLON M/FT - STANLEY 0-30-656

In de gereedschapskist van veel doe-het-zelvers heeft de rolmaat de duimstok verdrongen. Het is een bijzonder flexibel instrumentje waarmee je zowel binnen- en buitenmaten als omtrekmaten kunt meten. Rolmaten zijn er in verschillende afmetingen. Veel voorkomende lengtes zijn 3, 5 of 8 meter.

Nauwkeurig meten met een rolmaat vraagt om enige kennis van zaken. Dat heeft te maken met het lipje aan het uiteinde. Dit kan namelijk een paar millimeter worden uitgetrokken, wat een functie heeft bij het meten van buitenwerkse en binnenwerkse maten.

Stanley 0-30-656 rolmaat

In het eerste geval – bijvoorbeeld als je een plank opmeet – haak je het lipje aan het ene uiteinde van de plank en trekt de rolmaat uit. Je meet dan vanaf de binnenkant van het lipje. Let er wel op dat het lipje elke keer helemaal is uitgetrokken, anders krijg je afwijkingen.

Bij het nemen van binnenwerkse maten – zoals een raamkozijn – duw je het lipje tegen de bovenkant en laat het huis van de rolmaat op de vensterbank rusten. Je meet nu vanaf de buitenkant en telt de huislengte erbij op. Die staat in millimeters aangegeven op het huis.

Schuifmaat

MITUTOYO 530-312 - SCHUIFMAAT MET NONIUSAFLEZING

MITUTOYO 530-312 schuifmaat

Een handig precisie-instrumentje om –kleine – buitenmaten te meten. Onmisbaar voor bijvoorbeeld pijpen en buizen. Met een schuifmaat kun je ook de binnenkant van een buis opmeten. Hiervoor gebruik je de kleine armpjes, aan de bovenkant van de schuifmaat.

Laser afstandsmeter

MAKITA LD050P - MAKITA LD050P LASER-AFSTANDSMETER

Het toppunt van gemak en precisie is een elektronische afstandsmeter die een stip op een oppervlak – bijvoorbeeld een tegenoverliggende muur – projecteert en met grote nauwkeurigheid berekent hoever die verwijderd is. Het resultaat is af te lezen op het schermpje.

Een laser afstandsmeter kan ook optellen en aftrekken, wat erg handig is om inhoud en volumes te bepalen. Wel een aardige cent duurder dan een duimstok, maar voor grote bouw- of verbouwingsklussen het overwegen waard.

MAKITA LD050P Lasermeter

Trucs van de vakman

 • Meet niet alleen twee keer, maar meet ook vanaf twee kanten.
 • Gebruik een timmermanspotlood om af te tekenen, dat is zacht en beschadigt het mariaal niet.
 • Houd het potlood altijd op dezelfde manier vast als je een streepje zet en houd rekening met de breedte van de zaagsnede.
 • Gebruik altijd hetzelfde meetinstrument. Dus niet bijvoorbeeld met de rolmaat opmeten en met de duimstok aftekenen.
 • Als je meer materialen – bijvoorbeeld planken – op dezelfde lengte moet afkorten, meet dan één plank heel zorgvuldig en gebruik deze als mal voor de volgende. Dat bespaart een hoop werk en voorkomt foutjes. Zaag of snij in dat geval wel tegen het potloodstreepje aan en niet op het streepje.

Leuk om te weten

De meter is in Nederland de standaardmaat sinds 1799. Waarom de meter? Deze lengte werd beschouwd al het miljoenste deel van de afstand van de pool tot de evenaar. Omdat dit niet 100% nauwkeurig is, definiëren we een meter tegenwoordig als de afstand die het licht in het luchtledige aflegt in 1 / 299. 792 .458 seconde.

meten van hout met een rolmaat

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *