Klussen Tuin

Verhoogde tuinborders maken

Verhoogde borders: kies je materiaal

Niet alleen in de beplanting heb je de keus, ook in het materiaal voor de borderrand. Afhankelijk van je tuinontwerp, het werk wat je eraan wilt besteden en het geld dat je wilt uitgeven, kun je kiezen uit een groot aantal mogelijkheden. Een kijkje op deze Pinterest pagina brengt je vast op ideeën. Hier bekijken we 5 populaire borderranden en geven tips voor de aanleg.

Vooraf

Welke borderrand je ook kiest, er zijn altijd voorbereidende werkzaamheden.

Om een strakke afwerking te krijgen, zet je de rand uit met piketpaaltjes, waartussen je metselkoord of een ander dun touw spant.

Vervolgens graaf je langs deze markering een gleuf uit voor de borderelementen of de fundering.

1. Borderrol

Gereedschap:

Een borderrol bestaat uit houten paaltjes, die verbonden zijn met ijzerdraad. Je hebt de keus tussen hardhout en geïmpregneerd hout. Hardhout zal minder snel gaan rotten, maar is ook aanzienlijk duurder. Voor een afscheiding met borderrollen graaf je een gleuf van zo’n 10 cm diep. Zet een rol in de gleuf en tik de paaltjes één voor één een stukje verder de grond in met een hamer. Houd hierbij een blokje hout op de kop van de paaltjes om beschadiging te voorkomen. Controleer met een waterpas of de rand overal dezelfde hoogte heeft en vul de gleuf op met aarde.

Tip: Koop borderrollen die aan de achterzijde voorzien zijn van anti-uitspoeldoek. Dit voorkomt dat de tuinaarde tussen de paaltjes door weg spoelt.

2. Terrastegels

Gereedschap:

Voor wie snel klaar wil zijn: op hun kant gezette terrastegels vormen een simpele maar doeltreffende borderrand. Graaf langs het gespannen metselkoord een gleuf uit die zo diep is als de helft van de tegels. Zet de tegels hier in, vul de gleuf op met aarde en geef waar nodig een tikje met de hamer om de bovenkant gelijk te krijgen.

3. Stapelblokken

Gereedschap:

Een borderrand van stapelblokken heeft een strakke uitstraling, die het goed doet in een modern tuinontwerp. Behalve de blokken, heb je opsluitbanden van 5x15x100cm en lijm nodig.

Graaf een geul van 10 centimeter diep en leg hierin de fundering van opsluitbanden. Controleer of ze waterpas liggen. Gebruik polymeerkit, PU-spuitlijm of maak steenlijmpoeder aan om de stapelblokken te lijmen. Breng de eerste laag stapelblokken aan op de fundering, en lijm de volgende lagen er verspringend op vast om een stevige constructie te krijgen. Waar het nodig is blokken op maat te zagen, kun je een haakse slijper met een diamantschijf gebruiken.

4. Bielzen

Gereedschap:

De tijd dat spoorbielzen razend populair waren in de tuin is een beetje voorbij, maar ze vormen nog steeds een mooie en sterke borderrand. Het voordeel is dat je ze zo neer kunt leggen, zonder fundering.

Je hebt wel veel zaagkracht – of een krachtige zaag – nodig om ze op maat te krijgen, en ze zijn alleen geschikt voor recht-toe-recht-aan borders.

5. Baksteen of natuursteen

Gereedschap:

Stenen muurtjes, liefst een beetje oud en verweerd, horen thuis in een romantische tuin. Je kunt de stenen los stapelen of metselen. In beide gevallen zorg je voor een fundering, door een geul van minimaal 10 cm diepte te graven en op te vullen met zand of cement. Dat laatste is zeker aan te raden als je hoger wilt gaan dan drie lagen. In dat geval kun je de stenen ook beter metselen dan los stapelen. Hoe je een ‘uit de kunst’ muurtje bouwt, kun je lezen in ons blogartikel Een tuinmuurtje metselen.

En nu…

Wanneer de borderrand staat als een huis, komt het echte werk voor tuinliefhebbers: het opvullen van dit nieuwe tuinonderdeel. Een voordeel van een verhoogde border is dat je hem kunt vullen met het soort aarde waarin de planten van jouw voorkeur het best gedijen. Rijke, bemeste tuinaarde, zanderige grond voor een snellere waterafvoer, tuinturf voor planten die van zure grond houden… Daar kunnen ze je op het tuincentrum beter over informeren dan wij dat kunnen. Maar we hebben wel een paar groene tips voor je nieuwe border:

  • Krijgt de border veel zon, of ligt hij voornamelijk in de schaduw? Houd hier rekening mee wanneer je de beplanting kiest, want er zijn typische schaduwplanten en soorten die het best gedijen in de volle zon.
  • In een klassieke border rangschik je de planten naar groeihoogte: de kleintjes vooraan en de hoge groeiers achteraan.
  • Een verhoogde border zal in de zomer eerder uitdrogen dan de rest van de tuin. Vooral de kleinere planten langs de rand hebben zo nu en dan een extra gietbeurt nodig.
  • En in de winter is een verhoogde border gevoeliger voor vorst, omdat de grond sneller afkoelt. Geef dus zeker de borderplanten bescherming wanneer er vorst wordt voorspeld.
  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *