Top 10 elektrisch en accu tuingereedschap

We zitten midden in de zomer en het heeft er alle schijn van dat dit de warmste en droogste zomer gaat worden die ooit in ons land is geregistreerd. Een zomer waarin het prettiger is van de tuin te genieten dan er in te werken… Dit inspireerde ons tot een artikel over gereedschap dat tuinbezitters werk uit handen neemt. Niet alleen in hoogzomer, maar ook in het voor- en naseizoen.

Voor praktisch elke tuinklus die je met de hand kunt doen, is er ook elektrisch gereedschap, op netstroom of met een accu. De investering in een of meer van deze tools wordt interessanter naarmate je tuin groter is, en het onderhoud meer tijd en inspanning kost. Hier zetten we 10 werkbesparende tuingereedschappen op een rijtje.

1. Grasmaaier

Accu grasmaaiers zijn ideaal voor alle gazons met uitzondering van de allergrootste. Ze vereisen geen handkracht, zijn geluidsarm en je hebt geen last van een snoer dat in de weg zit. Voor elk gazon is er een model met precies de juiste eigenschappen en je vindt ook uitvoeringen waarmee je het gras kunt mulchen. En kijk je liever vanuit je luie terrasstoel toe hoe het werk voor je wordt gedaan, dan kun je jezelf verwennen met een robotmaaier.

2. Heggenschaar


Hagen snoeien gaat natuurlijk prima met de hand, maar moeitelozer en strakker met een elektrische of accu heggenschaar. Ze zijn er in veel soorten en maten. Zaken als het gewicht en de zwaardlengte zijn bepalend voor de beste keus voor jouw tuin. Tips voor het kiezen van een heggenschaar en uitgebreid advies over het snoeien van verschillende soorten hagen vind je in Hoe en wanneer moet je een haag snoeien?

3. Grastrimmer


Een grastrimmer of kantenmaaier gebruik je om de randen van het gazon netjes af te werken en voor plekken die met de grasmaaier moeilijk bereikbaar zijn. Grastrimmers zijn er zowel met accu als met een snoer.

4. Bosmaaier

De grote broer van de grastrimmer. Met een bosmaaier kun je allerlei wildgroei in je tuin aan, van distels en riet tot opschot van bomen en struiken. Afhankelijk van de klus gebruik je messen of draad. De zwaarste professionele uitvoeringen werken op benzine, maar voor de tuin is een geluidsarme accu-uitvoering sterk genoeg.

5. Grasschaar

Een accu grasschaar, zoals deze van Bosch, is er voor het fijnere werk. Je kunt er gazonrandjes mee afwerken zonder last van je handgewrichten te krijgen en hij is ook handig voor het vorm snoeien van buxus.

6. Kettingzaag

Een elektrische kettingzaag of een uitvoering met accu is de beste keus voor de meeste tuinbezitters. De zwaardere machines met een benzinemotor zul je niet gauw nodig hebben, en dan geven zaken als het lagere geluidsniveau en onderhoudsvriendelijkheid de doorslag. In veel gevallen zal een lichtgewicht snoeikettingzaag met een kort zwaard voldoende zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Uiteindelijk is het niet het vermogen waar het bij een kettingzaag om draait, maar de scherpte van de tanden. Hoe je een kettingzaag in optima forma houdt, kun je lezen in Kettingzaag onderhoud.

7. Bladblazer

Wie een tuin met grote bomen heeft, kent het frustrerende gevoel van de herfst, wanneer de afgewaaide bladeren het gazon sneller bedekken dan je ze kunt wegharken. Met een bladblazer verander je niets aan de natuurlijke loop van de seizoenen, maar je klaart een terugkerend karwei zonder inspanning in een mum van tijd.

8. Hakselaar

Een hakselaar maakt korte metten met snoeiafval. De zwaardere uitvoeringen kunnen takken tot een dikte van 4,5 cm aan. Het fijngesnipperde hout kun je eenvoudig kwijt bij het GFT-afval, op de composthoop of op tuinpaden.

9. Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een bijzonder nuttig apparaat om aanslag en allerhande vervuiling te verwijderen van terras en oprit. Hoe je ermee werkt en waar je op moet letten, kun je lezen in ons blogartikel Klinkers reinigen op je terras en oprit.

10. Rugzak accu


Tot slot een product voor de echte professional die nooit zonder stroom wil komen te zitten: deze bijzonder krachtige accu draag je op je rug mee en hij zorgt dat je gegarandeerd de hele dag kunt doorwerken.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *