Gereedschap Kleding en veiligheid Tips en advies Werken met gereedschappen

Welk stofmasker heb ik nodig?

Vraag jij je af welk type ademhalingsbescherming je het best kunt gebruiken voor een bepaalde job? Het aantal keuzes met betrekking tot stofmaskers kan soms overweldigend zijn. Hoe weet je welk masker je voor welk doel moet gebruiken? Er is vaak onduidelijkheid over de verschillende types stofmaskers die te koop zijn en vaak wordt het verkeerde stofmasker op het verkeerde moment gebruikt. In dit artikel doorlopen we de verschillende types stofmaskers en leggen we uit in welke omstandigheden ze moeten worden gebruikt.

Waarom een stofmasker gebruiken?

arbeider met volledige bescherming

Het gebruik van gereedschap en werktuigen kan fijnstof en deeltjes, gassen, nevel en dampen produceren. Silica-stof van bakstenen kan long- en luchtwegaandoeningen veroorzaken, zoals emfyseem, bronchitis en silicose, en kan het risico op kanker vergroten. Koolmonoxide, afkomstig van benzine, kan hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid veroorzaken, wat kan leiden tot ernstigere ziekten door in contact te staan met hoge concentraties of na langdurige blootstelling aan deze stoffen.

Twee categorieën stofmaskers

FFP3-masker

Er zijn twee categorieën stofmaskers: wegwerpbare stofmaskers en meer bedekkende maskers. Voor wegwerpstofmaskers zijn er 3 kwaliteiten qua bescherming, de zogenaamde stofbeschermingsklasses, die worden aangegeven met een FFP-codering: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP staat voor Filtering Facepiece Particles. Met betrekking tot meer bedekkende stofmaskers bestaan er 3 klasses die worden aangeduid met P1, P2 en P3.

De manier van filtering van een stoffilter in een mondmasker kan worden vergeleken met een zeefje. Hoe fijner de zeef, hoe meer er gefilterd wordt. Een fijnere stoffilter zal beter filteren en dus ook kleinere stofdeeltjes tegenhouden. Het nadeel hiervan is dat de gaatjes waardoor moet worden geademd ook kleiner zijn en het dus moeilijker is om in en uit te ademen.

P1 / FFP1 stofmaskers

FFP1-masker

Een P1-stofmasker beschermt tegen lage hoeveelheden stof en tegen vaste en vloeibare aërosolen. Dit type masker kan worden gebruikt bij handmatig schuren, boren en snijden van materialen. FFP1-maskers hebben een filterefficiëntie van minimaal 78%.

Een P1-masker is geschikt voor werken waar stof, rook of nevel wordt geproduceerd die geen schade kan veroorzaken aan de ademhalingswegen, zoals bij het loskomen van steengruis of houtsplinters. Gebruik een stofmasker met P1-filter daarom wanneer je handmatig gaat schuren, schaven of zagen.

P2 / FFP2 stofmaskers

P2-masker

Een P2-stofmasker beschermt tegen matige stofniveaus en tegen vaste en vloeibare aërosolen. Dit type masker kan worden gebruikt voor pleisterwerk en schuren. Kleine deeltjes stof kunnen namelijk vrijkomen bij het schuren of bij het werken met isolatiematerialen.

Gebruik daarom een P2-stofmasker wanneer schadelijke stoffen zoals rook en nevel loskomen die de ademhalingswegen kunnen aantasten zoals stof die vrij komt bij het behandelen van gipsplaten. Een stofmasker met P2-filter wordt aangeraden bij machinaal schuren of zagen, bij slijpen, frezen of slopen en bij gips- en stucwerk of het mengen van plaaster.

P3 / FFP3 stofmaskers

FFP3-masker

Een P3-stofmasker beschermt tegen een grote hoeveelheid stof en tegen vaste en vloeibare aërosolen. Dit type masker kan worden gebruikt voor het hanteren van gevaarlijke poeders zoals die in de farmaceutische industrie. Een P3-stofmasker is nodig wanneer hoge concentraties schadelijke stoffen vrijkomen bij het werken.

Denk bijvoorbeeld aan fijnstof die de ademhalingswegen ernstig kunnen aantasten en zelfs kunnen worden opgenomen in het bloed. Om zich te beschermen tegen radioactieve stoffen, virussen, enzymen, bacteriën en bijvoorbeeld sporen, moet worden gebruik gemaakt van een stofmasker met P3-filter die het hele gelaat goed afsluit.

Het gebruik van een stofmasker van de categorie FFP3 is dus noodzakelijk wanneer je werkt met giftige stoffen of bij blootstelling aan stoffen zoals asbest. Zeker bij het uitvoeren van sloopwerken is een FFP3-stofmasker daarom een must. Als je twijfelt over welk mondmasker voor welke klus te dragen is het altijd beter om een voor een hogere bescherming gaan dan voor een te lage. Better safe than sorry!

Welke vorm masker?

Niet alleen het type filter is belangrijk, er is ook een onderscheid tussen de vorm van het masker. Over het algemeen bestaan er 3 types maskers: stofmasker, halfgelaatsmasker en volgelaatsmasker.

Wegwerpbaar stofmasker

Wegwerpbare stofmaskers bedekken alleen de mond, neus en kin. Deze stofmaskers zijn wegwerpmaskers en kunnen daarom maar één keer gebruikt worden. Wegwerpstofmaskers worden gekenmerkt door een FFP-code (FFP1, FFP2, FFP3). 3M stofmaskers zijn een voorbeeld van één van de meest gebruikte stofmaskers die wegwerpbaar zijn.

Halfgelaatsmasker

vrouw met halfgelaatsmasker

Halfgelaatsmaskers bedekken alleen de neus, mond en kin. Een halfgelaatsmasker kan worden herbruikt na grondig schoonmaken. Dit type stofmasker is te koop met één of twee filters. Elk filter beschermt tegen een ander soort gevaar. 3M heeft ook halfgelaatsmaskers in zijn assortiment, zoals de 3M 6200-series.

Volgelaatsmasker

man met volgelaatsmasker

Volgelaatsmaskers bedekken de mond, neus, kin en het gelaat en bieden daarom een volledige bescherming van het gezicht. Een volgelaatsmasker beschermt het gehele gezicht en dus ook de ogen. Dit type masker sluit goed af en laat geen stoffen binnen aan de zijkanten. Hier kun je kiezen voor een volgelaatsmasker van het merk Moldex met frameloos panoramavenster met ruimzicht.

Wil je nog meer te weten komen of veiligheid op de werkvloer? Lees dan ons artikel genaamd “Veiligheidskleding – tips voor klussers.”

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *