Gereedschap Werken met gereedschappen

Soorten houtlijm en waarvoor je ze gebruikt

Net zoals bij verf, is er ook bij houtlijm een verschil tussen het gebruik binnenshuis of buitenshuis en bestaat er ook sneldrogende lijm en lijm met een langere droogtijd. Hieronder geven we een overzicht waar je bij de aankoop en het gebruik van houtlijm moet op letten.

Vochtbestendigheid

Een eerste kenmerk van houtlijm is de mate van bestendigheid tegen vocht. De Europese norm NBN EN 204 verdeelt lijmen onder in 4 verschillende klassen, die je altijd op de verpakking zult vinden.

D1: niet vochtbestendige lijm

Voor gebruik binnenshuis, bijvoorbeeld voor meubilair.

D2: vochtbestendige lijm

Voor gebruik binnenshuis, ook in badkamers of keukens met voldoende ventilatie.

Toon mij alle D2 lijmen

D3: waterbestendige lijm

Voor gebruik binnenshuis, in badkamers en keukens. Ook geschikt voor gebruik buitenshuis als het hout en de lijm goed beschermd zijn.

Toon mij alle D3 lijmen

D4: watervaste lijm

Voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. Deze lijm kan langdurige en regelmatige periodes van vochtbelasting aan. Het is ideaal voor buitenmeubilair of voor hout dat constant met water in contact is, zoals pieren of boten.

Toon mij alle D4 lijmen

Belangrijk: Wanneer je lijm met een te lage vochtbestendigheid gebruikt, loop je het risico dat de verbinding na een tijdje losraakt.

Samenstelling houtlijm

Als we kijken naar de samenstelling van de lijm, kunnen we verschillende soorten onderscheiden. De bekendste zijn de PVAc houtlijm, de PU lijm en de Epoxylijm.

PVAc houtlijm

Dat is de bekende witte houtlijm die kleurloos droogt. Deze lijm werkt door absorptie van het water in het hout, waardoor een harde verbinding ontstaat. Omdat het een dispersielijm is – een lijm waarin de lijmdeeltjes als kleine druppeltjes gelijkmatig in een vloeistof verspreid zijn – moeten beide delen goed aansluiten. PVAc (staat voor “polyvinylacetaat”) houtlijm is met andere woorden niet geschikt voor het opvullen van spleten of het lijmen van oneffen oppervlaktes. Bij Klium vind je een breed gamma PVAc houtlijmen van o.a. Rectavit.

Toon mij alle PVAc lijmen

PU, of polyurethaan houtlijm

Dit soort houtlijm is ongeveer even sterk als PVAc houtlijm, maar de werking en de kleur zijn anders. De bruine kleur kan trouwens lelijke vlekken op je hout achter laten, dus let hier zeker mee op. De PU lijmen komen in ééncomponenten en tweecomponenten: bij de tweecomponenten lijm is een tweede element toegevoegd wat het uitharden sneller laat verlopen. Dit maakt dat de lijm dikker of op grotere oppervlakten kan aangebracht worden. PU lijm reageert met het vocht in de lucht: het gaat schuimen en hardt dan uit. Dit verklaart ook de naam schuimlijm die soms gebruikt wordt. Het schuim zorgt ervoor dat spleten, scheuren en oneffen oppervlaktes opgevuld worden. Beide te verlijmen delen moeten goed geklemd worden, zodat het schuim tijdens het drogen op zijn plaats blijft. Deze vochtbestendige lijm is onder meer verkrijgbaar van merken als Soudal of opnieuw Rectavit.

Toon mij alle PU lijmen

Epoxy- of harslijm

Veel mensen hebben hier schrik van, omdat epoxylijm schadelijk is voor de huid en gemengd moet worden voor gebruik. Ook epoxylijm is namelijk een tweecomponentenlijm. Deze lijm is heel sterk, en is bovendien ideaal als vulmiddel, aangezien hij vloeibaar is en razendsnel droogt.

Bijzondere houtlijmen

  • Daarnaast bestaan er nog enkele minder bekende houtlijmen, zoals bijvoorbeeld hazen- of huidenlijm. Deze lijm is gemaakt van de huid en vermalen beenderen van kleine knaagdieren als konijnen of hazen. Hazenlijm dient warm aangebracht te worden, waardoor hij niet altijd even gemakkelijk is in het gebruik. Deze lijm is wel zeer elastisch en kan in heel dunne lagen worden aangebracht. Bij opnieuw verwarmen laat de lijm los. Typische voorbeelden voor het gebruik van huidenlijm zijn bijvoorbeeld de bouw van muziekinstrumenten en fineerwerk.
  • Een lijm die tegenwoordig nog maar weinig wordt gebruikt is de caseïnelijm of koudlijm, de voorloper van de PVAc lijm. Oorspronkelijk werd deze gemaakt door caseïne – een eiwit – aan melk te onttrekken. Tegenwoordig komt de lijm in poedervorm en wordt hij voornamelijk nog gebruikt in de schilderkunst, als verf of ondergrond. De lijm is sterk, elastisch en heeft het voordeel dat hij niet snel verwerkt hoeft te worden.
  • WordPress
  • Facebook

2 thoughts on “Soorten houtlijm en waarvoor je ze gebruikt

  1. Ik zit met een scheur/barst in een stuk hout welke ik wil lijmen. De scheur kan maar heel weinig worden “opengebogen” (<0,5mm) zodat ik een dunne, zeer vloeibare lijm nodig heb . Het liefst een met een verwerkingstijd van meer dan 5 seconden. Graag uw advies.

    1. Hi Bonnema,

      Bedankt voor het bericht.

      We hebben van Rectavit het volgende advies ontvangen:

      Snelle herstellingen gebeuren best met een snellijm type 2k epoxy of cyanoacrylaten.

      Epoxy Rapid, Epoxy Rapid | Rectavit, mengsel aanmaken en met een tandenstoker binnen de 5 min in de barst brengen, en gedurende 20 min gefixeerd houden
      Loctite 60 seconds, Loctite 60 Seconds | Rectavit, lijm aanbrengen en met een tandenstoker in de barst duwen, en gedurende 1 min. aangedrukt houden.
      Frencken CA Active, Ca Active Secondenlijm voor vele materialen (frencken1901.nl), lijm aanbrengen en met een tandenstoker in de barst duwen, binnen 10 min à 1h Activator opspuiten, en gedurende max. 60 sec. gefixeerd houden.

      Hopelijk kun je hier mee verder!

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *