Klussen Tuin Werken met gereedschappen

Klinkers reinigen op je terras en oprit

Een terras of oprit van klinkers is mooi en je hebt er relatief weinig omkijken naar. Maar mos en algen kunnen voor een groene aanslag en gladheid zorgen en olie- of verfvlekken doen afbreuk aan de natuurlijke uitstraling. Schoonmaakonderhoud is van tijd tot tijd noodzakelijk, zeker na de wintermaanden, wanneer de klinkers er wat grauw en vuil bij liggen. Hier behandelen we de belangrijkste soorten vervuiling en geven we enkele tips om je terras weer schoon te maken:

 • Terras klinkers reinigen van natuurlijke vervuiling
 • Klinkers reinigen van olie- en andere vlekken

Deze tips helpen niet alleen bij het schoonmaken van klinkers van het terras of oprit, maar ook bij het reinigen van de straatstenen en schoonmaken van de bestrating.

Soorten klinkers

Voor je terras of oprit kun je kiezen uit twee soorten klinkers: keramische klinkers en betonklinkers

Keramische klinkers

Keramische klinkers

Deze klinkers worden gebakken van klei, net als bakstenen. Alleen is de baktijd langer en de temperatuur hoger, waardoor ze hun hardheid en duurzaamheid krijgen. De kleur van deze klinkers is de kleur van de gebruikte klei, er wordt geen pigment aan toegevoegd. Dit maakt ze 100% kleurvast en geeft ze een natuurlijke uitstraling.

Betonklinkers

Betonklinkers

Een goedkoper alternatief voor kleiklinkers. Ze zijn minder kleurvast en worden soms voorzien van een beschermlaagje om de opgebrachte kleur langer te behouden. Je moet dan ook voorzichtig zijn als je ze met een hogedrukreiniger wilt schoonmaken. Een goede keuze zijn waterdoorlatende betonklinkers, die zorgen dat het regenwater snel in de grond kan trekken.

Terras klinkers reinigen van natuurlijke vervuiling

Eigenlijk is vervuiling in dit verband een raar woord, want het is gewoon de natuur die zijn werk doet en je terras of oprit bedekt met plantaardig leven. Maar we zitten niet te wachten op een groene waas over ons mooie klinkerterras of op een gladde oprit, dus om de zoveel tijd moeten we wel even ingrijpen om toekomstig mos op de klinker te bestrijden.

De oorzaak van groene aanslag

Groene aanslag op de klinkers

Groene aanslag op de klinkers ontstaat door vocht. Als na regenval het water blijft staan, krijgen algen hun kans, vooral op plaatsen waar weinig zon komt. Deze aanslag komt steeds weer terug, hoe vaak je hem ook verwijdert. Zorgen voor een goede afwatering is de beste manier om dit probleem binnen de perken te houden.

Middelen om groene aanslag en mos te verwijderen van klinkers

 • Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Groene zeep, bleekwater, waspoeder, schoonmaakazijn of producten zoals javel en dreft zijn allemaal niet geschikt om vuil als algen en mos te verwijderen. Deze chemische producten zijn niet gemaakt om uw terras te reinigen dus gebruik ze ook niet.

 • Speciale producten

Bij de bouwmarkt en het tuincentrum kun je kiezen uit verschillende aanslagreinigers en mosverwijderaars. Laat je voorlichten door de verkoper, die kan je adviseren welk product het meest geschikt is voor jouw terras of oprit en voor de mate van vervuiling.

Toon mij alle aanslagverwijderaars

 • Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger huren en de aanslag te lijf gaan met een supersterke waterstraal is de snelste manier om je terras of oprit schoon te krijgen. Bij het schoonmaken van betonklinkers moet je oppassen en de spuitmond zeker niet te dicht bij het oppervlak houden, omdat de waterstraal de toplaag kan beschadigen. Hierdoor wordt de kleur aangetast en ontstaan er kleine gaatjes, waar het mos zich des te sneller in zal nestelen. Na het schoonspuiten kun je zand in de voegen tussen de klinkers vegen. Dit ziet er niet alleen verzorgd uit, maar vertraagt ook mosgroei. Als je regelmatig je wagen, fiets en natuurlijk allerlei stenen muren gaat reinigen, raden wij je aan om een goede kwaliteit hogedrukreiniger aan te kopen.  Bij Klium kan je de Karcher K5 of Karcher K7 voor een scherpe prijs vinden

Toon mij alle hogedrukreinigers

 • Uitbesteden aan de vakman

Wie van zijn terras wil genieten, maar er geen werk aan wil hebben, kan een professional onder de arm nemen. Het voordeel van een vakman is dat deze de juiste producten gebruikt en precies weet hoeveel druk de klinkers kunnen hebben zonder te beschadigen. Professionele schoonmakers rekenen gewoonlijk een prijs per vierkante meter, afhankelijk van de ernst van de vervuiling.

Tips om groene aanslag en mos te voorkomen

Helemaal voorkomen dat de natuur zijn plek opeist op jouw terras of oprit is in ons klimaat niet mogelijk. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om het mos en algen wat moeilijker te maken.

 • Zorg voor een goede afwatering, zodat regenwater niet blijft staan.
 • Regelmatig even schrobben met heet water werkt preventief tegen aanslag.
 • Of maak er een gewoonte van het kookwater van de aardappels over het terras of de oprit te gieten: er zijn mensen die zweren bij deze methode.
 • Een beschermende coating kan het moeilijker maken voor algen om zich te hechten. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar, die je zelf met een plantensproeier kunt aanbrengen.

Klinkers schoonmaken van olie- en andere vlekken

Niet alleen de natuur laat zijn sporen na op ons terras of onze oprit, zelf hebben wij er ook een rol in. Nu zijn klinkers zo hard dat ze voor de meeste verontreinigingen niet erg vatbaar zijn, maar vooral olie en verf zijn boosdoeners. Daarnaast kunnen ook kauwgom, bandensporen en teer voor lelijke ontsieringen zorgen. En zelfs afgevallen bladeren, vooral wanneer ze veel looizuur bevatten, zoals eikenbladeren, kunnen lelijke bruine vlekken achterlaten. Veeg afgevallen bladeren in de herfst dus regelmatig van je terras en je oprit en laat het zeker zo niet liggen tot de grote voorjaarsschoonmaak.

Speciale producten

Voor alle soorten vlekken vind je in de bouwmarkt of het tuincentrum reinigingsproducten. Het gebruik hiervan is te adviseren, omdat ze speciaal zijn samengesteld voor het soort verontreiniging. Of je nu de voorkeur geeft aan chemisch samengestelde of 100% natuurlijke producten, de truc is altijd om er vlug bij te zijn. Hoe langer je vlekken laat zitten, hoe hardnekkiger ze worden en hoe meer moeite het kost om je klinkers schoon te krijgen.

Olievlekken op de oprit

Olievlekken op de oprit

Olievlekken op de oprit zijn een veel voorkomend verschijnsel. Als onze eigen auto niet lekt, is het wel die van het bezoek of de brommer van de babysitter. Ook voor olievlekken geldt: hoe sneller je ze aanpakt, hoe makkelijker je ze kunt verwijderen. Als de vlek nog nat is, strooi je er eerst met ruime hand een absorberend middel over. Soda, zaagsel, Maïzena, alles wat vocht opzuigt is bruikbaar.

Cola voor olievlekken

Cola voor olievlekken

Zo gauw de olie is opgezogen en de vlek droog is, kun je het volgende proberen: giet een flinke scheut cola over de vlek en laat een nacht inwerken. Afspoelen met water waardoor je wat afwasmiddel hebt gemengd, dan zet je de tuinslang erop om de laatste restjes grondig weg te spoelen. Grote kans dat de vlek is verdwenen.

Een andere manier om verse olievlekken te lijf te gaan, is er overvloedig afwasmiddel over te spuiten. Hierdoor komen de vetmoleculen los uit de steen en kunnen ze worden weg geschrobd met heet water.

Sterkere middelen

Lukt het nog steeds niet om die olievlek helemaal weg te krijgen, dan moeten we naar sterkere middelen grijpen. Zoals TSP (trinatriumfosfaat) of, als laatste redmiddel, zoutzuur. Dit is een bijtend middel dat je met grote voorzichtigheid moet gebruiken en niet langer dan een minuut mag laten intrekken. Dan moet je het volledig verwijderen zodat het niet verder kan blijven inwerken. Het beste is de behandelde plek schoon te spuiten met een hogedrukreiniger.

Conclusie

Klinkers zijn een geweldig materiaal voor terrassen en opritten: sterk, onderhoudsvriendelijk, sfeervol en met een natuurlijke uitstraling. Je houdt ze het beste mooi en schoon door er regelmatig wat tijd aan te besteden en niet te wachten tot algen, mos en vlekken zich zo hebben vastgezet dat het een ware beproeving wordt om ze te verwijderen.

 • WordPress
 • Facebook

3 thoughts on “Klinkers reinigen op je terras en oprit

 1. Bleekwater is niet bepaald milieuvriendelijk, groene zeep en schoonmaakazijn zou ik dus prefereren. En zon direct op de klinkers, als dat kan, helpt nog het beste om mos en algen te voorkomen.

 2. Er zijn inderdaad veel producten te krijgen die natuurlijk zijn en tegels of klinkers goed schoonmaken. Ik doe dit meestal met mijn tuinslang die ik nu ook ver kan uitrollen. Mijn nieuwe haspel maakt dit een stuk gemakkelijker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *