Gereedschap Handgereedschap

Kies de boormachine die bij je past

Doe-het-zelvers worden ingedeeld in verschillende categorieën, maar in onze ervaring zijn er eigenlijk maar twee typen: mensen die weleens gereedschap te hand nemen omdat er iets opgehangen of gerepareerd moet worden en klussers die plezier beleven aan hun hobby. Voor het eerste type is gereedschap niet meer dan een hulpmiddel, terwijl de serieuze doe-het-zelver zich terdege in het aanbod verdiept en eerder voor professionele kwaliteit zal gaan dan voor een lage prijs.
Voor allebei de categorieën zetten we hier een aantal punten op een rijtje om je te helpen bij het kiezen van een geschikte boormachine.

De beste boormachine voor de incidentele klusser

Voor deze groep is een lichte machine om te boren en te schroeven gewoonlijk voldoende. Een accu schroefboormachine, of een eenvoudig model op netstroom, zoals deze Makita.

Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden. Het koppel, uitgedrukt in Newton meter (Nm), is bepalend voor de kracht van de machine: hoe hoger het koppel, hoe zwaarder het werk dat hij aankan. Meer dan 54 Nm zul je niet gauw nodig hebben.

Een degelijke accuboormachine voor ‘zo nu en dan’ gebruik is de Bosch PSR Universal. Bosch is trouwens een merk dat de scheiding tussen hobbyisten en professionals nadrukkelijk doorvoert in zijn assortiment. In Bosch Blauw vs. Bosch Groen kun je lezen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze twee productlijnen.

En ja, ook voor de helft van de prijs is er een ruime keus aan boormachines, maar op deze hobbymarkt is Klium niet actief. In ons assortiment vind je uitsluitend gereedschappen van professioneel kwaliteitsniveau.

Tip: Als je jouw boormachine weinig gebruikt, zul je waarschijnlijk geen bijzondere eisen stellen aan de accessoires. De aanschaf van een complete set – machine, boren en accessoires in een koffer – kan dan financieel een aantrekkelijke optie zijn.

De beste boormachine voor de serieuze doe-het-zelver

Tussen deze groep klanten en professionals zien we bij Klium eigenlijk weinig verschil. Allebei oriënteren ze zich uitgebreid voordat ze een aankoop doen, informeren naar zaken als service en garantievoorwaarden en hebben een duidelijk wensenlijstje. De duurste, meest specialistische machines zijn voor deze groep niet interessant, maar het brede assortiment professionele allround boormachines is het aanbod waaruit ze hun keus maken. Boormachines in deze categorie beschikken niet alleen over voldoende vermogen en koppel voor zware klussen, maar zijn ook gemaakt om dag in dag uit te blijven presteren. Zo hebben ze tegenwoordig praktisch allemaal een koolborstelloze motor, wat zowel de levensduur als de prestaties gunstig beïnvloedt. Met de steeds krachtigere accutechnologie worden de verschillen in vermogen en gewicht tussen accuboormachines en machines op netstroom steeds geringer. Ook professionals kiezen daardoor in toenemende mate voor snoerloos werken.

Een goed professioneel ‘instapmodel’ is deze accuboormachine van DeWalt.

Voor het zwaardere werk kun je bijvoorbeeld denken aan deze 950 Watt machine op netstroom van Milwaukee.

Hieronder kan je beide modellen bekijken.

   

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *