Gereedschap Huis Kleding en veiligheid Klussen Onderhoudsadvies Tips en advies

Houtworm verdelgen en preventief aanpakken

De term houtworm is de collectieve verzamelnaam voor verschillende soorten houtborende kevers en meer specifiek de larven van de houtwormkevers. Bij de meeste mensen is dit beestje bekend omdat het houten voorwerpen zoals kasten maar ook houten constructies kan aantasten door eitjes te leggen in onbehandeld hout.

De larve eet dan in het hout en maakt zo gaatjes in de meubels of constructies die het hout in houtstof of zaagsel omvormen. En dat is natuurlijk heel nefast voor het hout in kwestie. Maar wat kun je doen tegen houtworm eens deze is ontdekt en hoe kun je voorkomen dat je ermee te maken krijgt?

Hoe krijg je houtworm?

houtworm in hout

Als je wilt voorkomen problemen met houtworm te krijgen dan zijn er een aantal zaken die je kunt doen. De belangrijkste factor die houtworm ertoe aanzet om je hout aan te vallen, is vochtig hout. De meest effectieve manier om daarom te voorkomen dat houtworm je huis binnendringt, is ervoor te zorgen dat je huis binnen zo droog mogelijk is. Als je met een lek zit in je huis moet je dit dus zo vlug mogelijk repareren, want dan vraag je namelijk om problemen.

Houtworm houdt het meest van nat hout omdat dit makkelijker te verpulveren is, dit betekent echter niet dat droog hout nooit te maken kan krijgen met houtworm. Behandel je houten meubels daarom altijd preventief met beschermende verf, lak, vernis of boenwas. Schilder het hout rondom met enkele lagen verf of vernis zodat houtworm het hout niet makkelijk kan penetreren.

Tip: Houd je ervan om oude meubels te kopen op de rommelmarkt, behandel deze dan altijd preventief. Het is niet uitgesloten dat de reden waarom de oorspronkelijke eigenaar dit meubelstuk weggooide is dat het vol zat met houtworm.

Houtworm herkennen

houtworm herkennen

Hoe kun je echter te weten komen dat houtworm je huis is binnengedrongen? Je realiseert je misschien niet eens dat je een probleem hebt met houtworm totdat de resulterende schade in je meubels of houten constructies zichtbaar is geworden. Vroege identificatie is daarom ontzettend belangrijk, voordat ze meer schade aanrichten.

Actieve houtworm kun je herkennen omdat je zaagsel zult opmerken in en rond het aangetaste hout. De meest eenvoudige manier om houtworm in het huis te ontdekken, is door houten meubels en houten constructies op gaatjes te controleren. Houtworm die aan je meubels knaagt maakt ook geluid. Alhoewel dit heel stil is kun je houtworm van dicht bij horen smikkelen aan je hout. Een aantrekkelijke ontdekking is dit inderdaad niet!

Tip: Houtworm kan jaren in je huis aanwezig zijn voor je dit opmerkt, ga daarom op regelmatige tijdstippen op onderzoek uit en controleer oude kasten die je minder vaak gebruikt.

Houtworm bestrijden met natuurlijke producten

meubel met gaatjes

Als je niet graag chemicaliën gebruikt in je huis, dan kun je eerst proberen om houtworm te bestrijden met natuurlijke producten. In plaats van een chemische oplossing te kopen, kun je eerst trachten het probleem aan te pakken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen op waterbasis. Het eerste wat je kunt proberen is sterke alcohol te mengen met wat azijn en dit in een spuitpistool te vullen. Injecteer dan de verschillende gaten van het hout en de naden met dit mengsel.

Houtworm kan ook niet tegen extreme kou. Als houtworm zich alleen voordoet in een bepaald houten voorwerp, dan kun je dit voorwerp twee weken in de diepvriezer leggen en zal het probleem hierna opgelost zijn. Als houtworm in een groter meubelstuk is binnengedrongen dan kun je petroleum gebruiken als bestrijdingsmiddel. Smeer het meubelstuk volledig in met petroleum en eens houtworm hiermee in aanraking komt gaat deze dood.

Tip: Als de houtworm zich alleen voordoet in één meubelstuk, overweeg dan om het weg te gooien. Deze manier is waarschijnlijk het makkelijkst om te voorkomen dat houtworm zich verder verspreidt.

Chemische producten tegen houtworm

meubel met gaatjes

Als natuurlijke producten weinig of niets hebben uitgehaald, rest je niets anders dan chemische producten te gebruiken tegen houtworm. Het gebruik van HGX spray tegen houtworm is een veelgebruikt product om komaf te maken met houtworm. Bestrijdingsmiddelen tegen houtworm op basis van boorzuur en borax zijn op zich ook veilig, maar worden niet aangeraden aan een amateur om te gebruiken.

Lees altijd de bijsluiter bij het gebruik van chemische producten en vraag de verkoper om tips want dit soort producten zijn gevaarlijk om te gebruiken. Tref voorzorgsmaatregelen voordat je aan de slag gaat. Chemische verbindingen kunnen namelijk dampen produceren die bij aanraking of inademing nadelige reacties kunnen veroorzaken. Gebruik daarom steeds een gezichtsmaskerbeschermende bril die volledig afsluit en veiligheidshandschoenen.

Tip: Als je helemaal geen ervaring hebt met het gebruik van chemische producten, laat dan houtworm behandelen door gecertificeerde houtwormbestrijders.

  • WordPress
  • Facebook

2 thoughts on “Houtworm verdelgen en preventief aanpakken

  1. Ik heb begrepen dat kortstondige blootstelling aan een temperatuur hoger dan 55ºC. houtworm ook vernietigd. In dat geval zou een half uur al voldoende zijn. Er zijn bedrijven met flinke ovens met zo’n temperatuur, bij ons in de buurt zit bijvoorbeeld een pallet-maak-bedrijf met die optie. Een kratje bier of een lekkere oranjekoek voor de medewerkers is soms al voldoende.
    En kies je liever voor 2 weken vrieskou voor je mooie antieke kast (dacht dat je minstens -18ºC. moet hebben), overweeg dan bijvoorbeeld een koelings-opslag (bijvoorbeeld een visafslag oid), daar zijn complete loodsen, waar je met een vrachtwagen naar binnen kan rijden. Dit kan ook handig zijn als je last van motten hebt.

    1. Hi Sibe Jan,

      Bedankt voor de input!

      Wat een mooie manier van samenwerken zo, heel leuk dat je dit met ons deelt!

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *