Gereedschap Onderhoudsadvies

Hoe houd je je gereedschap goed?

Tips en trucs

De 3 dingen waar je op moet letten

 1. Gebruik
 2. Onderhoud
 3. Opbergen

Voor vakmensen is gereedschap arbeidskapitaal en ze zullen er altijd verstandig en respectvol mee omgaan. Maar ook als doe-het-zelver bouw je door de jaren heen een aardig kapitaaltje aan gereedschappen op. Kijk maar eens in de garage of het tuinschuurtje. Daar ligt al gauw voor honderden euro’s aan klus- tuin- en hobbyspullen.

Ook als je sommige gereedschappen bijna nooit gebruikt, is het goed om ze met dezelfde zorg te behandelen als een professional. Zonde van het geld als ze roesten, beschadigen of te vuil zijn om aan te pakken. En natuurlijk krijg je met goed onderhouden gereedschap een beter resultaat en is het veiliger om mee te werken.

Gebruik gereedschap

Metabo-accu-boorschroevendraaierset

Bij het hanteren van bijna alle gereedschap geldt een ijzeren wet: het gereedschap moet het werk doen. Als je teveel moet wringen, persen of kracht zetten, is er óf iets mis met het gereedschap óf je gebruikt niet het juiste gereedschap voor de klus. Dat is onnodig vermoeiend, vragen om ongelukken en de snelste manier om je gereedschap voortijdig bij het oud ijzer te kunnen zetten.

 • Een schroevendraaier is geen beitel of wig en niet gemaakt om op te meppen of mee te wrikken. Gebruik de juiste schroevendraaier voor de schroefkop, anders loop je kans niet alleen de schroef te beschadigen, maar ook de schroevendraaier en je knokkels.
 • Eis niet meer van je gereedschap dan het aankan. Gebruik je lichte schroefboormachine bijvoorbeeld niet om voortdurend in beton te boren. Ook hamers, zagen, beitels en andere gereedschappen zijn speciaal gemaakt om een bepaald materiaal mee te bewerken.
 • Draai altijd het juiste boortje in je boormachine voor het materiaal waarin je gaat boren. Boortjes voor hout, metaal, beton zijn echt heel verschillend van vorm en materiaal.

  Boormachines zoals deze Metabo schroefboormachine worden verkocht met een complete set toebehoren. Zo kun je voor elke klus het juiste boortje gebruiken.
 • Tangetjes zijn niet gemaakt om bouten of moeren mee los te draaien. Daarmee beschadig je de snijkanten en worden ze nutteloos voor hun eigenlijke taak, het knippen van draad.
 • Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant op.
 • Laat beschadigd gereedschap repareren of gooi het weg, blijf er niet mee doorwerken.

2. Onderhoud

slijptsteen

Goed onderhoud verlengt de levensduur en houdt het klussen plezierig en veilig. Maak er een gewoonte van om elk stuk gereedschap direct na gebruikt schoon te maken. Het is prettig om het gebruiksklaar te hebben voor de volgende klus en aangekoekt vuil laat zich veel moeilijker verwijderen.

 • Als de fabrikant bepaalde onderhoudsvoorschriften geeft of servicebeurten voorschrijft, volg deze richtlijnen dan ook op.
 • Houd je gereedschap scherp. Beitels, zagen, knip- en snijgereedschap, tuingereedschappen … ze kunnen hun werk alleen goed doen als ze scherp zijn. Laat deze gereedschappen dus op tijd slijpen, ook al lijkt het alsof je er nog best mee kunt werken. Bot worden gaat geleidelijk aan en we raken eraan gewend om meer kracht te moeten zetten. Maar let maar eens op hoe anders het voelt als je plotseling weer een vlijmscherpe beitel of schoffel in handen hebt. Slijpen kun je ook zelf doen, met een slijpsteen of een vijl, maar dat is een kunst op zich waar zelfs cursussen in worden gegeven.

  Voor eenvoudige slijpklusjes is een slijpsteen alles wat je nodig hebt. Deze Bahco slijpsteen heeft een grove kant voor het verwijderen van bramen en een fijne kant voor wetten.

  Tip:Wil je zelf je gaan slijpen, oefen dan op een oude beitel of een beschadigd stuk gereedschap. Dan is het niet erg als je de klus de eerste keren verprutst.

 • De meeste metaalsoorten zijn gevoelig voor roest. Roestvorming kun je tegengaan door je spullen op een goede manier op te bergen en door ze een beschermend laagje te geven als je ze een tijdje niet gebruikt. Hiervoor zijn allerlei speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar, van Japanse Camellia-olie tot siliconenspray. Die professionele beschermingsproducten hebben het voordeel dat ze specifiek voor bepaalde toepassingen zijn ontwikkeld en vaak in handige spuitbussen zitten. Maar elk soort vet beschermt tegen roestvorming. Zelfs slaolie, als je niets anders voorhanden hebt. Smeer metalen delen lichtjes in met een doekje en doe het meteen als je het gereedschap hebt gereinigd. Treedt er toch roestvorming op, dan kun je deze verwijderen met fijn schuurpapier.
 • Voor bewegende delen gebruik je een druppeltje kruipolie of naaimachineolie.

  gt7Een multispray is een roestbestrijder, kruipolie en smeermiddel in één.

Tip:Leg een stukje krijt, houtskool of een van die siliconenzakjes die in veel productverpakkingen zitten in je gereedschapskist. Die trekken vocht aan en dragen zo hun steentje bij om roesten te voorkomen. Wel regelmatig vernieuwen.

3. Opbergen

gedore-gereedschapskast

Berg je gereedschap netjes, overzichtelijk en veilig op. Zijn er kinderen in huis, dan neem je natuurlijk extra voorzorgsmaatregelen, zoals een afsluitbare kast. Er zijn allerlei handige opbergsystemen te koop, maar met eenvoudige middelen en gezond verstand kom je al een heel eind.


Een professionele gereedschapskast van het merk Gedore.

De grootste vijand van je gereedschap is vocht. Of je je klusspullen in huis bewaart of in het tuinschuurtje maakt niet uit, zolang de omgeving maar droog blijft. Ook als het niet regent, kan condens voor roestvorming zorgen, dus let erop dat de opbergplaats goed geventileerd is.

Accumachines

dewalt-li-ion-accu

Draadloze boormachines en andere accugereedschappen vragen om speciale aandacht. Zowel hoge temperaturen als vorst zijn slecht voor de levensduur van de accu. Deze gereedschappen – of de losse accu’s – bewaar je op een koele maar vorstvrije plek in huis of in de garage. De Li-Ion accu, waarmee veel moderne elektrische gereedschappen zijn uitgerust, kun je het best ongeladen opslaan als je er een tijd niet mee werkt. Als je zo’n accu leeg en op een relatief koele plek bewaart, verliest hij in een jaar circa 10% van zijn capaciteit. Op een warme plek en volgeladen, loopt de capaciteit terug met 50%. Kun je met een nieuwe accu bijvoorbeeld 100 gaten boren, dan heeft hij na een jaar dus nog maar power voor 50 gaten. En dat is natuurlijk zonde van je dure machine.


Moderne Li-Ion accu’s als deze DeWalt hebben een hoge capaciteit en een lange levensduur, als je tenminste een paar simpele voorzorgen in acht neemt.

Tip: Accu’s blijven langer goed als je ze een keer of drie per jaar leegmaakt en volledig oplaadt.

 • Tuingereedschap

  Hang schoppen, schoffels en ander tuingereedschap op in klemmen. Als ze op de grond staan worden ze sneller bot. Houten stelen houd je veerkrachtig door ze 2x per jaar in te wrijven met wat lijnzaadolie.

 • Verfgereedschap

  Kwasten moet je na gebruik heel grondig schoonmaken, anders kun je ze later weggooien. Een andere mogelijkheid om kwasten een tijdje te bewaren is in terpentine. Er zijn speciale potjes, waarin alleen de haren in de terpentine hangen, zodat de kwast niet vervormt.

  Tip: Kwasten en rollers die je binnenkort weer wilt gebruiken kun je, verpakt in aluminiumfolie, bewaren in de diepvries. Je hoeft ze niet eens schoon te maken. Wel verdergaan met dezelfde kleur natuurlijk.

  • WordPress
  • Facebook

  7 thoughts on “Hoe houd je je gereedschap goed?

  1. Vind het prima dat de tips worden gegeven, ondanks dat ik wel van het meeste op de hoogte ben kom je regelmatig iets tegen wat je denkt te weten maar blijkt dan niet geheel zoals het zou moeten.

  2. Op zich prima tips, maar het verhaal over accu’s is niet meer correct sinds NiMH is vervangen door Li-on. Lithium accu’s kunnen juist ZEER slecht tegen volledige ontlading. 100% opladen zorgt echter ook voor slijtage. Het is dan ook het beste om deze accu’s tot 80% op te laden en nooit onder de 20% lading te laten zakken. Voor opslag is 70% ideaal en NOOIT onnodig ontladen.

  3. Goed gereedschap berg ik ook altijd veilig op. Daarnaast maak ik mijn spullen altijd goed schoon zodat deze niet kunnen gaan roesten. Wanneer ik bijvoorbeeld plaatwerk moet zagen, kijk ik altijd of mijn zaag niet bot is geworden of is gaan roesten.

   1. Hi Vincent,

    Excuses voor de verlate reactie.

    Top zeg! Zo hoort het inderdaad, goed en veilig opbergen, schoonhouden en het voorkomen van roest zijn de manier om goed voor je spullen te zorgen.

    Bedankt voor de input.

    Met vriendelijke groet,
    Team Klium

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *