Gereedschap Klussen Onderhoudsadvies Tips en advies Tuin

Hoe je terras met natuursteen schoonmaken

In deze blogpost gaan we specifiek op zoek naar tips voor mensen die een terras met natuursteen hebben en hoe je deze helemaal klaar kunt maken voor de lente. Zet de barbecue al maar klaar!

Schoonmaken

Vegen en dweilen

Een zachte borstel is perfect voor het afstoffen van de steen, zonder krassen op het oppervlak van het marmer, graniet, travertijn of leisteen aan te brengen. Je kunt in principe ook de stofzuiger gebruiken, maar dan moet je wel oppassen dat je de tegels niet gaat beschadigen met de wielen.

Gebruik een zachte dweil of borstel met zachte haren. Natuurlijk materiaal is een goede keuze, maar het heeft wel een kortere levensduur. Er zijn daarom ook andere gefabriceerde opties die op een gelijkaardige manier werken. Kleine hoekjes of andere plaatsen die niet makkelijk te bereiken zijn kun je schoonmaken met een nat zeemvel of stofdoek.

Schoonmaakproducten

Groene zeep, bleekwater en schoonmaakazijn zijn allemaal geschikt om niet al te hardnekkig vuil als algen en mos te verwijderen van de tegels. Los op in heet water, giet over de tegels, laat even inwerken, schrob het terras of de oprit met een zachte bezem en spoel af met de tuinslang. Als je echt professioneel wilt tewerk gaan, dan kun je ook kiezen om specifieke producten te gaan gebruiken, zoals een aanslagreiniger of mosverwijderaar.

Apparatuur

Een tuinslang is essentieel om de tegels met schoonmaakproduct en water schoon te maken. Als je hier ook het budget voor hebt, dan kun je ook een hogedrukreiniger aanschaffen. Hier is het wel belangrijk om eerst met lage druk te beginnen en deze dan geleidelijk te gaan verhogen als dit nodig blijkt te zijn. Een gevaar bij het reinigen van een terras met een hogedrukreiniger is dat je als het ware de bovenste laag van de stenen wegspuit. Het gevolg hiervan is dat de natuurlijke stenen hierna makkelijker vuil zullen worden. Daarom is het altijd een goed idee om met lage druk te beginnen en deze indien nodig te verhogen.

Preventie

Nu we het gehad hebben over hoe je je terras met natuurstenen kunt schoonmaken, zullen we een kijkje nemen hoe je je terras preventief in goede staat kunt houden.

Tegenwoordig zijn er heel wat duurzame steenafdichtingsmiddelen op de markt die je terras zullen behoeden van de meeste soorten schade, waaronder vlekken, weersinvloeden en andere natuurlijke slijtage als gevolg van langdurig gebruik.

Er zijn twee soorten steenafdichtingsmiddelen verkrijgbaar onder verschillende merknamen:

  • afdichtmiddelen
  • impregneermiddelen

Laat ons deze van wat dichterbij bekijken.

Afdichtmiddelen

Zoals de naam doet vermoeden zal een afdichtmiddel een coatinglaag op de bovenkant van de oppervlakken voorzien, zonder dat deze in de steen doordringt. Wanneer je een afdichtmiddel gebruikt, dan zal water of afval afgestoot worden en niet opgenomen worden in de steen. Waterdichtmakende afdichtmiddelen kunnen 100 procent van de regenval blokkeren en je natuurlijke stenen in perfecte conditie houden.

Impregneermiddelen

Je kunt je terras daarnaast ook gaan impregneren en je stenen hierdoor langer mooi houden. Het impregneren van je terras maakt je terras zo minder onderhoudsgevoelig. Impregneren versterkt de natuurstenen en zorgt voor minder schade voortkomende uit de blootstelling aan zon, water, kou en warmte. Terrassen die niet geïmpregneerd zijn creëren namelijk een voedingsbodem voor allerlei verschillende micro organismen zoals algen en schimmels.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *