Gereedschap Handgereedschap Werken met gereedschappen

Een overzicht van alle types handzagen en hun gebruik

Zagen bestaan er in alle soorten: van de kettingzagen, over de cirkelzagen tot de lintzagen. Allemaal hebben ze gemeen dat ze in één richting bewegen. De uitzondering hierop is de handzaag, die heen en weer bewogen wordt in het materiaal om tot het gewenste resultaat te komen. De tanden kunnen ofwel in één richting, ofwel in zowel de duw- als trekrichting zagen. Hieronder geven we een overzicht van de meest courante handzagen.

Handzaag

De bekendste handzaag is de zaag waarvan de categorie de naam ook heeft aangenomen: de handzaag. Dit is de gewone zaag die we kennen, en wordt meestal gebruikt voor het zagen van planken of latten. Deze zaag zorgt immers voor mooie rechte houtsneden. De handzaag bestaat uit een flexibel stalen zaagblad met een handvat eraan. Hoe fijner de tanden van de zaag, hoe fijner het hout kan zijn. Hoe dikker het zaagblad daarentegen, hoe rechter de snee. Hetzelfde type zaag kan ook voor andere materialen gebruikt worden, waarbij de vertanding anders is of het zaagblad een andere samenstelling heeft. Zo bestaan er zagen voor piepschuim, isolatie, gipsplaten, gasbeton en zo verder: elke type grondstof zaagt immers gemakkelijker met een product wat er specifiek voor gemaakt is.

Toon mij alle handzagen

Kapzaag

De kapzaag is een rechthoekige zaag, die aan de bovenzijde is verstevigd met een metalen strip. Dit maakt dat je blad recht blijft, waardoor je zaagsnede kaarsrecht is. Deze zagen hebben fijnere tanden dan de handzaag, waardoor voor precisiewerken worden gebruikt. Je vindt ze dikwijls terug in combinatie met een verstekbak.

Toon mij alle kapzagen

Toffelzaag

De toffelzaag is een verlaagde kapzaag waarvan de tanden nog fijner zijn, voor nog fijner werk. Ze wordt ook gebruikt voor het afkortzagen en verstekzagen van bijvoorbeeld plinten. In tegenstelling tot de kapzaag, heeft de toffelzaag een handvat zoals van een schroevendraaier, om tijdens het fijne werk niet in de weg te zitten. Er bestaan zowel links- als rechtshandige toffelzagen.

Toon mij alle toffelzagen

Metaalzaag

De metaalzaag is een zaag waarbij een flexibel zaagblad wordt opgespannen in een metalen frame. De tandjes staan veel dichter bij elkaar dan van de handzaag en ze is in verschillende formaten te vinden. Deze zaag wordt gebruikt voor het zagen van metaal of pvc.

Toon mij alle metaalzagen

Figuurzaag

De figuurzaag is zowat de miniversie van de metaalzaag: ook deze wordt in een frame opgespannen, en heeft verwisselbare zaagjes. Door de fijne tandjes, geeft dit zaagje de mogelijkheid om elke gewenste vorm te zagen, zelfs in zeer fijn hout.

Toon mij alle figuurzagen

Boogzaag

De boogzaag is het derde type zaag die wordt opgespannen in een frame. Het frame, de zaag en de tanden zijn echter veel groter, waardoor deze ideaal is om bijvoorbeeld bomen of balken door te zagen.

Toon mij alle boogzagen

Snoeizaag

De snoeizaag is een andere zaag die voor bomen wordt gebruikt, en dan voornamelijk voor het snoeien van moeilijk bereikbare takken. Deze heeft een klein, licht gebogen blad met tanden die bij het terugtrekken zagen.

Toon mij alle snoeizagen

Dit waren de belangrijkste types handzagen. Je kan nog veel andere types vinden, zoals de schrobzaag om ronde gaten te zagen, de kapzaag met verstekbak waarmee je perfecte hoeken zaagt, de sleufzaag met ronde neus, om gemakkelijk blinde sleuven en gaten te kunnen zagen, de flexibele zaag die heel nauwkeurig zaagwerk toe staat en zo verder.

Bij aankoop van een nieuwe zaag is het dus belangrijk om te weten voor welke materialen je de zaag zult nodig hebben. De juiste zaag gebruiken verlengt immers de levensduur en levert mooiere resultaten op. Eens je bepaald hebt welk type zaag je nodig hebt, komen we bij de kwaliteit van de zaag: daarbij kijk je best voor zagen met geharde tanden, want die blijven langer scherp. Let echter wel op dat je zagen van bekende merken koopt, want ook in de geharde tanden is een groot kwaliteitsverschil. Om de weerstand tussen de zaag en het werkstuk te verminderen, koop je best een zaag met een teflon-gecoat blad (bij Stanley wordt dit bijvoorbeeld Appliflon genoemd). Hou ten slotte ook rekening met het handvat: voor extra grip is het belangrijk dat dit goed in de hand ligt. Sommige merken hebben zagen met ergonomische of anti shock handvaten. Anderen hebben er dan weer waarop aftekenhoeken zichtbaar zijn.

Je ziet: voor elke job bestaat de correcte handzaag! Gebruik dan ook de juiste zaag voor het juiste werk. Zo werk je altijd precies en hou je de levensduur van je zaag zo lang mogelijk!

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *