Doe-het-zelf inbraakbeveiliging

Wanneer de vakantietijd weer aanbreekt, maken we ons meer zorgen over het risico van inbraak dan in de rest van het jaar. Een leeg huis is een makkelijke prooi, en je weet maar nooit wat je aantreft wanneer je weer thuiskomt… Hier zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om met een geruster hart op vakantie te gaan.

Inbrekers maken gebruik van de gelegenheid. Ze kiezen de makkelijkste doelen, die het minste risico opleveren. Met een aantal eenvoudige veiligheidsvoorzieningen kun je ze in veel gevallen bij voorbaat ontmoedigen.

Veiligheidssloten

Veiligheidssloten werken op twee manieren. Ze maken het moeilijker voor ongewenste gasten om je huis binnen te komen, en ze schrikken inbrekers af.

Veiligheidssloten moeten voldoen aan officiële normen en een zogenaamde SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk hebben. Er zijn drie beschermingsklassen, die worden aangegeven met sterren:

* standaard inbraakwerend

Producten met één ster worden beschouwd als niet-zelfstandig inbraakwerend. Ze moeten worden toegepast in combinatie met tenminste één ander gelijkwaardig of sterker goedgekeurd product.

** zwaar inbraakwerend

Producten met twee sterren kunnen zelfstandig worden toegepast. Ze kunnen het binnendringen van inbrekers minstens drie minuten vertragen.

*** extra zwaar inbraakwerend

Deze producten kunnen het binnendringen van inbrekers minstens 5 minuten vertragen.

Misschien vraag je je af: helpt zo’n vertraging echt? Het antwoord is: ja. De tijd die nodig is om een slot te forceren is van wezenlijk belang voor inbraakpreventie. Een ervaringsregel is dat een inbreker gemiddeld vijf minuten nodig heeft om zijn slag te slaan: 30 seconden om binnen te komen, 4 minuten om zijn buit bij elkaar te graaien en 30 seconden om veilig uit de buurt te komen. Het zien van een veiligheidsslot – met het keurmerk duidelijk zichtbaar op de buitenzijde – is vaak al genoeg om hem te ontmoedigen en op zoek te doen gaan naar een makkelijkere prooi.

Wil je het Politiekeurmerk Veilige Woning krijgen, dan zul je onder andere SKG-goedgekeurd hang- en sluitwerk moeten monteren.

Hier kun je een uitgebreide lijst met door de politie goedgekeurde producten downloaden.

Zelf veiligheidssloten monteren.

Met een beetje handigheid en een paar standaard gereedschappen, kun je zelf de bestaande deursloten vervangen door veiligheidssloten. Deze video van een vooraanstaande fabrikant van veiligheidssloten laat zien hoe je hierbij te werk gaat.

Schriklichten

Ook het installeren van een of meerdere schriklichten is een klus die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Dat zijn lichten die werken op een detector en aanspringen wanneer de detector een beweging rond het huis waarneemt.

Tijdschakelaar

Een timer of tijdschakelklok die buiten- en/of binnenlichten automatisch aan laat floepen waneer het schemerig wordt, is een manier om je huis ook bij afwezigheid een bewoonde indruk te laten maken.

Camera’s

Een camerasysteem rond je woning installeren is een hi-tech vorm van beveiliging, die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren, omdat de meeste camera’s tegenwoordig draadloos zijn. De camera’s kunnen worden verbonden met een alarmsysteem, en vaak is het mogelijk de camerabeelden ‘real-time’ op je smartphone te bekijken. Al heb je daar misschien weinig aan, wanneer je op het strand van Marbella zit…

Alarmsystemen

Nog een stapje verder gaat de aanleg van een alarmsysteem, al dan niet aangesloten op een alarmcentrale. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en het hangt per geval van de situatie af welke combinatie de beste preventie biedt. Wanneer je het geld over hebt voor een professioneel alarmsysteem, is het waarschijnlijk verstandig de installatie dan ook over te laten aan een professioneel bedrijf.

Tips voor de vakantie

Tot slot nog een paar algemene tips, die niets kosten, maar ervoor zorgen dat je met een geruster hart je huis achterlaat.

  • Controleer of alle ramen dicht en vergrendeld zijn, ook het wc-raampje en het dakraampje.
  • Laat geen spullen buiten staan die inbrekers kunnen helpen om via de bovenverdieping binnen te komen, zoals ladders of steigers.
  • Struiken vlakbij de voorkeur kunnen voor dekking zorgen. Uit veiligheidsoogpunt is het beter om ze te verwijderen of laag te snoeien.
  • Een briefje op de voordeur, een tekst op het antwoordapparaat of een automatische e-mail beantwoording om te melden dat je op vakantie bent, zijn regelrechte uitnodigingen aan kwaadwillenden.
  • Laat wat spullen op tafel liggen en sluit de gordijnen niet. Een tijdschakelaar is speciaal bij langere afwezigheid ten zeerste aan te bevelen. Sluit er voldoende lampen op aan, zodat je huis ook echt een bewoonde indruk maakt.
  • Spreek af dat iemand elke dag de brievenbus leeghaalt.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Reactie op “Doe-het-zelf inbraakbeveiliging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *