De verschillende boorkoppen en waarvoor je ze gebruikt

Hier zetten we alle boorkoppen op een rijtje en leggen uit waarom ze wel of niet geschikt zijn voor bepaalde werkzaamheden.

Tandkransboorkop

Dit is het oude, nu wat primitief aandoende systeem, waarbij je het boortje vastdraait met een sleutel (die óf zoek is, óf aan het snoer van de boormachine bengelt en voortdurend in de weg zit…)

Toon mij alle Tandkransboorkoppen

Snelspanboorkop

Bij een snelspanboorkop heb je geen sleutel nodig, je draait de boor met de hand vast. Er zijn twee systemen: een snelspanboorkop met dubbele en met enkele bus. Bij de eerste heb je twee handen nodig om de boor vast te draaien, bij de laatste lukt het met één hand.

Waarvoor wordt een snelspanboorkop gebruikt?

De meeste accuboormachines en klopboormachines zijn uitgerust met dit systeem. Boren in hout, metaal en zachtere steensoorten zoals snelbouwsteen gaat snel en probleemloos met een snelspanboorkop.

Toon mij alle Snelspanboorkoppen

SDS boorkop

In een SDS boorkop wordt het boortje niet vastgedraaid, maar vastgeklikt, waardoor het met geen mogelijkheid kan slippen in de boorkop.

Waarvoor wordt een SDS boorkop gebruikt?

Een SDS boorkop zie je op boorhamers, breekhamers en zg. combihamers. Het belangrijkste verschil met het snelspansysteem is dat het boortje een beetje heen en weer kan bewegen in de boorkop, wat noodzakelijk is voor het boren in harde materialen zoals beton en voor hak- of sloopwerk met een beitel.

SDS-plus

Een SDS-plus boorkop is bestemd voor SDS-plus boortjes met een 10mm schacht, voorzien van twee gleuven. Dit systeem voldoet goed voor alle behalve de zwaarste boor- en breekwerkzaamheden.

SDS-max

In een SDS-max boorkop passen SDS-max boortjes met een 18mm schacht met vier gleuven. Zware, professionele boorhamers zijn gewoonlijk met deze boorkop uitgerust. Het is het beste systeem voor het boren van grote gaten in beton of natuursteen en voor hakwerk met de beitel.

Toon mij alle SDS boorkoppen

Snelspan en SDS op één en dezelfde boormachine?

Een SDS betonboor past niet op een boormachine met een snelspansysteem en een houtboortje kun je niet vastzetten in een SDS boorkop. Ook SDS-plus en SDS-max zijn onderling niet uitwisselbaar. Wil je van beide mogelijkheden gebruik kunnen maken op één boormachine of boorhamer, dan heb je een boorkopadapter nodig, of je kunt kiezen voor een machine die wordt geleverd met een extra boorkop.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *