Afkitten en oude kit verwijderen

Welke kit moet je gebruiken?

Kit wordt gebruikt om losse materialen aan elkaar te verbinden en om spleten en tussenruimten op te vullen. Er zijn veel verschillende soorten kit, die elk hun specifieke toepassing hebben, van aquariumkit tot kit voor dakbedekkingen en kitsoorten voor industrieel gebruik. Als doe-het-zelver zul je vooral gebruik maken van twee soorten: acrylaatkit en siliconenkit.

Acrylaatkit

Acrylaatkit is geschikt voor de meeste toepassingen in droge ruimten. Je kunt deze gemakkelijk verwerkbare kit gebruiken om naden tussen houten delen of gipsplaten te dichten of om stenen te voegen. Acrylaatkit is overschilderbaar.

Toon mij all acrylaatkitten

Siliconenkit

Werken met deze elastische kit vraagt iets meer handigheid. Siliconenkit is de aangewezen kit wanneer de verbinding bestand moet zijn tegen bewegingen of werking van het materiaal. Speciaal voor natte ruimten is er een super elastische en schimmelwerende variant: sanitairkit

Toon mij alle siliconenkitten

Voor je gaat afkitten

Check voordat je de kitspuit op de eerste voeg zet of je alle benodigdheden bij de hand hebt:

Oude kit verwijderen

Sanitairkit wordt na een aantal jaren minder mooi. Omdat het schimmelwerende ingredi├źnt is uitgewerkt, ga je dan zwarte puntjes zien. De enige manier om weer een mooi resultaat te krijgen, is de oude kit volledig verwijderen. Dit lukt voor een groot deel met een breekmes. Let wel op dat je geen krassen maakt in de tegels.

Om de laatste restjes oude kit weg te krijgen kun je een speciale siliconenkit cleaner gebruiken. Kijk op de verpakking hoeveel tijd deze nodig heeft om in te trekken en zijn werk te doen. Is alle oude kit verdwenen, dan maak je de ondergrond goed schoon met bijvoorbeeld spiritus, een sterke oplossing van soda in warm water of ÔÇô voor wie van de geur houdt – ammonia. Vuil, vet en restjes kitverwijderaar zorgen ervoor dat de nieuwe kit niet goed hecht of uithardt. Spoel alles grondig na met water en laat goed drogen voordat je begint te kitten.

Tip: Om een goede hechting van sanitairkit op de rand van een kunststof bad of douchebak te verzekeren, kun je eerst een primer aanbrengen. Wanneer je houten delen wilt verbinden met acrylaatkit kun je de hechting verbeteren door de randen wat op de ruwen met schuurpapier.

Afkitten stap voor stap

1. Plak de randen van de voegen af met tape om de overtollige kit makkelijk te kunnen verwijderen.

2. Snij het topje van de kittube, draai het spuitmondje vast en snij het schuin af, zodat de opening even groot is als de breedte van de kitstreep die je nodig hebt.

3. Bevestig de tube in het kitpistool en knijp in het handvat tot er een druppeltje uit de spuitmond komt.

4. Zet de spuitmond op het begin van de rand die je wilt kitten, knijp in de handgreep en trek het pistool in een gelijkmatige beweging over de rand. Beweeg de spuit hierbij naar je toe, dat werkt nauwkeuriger dan van je af duwen. Breng liever teveel kit aan dan te weinig: in het eerste geval kun je de overtollige kit makkelijk weghalen, maar te weinig opvulling zorgt voor onvoldoende hechting. Aan het eind gekomen, druk je op de knop achterop het kitpistool om de kitstroom direct te laten stoppen.

5. Strijk de teveel aangebrachte kit weg met een vinger die je hebt natgemaakt in het kommetje zeepsop. Ook als je hiervoor liever een voorwerp gebruikt, moet je het steeds even in het sop dopen. Trek de tape direct na het afstrijken los om ruwe randen als gevolg van het uitharden van de kit te voorkomen.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *