Accu of elektrisch, wat moet ik kiezen?

Bij handgereedschap heb je vaak de keus: met of zonder snoer. Hoewel beide typen ‘power tools’ elektrisch zijn, worden in de regel gereedschappen die op netstroom werken aangeduid als ‘elektrisch’ en gereedschappen met een batterij als ‘accugereedschap’. Het voordeel van het laatste type is duidelijk: je bent niet afhankelijk van een stopcontact en er zit geen snoer in de weg tijdens het werk. Voor doe-het-zelvers is de accu-uitvoering van bijvoorbeeld de boormachine, de schuurmachine of de cirkelzaag vaak de beste keus. Zwaardere, professionele gereedschappen met een groter vermogen zijn meestal elektrisch.

Welke gereedschappen zijn er met een accu?

Van bijna alle elektrische handgereedschappen kun je ook een accu-versie kiezen. Een aantal van de meest voorkomende:

Al deze gereedschappen zijn er van verschillende merken en in uiteenlopende uitvoeringen en prijsklassen. Wil je alle mogelijkheden vergelijken, dan vind je hier een uitgebreid overzicht van wat er op de markt is aan accugereedschap.

Wat is de beste accu?

Voor accugereedschap worden drie soorten accu’s gebruikt, die alle drie hun voor- en nadelen hebben:

NiCd (Nikkel Cadmium)

De meest simpele van de drie en de goedkoopste. Het is een solide en betrouwbare accu met een lange levensduur. Een nadeel is het zogenaamde geheugeneffect. Als je hem oplaadt terwijl hij nog niet volledig ontladen is, onthoudt dit type accu de status ten tijde van het opladen en zal een deel van zijn capaciteit kwijtraken. Je moet hem dus pas opladen als hij helemaal leeg is. NiCd accu’s hebben een hoge zelfontlading: ze lopen ook leeg als je ze niet gebruikt.

NiMH (Nikkel Metaal Hydride)

Een verbeterde versie van de NiCd accu, met een hogere energiedichtheid. Je kunt er dus langer mee werken voordat hij aan een oplaadbeurt toe is. Omdat hij veel minder last heeft van het geheugeneffect, kun je hem opladen wanneer het uitkomt. De NiMH accu heeft wel een hoge zelfontlading en je kunt hem beter niet zover leeg maken dat hij helemaal niets meer doet, want dit verkort de levensduur.

Li-Ion (Lithium Ion)

De meest geavanceerde van de drie. Door hun veel hogere energiedichtheid hebben ze een hogere capaciteit dan de andere accu’s, terwijl ze kleiner en lichter zijn. Een Li-Ion accu heeft geen last van geheugeneffect en weinig zelfontlading. Bovendien is hij minder milieuonvriendelijk. Allemaal voordelen dus, waar één relatief nadeel tegenover staat: het hogere prijskaartje.

Wat bepaalt de kracht van een accu?

Twee eigenschappen zijn bepalend:

  • Het voltage. De elektrische spanning die een accu levert wordt uitgedrukt in volt. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger het gereedschap. Voor een licht klusje als bijvoorbeeld schroeven indraaien, zijn machines met een accu die tot 10,8 volt levert geschikt. Voor zwaarder werk, als boren in staal of beton, moet je al gauw denken aan 14,4 volt of meer.
  • De capaciteit. Dit wordt gemeten in Ah (Ampère per uur) en wordt bepaald door de energie-inhoud van de accu. Hoe hoger de Ah, hoe langer je met één acculading kunt werken. Een accu met een capaciteit van 2 Ah kan 2 uur lang stroom leveren van 1 Ampère, of 1 uur lang stroom van 2 Ampère.

Hoe lang gaat een accu mee?

Op deze vraag is moeilijk een concreet antwoord te geven. Het ligt aan het type accu, de intensiteit van het gebruik en de manier waarop je hem bewaart.

NiMH accu’s kunnen tussen de 400 en 700 keer worden opgeladen, NiCd accu’s 500 tot 1000 keer en Li-ion accu’s tot 1000 keer. Deze cijfers gelden onder optimale omstandigheden. Tijdens de levensduur neemt de capaciteit van een accu geleidelijk af. Een accu met minder dan 70% van zijn nominale capaciteit wordt als versleten beschouwd. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat bij regelmatig gebruik van het gereedschap een accu een levensduur heeft van ongeveer drie jaar.

Hoe bewaar ik accu gereedschap?

Accu’s zijn gevoelig voor warmte en kou. Blootstelling aan extreme temperaturen vermindert de capaciteit en de levensduur. Laat je accugereedschap dus niet in de volle zon of in een warme auto liggen en bewaar het niet in een schuurtje waar het ’s winters vriest. Ook vocht is een boosdoener, dus zorg voor een droge opslagruimte.

Wanneer je een gereedschap langere tijd niet gebruikt, haal dan de accu eruit.

Ook in de uitgeschakelde machine kan stroom vloeien. Na verloop van tijd kan dit leiden tot diepontlading. In een dergelijke toestand beginnen er chemische reacties in de elektroden, die de capaciteit van de accu verminderen en in het ergste geval tot gevolg hebben dat hij helemaal niet meer kan worden opgeladen.

Door zelfontlading verliest een NiCd of NiMH accu wanneer je hem niet gebruikt binnen 3 maanden ongeveer 60 tot 80% van zijn lading. Een Li-Ion accu verliest 3 tot 5% per maand. De zelfontlading is groter bij hoge temperaturen. Bewaren op kamertemperatuur is het beste.

Wanneer moet ik een accu opladen?

Vanwege het geheugeneffect mag je een NiCd accu pas opladen wanneer hij helemaal leeg is. Bij de nadere accutypen geldt deze regel niet. Accu’s die je een tijd niet gebruikt, kun je het best in opgeladen toestand bewaren. En minimaal drie keer per jaar een volledige ontlaad/oplaadcyclus verlengt de levensduur.

Li-Ion accu’s mogen niet helemaal worden ontladen. Als vuistregel kun je aanhouden dat ze moeten worden opgeladen wanneer ze nog 10 tot 20% van hun capaciteit hebben.

Voor alle batterijen geldt dat je ze niet in de lader moet laten zitten als ze eenmaal zijn opgeladen.

Kan een accu worden gerepareerd?

Niet echt. Als er al iets kan worden gedaan aan een defecte accu, is het resultaat van korte duur. Voor een accu die op is, is er maar één oplossing: inleveren als klein chemisch afval.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *