Filteren
Verberg filters
Selecteer een categorie
Merken
L mm
D mm
C mm
B - mm
A - mm
Met borgschroef aan bovenzijde
Inch-metrisch
Functie
Dieptemaat
Gewicht g
Selecteer prijs
-


Wera SafeTorque
Wat onze klanten zeggen 9 / 10

7976 Beoordelingen

Klium Bekroond met

Mitutoyo schuifmaat met noniusaflezing

(22 producten)
Filteren
U kan niet meer dan 3 producten toevoegen aan de productvergelijker
U kan niet meer dan 3 producten toevoegen aan de productvergelijker

De schuifmaat

De schuifmaat is onmisbaar gereedschap voor ambachtslieden, hobbyisten en metaalarbeiders. Schuifmaten zijn makkelijk te gebruiken, toch vereisen ze een geoefend en nauwkeurig oog en een geduldige hand voor een goed gebruik. Het meest gebruikt is de nonius schuifmaat, die voor het eerst werd vervaardigd in 1851 door Joseph Brown. Deze schuifmaat werd ruim gebruikt omwille van de lage kostprijs en de precieze meting. Tegenwoordig wordt deze schuifmaat veruit het meest gebruikt omdat ze te koop is aan een veel lagere prijs.

Onnauwkeurige metingen kunnen dure herstellingen veroorzaken. Bij meting van cilinderwanden en andere voorwerpen waarbij precisie van belang is, gebruikt u een schuifmaat. Het correct gebruik van een schuifmaat verzekert een nauwkeurige meting van voorwerpen die niet kunnen gemeten worden met een rol- of bandmeter. Schuifmaten bestaan in drie types: met display, met nonius of digitaal.

Welk type u ook kiest, het kost u slechts enkele minuten om te leren meten met een schuifmaat.Voorbereiding van de meting: los de deblokkeerschroef en beweeg de schuiver om te zien of de noniusschaal correct werkt. Vooraleer de meting te beginnen moet u nakijken of de schuifmaat ‘0’ aanduidt als die volledig dicht is. Als de lezing niet ‘0’ is, stel dan de bekken van de schuifmaat bij tot u een ‘0’ aflezing bekomt. Als u de schuifmaat niet kan bijstellen, moet u eraan denken om de afwijking van de uiteindelijke lezing af te trekken of erbij  te tellen. Kuis de meetoppervlakken zowel van de schuifmaat als van het voorwerp.

Dan kan de meting beginnen.

1.Sluit de bekken rond het voorwerp dat u wil meten. Als u iets rond wil meten dan moet de as van het voorwerp haaks staan op de schuifmaat. Wees er namelijk zeker van dat u de volledige diameter meet. Een gewone schuifmaat heeft klemmen die rond het voorwerp kunnen geplaatst worden en anderzijds klemmen die geschikt zijn om de binnenkant van een voorwerp te meten. Eveneens kan een staafje dat uit de schuifmaat steekt als die geopend wordt, een diepte meten.

2.Hoe een meting aflezen:

  • a.Lees de centimeterstreep op de vaste schaal links tegenover de 0-stip van de noniusschaal (in het voorbeeld 10 mm op de vaste schaal)
  • b.Vind op de vaste schaal de millimeterstreep juist links van de 0-stip van de noniusschaal (in het voorbeeld 6 mm op de vaste schaal )
  • c.Kijk dan langs de 10 streepjes op de noniusschaal en de mm-streepjes op de aanliggende vaste schaal tot u twee streepjes vindt die in elkaars verlengde liggen (in het voorbeeld 0.25 op de noniusschaal)
  • d.Om de juiste aflezing te bekomen telt u eenvoudig de aflezingen samen (10 mm+6 mm+0.25 mm= 16.25 mm)

3.Onderhoud:Kuis het oppervlak van de schuifmaat met een propere, droge doek ( of met een doek met wat schoonmaakolie). Bewaar de schuifmaat steeds in een droge ruimte als hij lange tijd niet gebruikt wordt.