Huis Kleding en veiligheid Klussen Tips en advies Tuin

Zen voor klussers

Houding versus aanleg

Sommige mensen worden geboren met twee rechterhanden. Ze gaan op een natuurlijke manier met gereedschap om en klaren elke doe-het-zelfklus bij de eerste poging als een echte professional. Dat heet ‘aanleg’, een natuurlijk vermogen of talent. Aanleg is een sleutelfactor voor succes in het leven en ja, ook voor bijvoorbeeld het werken met gereedschap. Uit onderzoek is echter iets gebleken. Er is nog een grotere succesfactor: ‘Houding’, je gemoedstoestand bij het aanpakken van uitdagingen. Hier zijn 7 manieren waarop de principes van Zen je kunnen helpen jezelf te overtreffen bij moeilijke, gecompliceerde of gevaarlijke klussen.

  1. Doe één ding tegelijk

Probeer niet ook nog een paar andere jobs af ​​te wikkelen wanneer je aan een klus werkt. Zoals een Zen-spreekwoord zegt: ‘Als je loopt, loop dan. Als je eet, eet dan.’

  1. Doe het langzaam en bewust

Je kunt dan wel één klus tegelijk doen, maar die klus ook overhaasten. Neem in plaats daarvan de tijd en ga langzaam. Maak je acties weloverwogen, concentreer je op elke afzonderlijke actie. Dit is ook de juiste instelling om ongelukken bij het werken met power tools te voorkomen.

klusjesman in nadenkende pose
  1. Doe het helemaal

Richt je geest volledig op het werk dat je onderhanden hebt. Ga niet door naar de volgende klus voordat je klaar bent. Als je om wat voor reden dan ook verder moet gaan met iets anders, leg dan in ieder geval het onvoltooide werk opzij en ruim op. Zo kun je jezelf vollediger concentreren op de volgende klus.

  1. Doe minder

We suggereren niet dat je lui moet zijn, maar probeer jezelf niet te stressen met eindeloze werklijsten. Vandaag ga je bepaalde dingen doen, en niet meer. Als je je dag vult met voorgenomen taken, haast je je van het een naar het ander zonder stil te staan ​​bij wat je doet. En het is een goed idee om wat ruimte te maken tussen klussen.

panda slaapt op tak
  1. Ontwikkel rituelen

Zenmonniken hebben voor bijna alles rituelen, van eten en schoonmaken tot meditatie. Een ritueel geeft dingen een gevoel van belangrijkheid en kan je helpen om in de juiste gemoedstoestand te komen. Het is een effectieve manier om je voor te bereiden op elke taak. Controleer je gereedschap, ruim de werkbank op, veeg het stof van je veiligheidsbril, maak de stofzuigerzak leeg… Eigenlijk alles wat je wilt.

  1. Bedenk wat noodzakelijk is

Zen monniken hebben weinig bezittingen. Basiskleding, basisonderdak, basisbenodigdheden en basisvoedsel, dat is het zo’n beetje. De relevantie voor jou? Een uitgebreide collectie geavanceerde gereedschappen – waarvan je sommige misschien niet of nauwelijks gebruikt – maakt je geen betere klusjesman. Investeer liever in de kwaliteit van de gereedschappen die je het meest gebruikt.

  1. Glimlach
  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *