Klussen Tuin

Tips voor het aanleggen van een zelfvoorzienende tuin

Een tuin aanleggen die voorziet in de basis productbehoeften, waardoor je minder afhankelijk wordt van de supermarkt, en omdat het simpelweg bevredigend is om zelf te oogsten. Hier vind je professioneel advies die je helpt in de voorbereiding voor het creëeren van jouw eigen zelfvoorzienende tuin.

Gebruik de zon in je voordeel


Voor het aanleggen van een zelfvoorzienende tuin is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw groenteplanten voldoende zonlicht ontvangen. Kies ervoor om – wanneer mogelijk – de tuin naar het zuiden te richten, zodat de moestuin overdag voldoende zonlicht verkrijgt. Ook is het van belang om ervoor te zorgen dat het er veelal windstil is. Heeft jouw tuin een schutting aan weerszijden? Dan is dit een handige manier om wind in de tuin te beperken. Tips voor het maken van een houten tuinschutting tref je hier.

Kies de juiste ondergrond

Voor het creëeren van een succesvolle zelfvoorzienende tuin is het nodig om de juiste ondergrond te hebben, een ondergrond waar groenteplanten zich kunnen oogsten. Om de kwaliteit van jouw grond te optimaliseren, voor het aanleggen van een zelfredzame tuin, kun je de grond met compost mixen. Zorg er voor dat de ondergrond niet te zandig is maar ook niet teveel leem bevat. Past het aanleggen van een moestuin in jouw tuinplan? Volg de stappen in dit stappenplan voor het maken van een tuinplan.

Begin in kleine stappen

Indien je aan een zelfvoorzienende voedseltuin begint, kies dan in eerste instantie voor een selectief aantal groenten of graanproducten. Het kan al bevredigend zijn om slechts te beginnen met één of twee verschillende groenten of graanproducten en de eerste oogst aardappelen smaakt vaak naar meer. Door in kleine stappen te werken krijg je de smaak te pakken en creëer je handigheid in de aanleg van jouw zelfvoorzienende tuin.

Plant aan de hand van het seizoen

Verschillende groente-, graan- en fruitsoorten zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Een zelfvoorzienende tuin kan jouw gezin het gehele jaar in productbehoeften voorzien, maar niet allemaal tegelijk. Een zelfvoorzienende moestuin kan tot zeker wel drie keer per jaar verschillende soorten groenten, granen of fruit oogsten. Laat je informeren over de seizoenen en plan je oogst aan de hand van het weer.

Maak gebruik van verschillende percelen

Zodra je de smaak te pakken hebt en je klaar bent voor het zaaien van verschillende groenten dan is wisselteelt belangrijk voor het optimaliseren van een zelfvoorzienende tuin, om het gezin het gehele jaar van oogst te voorzien. Indien je wisselteelt wilt toepassen in jouw zelfvoorzienende tuin dan heb je minimaal 6 verschillende percelen nodig. Maak onderscheid in de percelen en informeer je over welke groenten samengaan en of elkaar in het groeiproces versterken. Ook is het verstandig om te bepalen welke groenten dezelfde ziektes kunnen krijgen om een mislukte oogst te beperken of te voorkomen.

verschillende percelen

Kies bewust voor de juiste hoofdteelt

Hoofdteelt is het paradepaardje van jouw moestuin en het is belangrijk hier een bewuste keuze in te maken. Deze planten staan vaak het langst in de moestuin en kunnen de verschillende percelen voor langere duur bezetten. Denk bijvoorbeeld aan courgette, ui, knoflook, kool, biet, pastinaak en wortel. Ook aardappel is een veelgeziende hoofdteeltgroente. Hoofdteelt groeit over het algemeen het beste in de warme zomermaanden. Vanaf mei is het aangeraden om deze groenten te planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: tomaten, courgette, pompoen, andijvie en verschillende koolsoorten.

hoofdteelt

Planten voor in het voorjaar

In het voorjaar zaai je de planten die wel tegen een stootje kunnen. Deze planten kunnen bijvoorbeeld tegen een lichte vorst of regenachtige dagen. Je kunt deze planten over het algemeen tussen mei en begin juni oogsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: veldsla, wortels, radijsjes, raapstelen, rabarber, komkommer, asperge en verschillende kruiden.

Planten voor in het najaar

In het najaar zaai je de planten die tegen lage temperaturen kunnen. Deze kunnen later in het jaar worden geoogst. Het is belangrijk om ze bij voorkeur in juli/augustus te zaaien, zodat je ze tijdens de winter kunt oogsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: spinazie, spruitjes, boerenkool en prei.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *