Zaagtafels: advies voor het kopen en het gebruik

Zaagtafel, tafelzaag, tafelcirkelzaag of zaagbank… het zijn allemaal benamingen voor dezelfde machine. Een zaagtafel zul je niet bij elke doe-het-zelver in het schuurtje ziet staan, daarvoor is hij om te beginnen te prijzig. Maar als je regelmatig planken, panelen of laminaat zaagt, is het een nuttige investering. Een zaagtafel werkt snel, nauwkeurig en veiliger dan een losse cirkelzaag. Hier vertellen we meer over zaagtafels, over de verschillende mogelijkheden en over de dingen waar je bij aankoop op moet letten.

Hoe werkt een zaagtafel?

Bij een zaagtafel steekt het cirkelzaagblad van onderen uit het werkblad. Het grote voordeel is dat je het materiaal tegen de zaag duwt, in plaats van de zaag door het materiaal. De planken of panelen die je wilt zagen, rusten hierbij stevig op het werkblad, zodat je gecontroleerd en nauwkeurig kunt werken.

Wat kun je doen met een zaagtafel?

Met een tafelcirkelzaag kun je materialen van uiteenlopende afmetingen zagen.

Lees ook: Alles wat je over meten moet weten

Speciaal voor grote werkstukken is een zaagtafel met tafelverbreding handig, dan worden ook fors uitgevallen panelen of werkbladen stabiel ondersteund. Behalve hout kun je ook materialen als metaal, kunststoffen en steen verwerken, hiervoor zijn speciale cirkelzaagbladen te koop.

Doordat het zaagblad vast in de tafel is gemonteerd, is het zagen van bochten niet mogelijk. Wat je wel kunt doen met een zaagtafel is:

 • Recht zagen. Zaagtafels zijn uitgerust met een parallelgeleider. Die zet je vast op de gewenste breedte en vervolgens duw je het materiaal langs de geleider in de tanden van het zaagblad. Zo ben je ook bij lange en smalle wekstukken verzekerd van een kaarsrechte zaagsnede.
 • Verstek zagen. Met behulp van een verstekgeleider kun je in de gewenste hoek zagen, gewoonlijk instelbaar tot 45°. De duurdere, professionele zaagtafels zijn voorzien van een kantelbaar zaagblad, waardoor je ook zonder geleider elke hoek precies kunt zagen.

Zaagtafel kopen, waar moet je op letten?

Prijzen van zaagtafels lopen uiteen van enkele honderden euro’s tot dik boven de € 1.000. Hoe hoger het prijskaartje, hoe meer je van je aankoop mag verwachten, natuurlijk. Hier zetten we een aantal zaken op een rijtje waar je bij een aanschaf op moet letten.

 • De werkhoogte. Zaagtafels zijn verkrijgbaar met en zonder onderstel. Het voordeel van de laatste is dat ze makkelijker te vervoeren zijn, en vaak wordt een los onderstel geleverd als accessoire. Zaagtafels met onderstel kun je gewoonlijk op de gewenste hoogte afstellen, wat belangrijk is om prettig en veilig te werken. Helemaal handig is een inklapbaar onderstel voorzien van wieltjes.
 • Het vermogen. Het vermogen van de verschillende zaagtafels loopt sterk uiteen: van zo’n 800 tot 1.800 Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de zaag en hoe professioneler je ermee kunt werken.
 • De zaagdiepte. Wanneer je van plan bent dikke materialen te zagen, controleer dan of de maximaal instelbare zaagdiepte toereikend is.
 • Accessoires. Hoe compleet is de uitrusting en welke nuttige extra’s moet je eventueel apart bijkopen?

Zaagbladen

In veruit de meeste gevallen wordt een zaagtafel gebruikt voor het zagen van hout. Hiervoor zijn cirkelzaagbladen in verschillende formaten te koop. Hoe groter de diameter van het zaagblad, hoe dikker het materiaal dat je ermee kunt zagen. Het aantal tanden is ook van belang. Een zaagblad met veel tanden levert een fijnere zaagsnede op en is aan te raden voor zachtere houtsoorten en wanneer je in de lengterichting van de houtvezel zaagt. Bij hardere houtsoorten werkt een blad met minder tanden beter. Voor zagen in metaal zijn er speciale hardmetalen zaagbladen en voor steen gebruik je een diamantzaagblad.

Metaal Hout Beton

Veilig werken met een zaagtafel

Hoewel werken met een zaagtafel veiliger is dan met een losse cirkelzaag, blijft het een machine die de uiterste concentratie van de gebruiker vraagt. Een paar tips:

 • Zorg dat het werkblad op de juiste hoogte staat en neem zelf niet recht achter het zaagblad plaats, maar een beetje aan de zijkant. Dit om te voorkomen dat je bij een terugslag door het te zagen materiaal wordt geraakt.
 • Stel de zaagdiepte zo in dat de tanden niet meer dan 6 mm boven het materiaal uitsteken.
 • Duw het materiaal rustig en beheerst tegen het zaagblad.
 • Kom nooit met je vingers in de buurt van het zaagblad, gebruik een duwstok om het laatste stukje tegen het blad te duwen.
 • Bescherm jezelf met een veiligheidsbril en gehoorbescherming en maak gebruik van de stofzuiger aansluiting op de zaagtafel.
 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *