Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Werken met een schaafmachine

Schaafmachine versus handschaaf

Terwijl nauwkeurig werken met een handschaaf de nodige ervaring vereist, werkt een schaafmachine bijna vanzelf. Je hoeft hem alleen maar gelijkmatig over het werkstuk te leiden. Het werk wordt gedaan door een roterende mes-as.

Schaafmachines zijn traploos instelbaar, zodat je elke diepte tot op de millimeter nauwkeurig schaaft. Bovendien zijn ze meestal uitgerust met een systeem van stofafzuiging, waardoor je stofvrij en schoon kunt werken.

Milwaukee schaafmachine

Waarvoor gebruik je een schaafmachine?

Een klemmende deur of lade kan met een schaafmachine op de millimeter precies worden bijgesteld. Je krijgt er snel en eenvoudig allerlei oppervlakken mee glad, en kunt zelf sponningen maken en randen afschuinen. Op sommige modellen kan behalve een schaafzool ook een schuurzool aangesloten worden, waardoor je tevens beschikt over een schuurmachine. Een andere gebruiksmogelijkheid is het dichten van groeven. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het installeren van kozijnen en deuren.

Zo werk je met een schaafmachine

Klem het werkstuk dat je wilt schaven vast, zodat het niet kan verschuiven en het resultaat kan verpesten.

Stel de gewenste diepte in op de schaafmachine. Elke machine heeft een maximale hoeveelheid die hij in één keer kan schaven. Als je meer van het materiaal wilt verwijderen zul je de machine meerdere malen over het werkstuk moeten halen.

De juiste houding is belangrijk. Zorg dat je stevig staat en houd de machine op de juiste manier vast, één hand op de aan/uit knop en de andere op de voorkant van de machine. Sommige schaafmachines zijn uitgerust met een handvat, maar je kunt ook de diepte-instelknop als handgreep gebruiken.

Beweeg de schaafmachine gelijkmatig over het oppervlak en oefen slechts lichte druk uit. Beweeg de machine altijd van je af en niet naar je toe en schaaf met de richting van de vezels mee. Ideaal is om in het begin van van de beweging een beetje extra druk uit te oefenen op de voorkant van de machine en op het eind op de achterkant.

Veilig werken met een schaafmachine

man draagt gezichtsbescherming

Zoals bij alle power tools brengt werken met een elektrische schaaf risico’s met zich mee.

  • Werk in een opgeruimde omgeving, zonder rondslingerende rommel.
  • Maak gebruik van de stofafzuiging of draag een mondkapje.
  • Bescherm jezelf met een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Vooral bij het schaven van hardhout is dit beslist aan te raden.
  • Let erop dat de messen altijd scherp geslepen zijn. Berg je schaafmachine altijd liggend op de zijkant op, zodat de messen niet in contact komen met de ondergrond, want dit maakt ze bot.
  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *