Welke Loctite snellijm voor welke materialen?

Snellijm of secondenlijm

Een van de meest veelzijdige en krachtige ‘lijmfamilies’ wordt gevormd door de snellijmen of secondenlijmen. Cyanoacrylaatlijmen voor de chemisch geschoolden onder ons. Wanneer je deze producten aanbrengt op een te verlijmen oppervlak, harden ze onder druk razendsnel uit. Afhankelijk van het materiaal kan dit enkele seconden tot hooguit een minuut duren. Snellijmen geven een sterke verbinding en zijn geschikt voor ‘moeilijke’ materialen als glas, PVC, rubber, leer en metaal.

Loctite Lijmwijzer

Een bekend merk snellijm is Loctite. Bij Klium hebben we zo’n 30 verschillende Loctite lijmen op voorraad, wat al aangeeft dat het een hele kunst is om te kiezen. Daarom heeft Loctite – zoals ook andere merken – een handige Lijmwijzer samengesteld. Hierin kun je aangeven welke materialen je aan elkaar wilt lijmen, en je krijgt automatisch de producten te zien die hiervoor geschikt zijn. Zo zijn er Loctite lijmen voor poreuze en zuurhoudende materialen, lijmen die supersnel uitharden en zelfs een speciale lijm voor verticale of bovenhandse toepassingen, die niet loopt of drupt.

Toon mij alle Loctite producten

Tips voor het werken met snellijm


Hoe sterker de lijm en hoe sneller hij uithardt, des te voorzichtiger moet je ermee omgaan. Een paar adviezen die zelfs voor kleine en vlugge snellijm-klusjes gelden:

  • Zorg dat de te verlijmen oppervlakken schoon zijn: lijm hecht niet op vuil en vet. Gebruik bij ernstige verontreinigingen een speciaal hiervoor bestemd product. Gebruik in geen geval een middel op oliebasis zoals thinner of wasbenzine.
  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing voordat je begint.
  • Breng de lijm dun aan op slechts één van de beide oppervlakken en druk beide delen direct stevig op elkaar tot de verbinding is uitgehard. Let erop dat de delen precies in elkaar passen, want in tegenstelling tot andere lijmsoorten vult snellijm kiertjes en spleten niet op.
  • Beschermende middelen als handschoenen en een veiligheidsbril zijn beslist aan te raden wanneer je met snellijm werkt.
  • Mocht je onverhoopt je vingers aan elkaar lijmen, probeer ze dan niet los te trekken. Een aanhoudende rolbeweging maken of weken in warm water zijn huidvriendelijkere methoden.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *