Gereedschap Huis Kleding en veiligheid Klussen Onderhoudsadvies Tips en advies

Volg deze 4 stappen om een nieuwe wc-bril te monteren

Is de wc-bril stuk en moet je deze daarom vervangen met een nieuw exemplaar? Of ben je net verhuisd naar een nieuwe woning? Dan is het zeker en vast aan te raden de wc-bril te vervangen. De gemiddelde persoon zit elke week een uur en 42 minuten op het toilet, het is dus belangrijk dat alles netjes is en de bril stevig vastgemaakt zit.

Een wc-bril vervangen is op zich een vrij eenvoudig DIY-project en we leggen in enkele stappen uit hoe je de oude wc-bril makkelijk kunt vervangen met een nieuwe. Volg de vier stappen hieronder en binnen een half uurtje heb je een nieuwe wc-bril geïnstalleerd in je toilet of badkamer.

De wc-bril losmaken

oude wc-bril

De originele wc-bril losmaken is het lastigste onderdeel van dit karwei. Het installeren van de nieuwe bril neemt meestal maar enkele minuten in beslag, maar de originele toiletbril verwijderen kan soms frustrerend zijn. Vaak zijn de bouten waarmee de bril vastzit zo verroest dat je de schroeven en moeren gewoon niet meer los kunt draaien.

Kijk eerst onderaan het toilet om te zien of de wc-bril is vastgemaakt met bouten en moeren uit plastic of metaal. Als de toiletbril is vastgemaakt met schroeven uit plastic, dan zullen deze makkelijk los te maken zijn omdat ze natuurlijk niet kunnen roesten. Als de bouten van metaal zijn, dan zul je waarschijnlijk een dopsleutel of moersleutel moeten gebruiken om deze los te krijgen. Maak de schroeven los met de hand of met een sleutel en verwijder de wc-bril van het toilet.

Tip: Als de moeren “moervast” zitten, dan zul je een tang of zelfs kleine ijzerzaag moeten gebruiken om deze los te krijgen.

Wc-bril maten

toilet meten

Zijn er verschillende maten toiletbrillen? Het antwoord op deze vraag is ja. Er zijn natuurlijk wel standaardmaten om de zoektocht iets makkelijker te maken. Voor je daarom naar de doe-het-zelfzaak trekt of je wc-bril online gaat kopen, doe je er goed aan de bestaande wc-bril te meten. Het meten van de wc-bril die je al hebt, is de makkelijkste manier om te weten te komen welke nieuwe toiletbril je nodig hebt.

De meeste wc-brillen zijn ongeveer even groot, maar er kan toch een paar centimeter verschil op zitten. Meet daarom eerst de afstand tussen de scharnieren van je wc. Daarnaast moet je ook letten op de vorm van het toilet, is die bijvoorbeeld rond of ei-vormig? Meet hierna de breedte en de diepte van het toilet. Indien de lengte en breedte van het toilet niet goed werd gemeten, dan rust de wc-bril niet goed op het toilet en kan de toiletbril na verloop van tijd breken of barsten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Tip: Controleer of je kunt terugvinden wat het merk van het toilet of de wc-bril is. In de meeste gevallen hebben de merken slechts een beperkt gamma aan maten in hun assortiment.

Welke wc-bril kopen

man op toilet

Nu je weet welke maat de wc-bril moet zijn, kun je kiezen in welk materiaal je de wc-bril wilt. Zo kun je een onderscheid maken tussen wc-brillen uit kunststof en uit hout. Een wc-bril wordt meestal gemaakt van gelakt hout of kunststof. De keuze van het materiaal wordt mede bepaald door wat jouw voorkeur heeft natuurlijk, en wat voor jou het meest comfortabel is om op te zitten.

Een goede optie bij het kiezen voor een wc-bril is het kopen van een Duroplast wc-bril. Duroplast is een zeer sterk materiaal dat wordt vervaardigd uit het onder hoge druk en temperatuur samenpersen van katoen en phenolhars. Duroplast is net als plastic een licht materiaal, flexibel, sterk en krasbestendig. Duroplast wc-brillen zijn praktisch onbreekbaar en een heel hygiënische keuze.

Tip: Koop mogelijk twee exemplaren of schrijf zeker en vast op welk type wc-bril en in welke maat je deze hebt gekocht. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn wanneer je deze taak opnieuw moet uitvoeren.

Wc-bril vastzetten

toilet-bril vastzetten

Eens de oude wc-bril is losgemaakt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de nieuwe wc-bril monteren. Haal de wc-bril uit de verpakking en leg de verschillende wc-bril onderdelen van de wc-bril bevestigingsset op de vloer naast het toilet. Het bevestigen van een nieuwe toiletbril is zeer eenvoudig en deze klus zal slechts enkele minuten in beslag nemen.

Bij de nieuwe wc-bril zitten in de meeste gevallen ook de schroeven, moeren en bouten, inclusief de instructies van de fabrikant voor de montage. Het monteren van de wc-bril is eigenlijk hetzelfde als het verwijderen van de originele wc-bril, maar dan in omgekeerde volgorde en een stuk minder lastig. Bevestig de nieuwe fittingen door de bouten door de bevestigingsgaten van het toilet te steken en deze aan de onderkant ervan vast te maken. Zo simpel is het eigenlijk!

Tip: Draag altijd rubberen handschoenen bij het vervangen van een wc-bril, aangezien dit niet de meest hygiënische ruimte is om in te werken.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *