Klussen Tuin

Maak meer van je voortuin

Een verzorgde voortuin maakt zowel je huis als de straat een stukje mooier. Ook als je maar paar een vierkante meter tot je beschikking hebt, kun je een prachtige voortuin aanleggen in een stijl die past bij je huis.

Kies voor een stijl

Strak en functioneel of wild en natuurlijk. Ingetogen of kleurrijk… zelfs op een paar vierkante meter kun je jouw eigen stijlstempel drukken. Maar let op: niet elke stijl past bij elk huis. Een strakke moderne voortuin bij een oude woning is misschien niet de beste keuze. Bij sommige huizen is een formele tuin mooi. En andere vragen juist om een wildere cottagetuin.

Kies voor de juiste planten

Welke stijl je ook kiest voor je voortuin, de beste basis bestaat uit wintergroene struiken en vaste planten. Je kunt hierin eindeloos variëren met verschillende kleuren, afmetingen en bladvormen. Vul deze basis aan met kleurige seizoensplanten, zoals bloembollen of geurende kruiden. Zo blijft je voortuin het hele jaar door interessant.

Bij het kiezen van de beplanting zijn ook andere factoren dan het uiterlijk van belang. Planten die niet passen bij de bodemomstandigheden zullen het nooit goed doen. Kies daarom beplanting die past bij het bodemtype en zorg voor de juiste bemesting als de bodem van nature te weinig voedingsstoffen heeft. Ook de lichtinval is iets om even bij stil te staan. Hoeveel zonuren heeft je voortuin? Dit is mede bepalend voor je plantenkeus. Vermijd bijvoorbeeld zonnebloemen en andere zonminnende planten in een schaduwrijke voortuin. En plaats anderzijds geen planten die van schaduw houden in de volle zon.

Houd rekening met het onderhoud

voortuin

Veel mensen willen vooral een onderhoudsarme voortuin. Dat betekent niet dat je de hele ruimte maar moet betegelen. Een richtlijn voor het aanleggen van een voortuin is dat er een goede balans moet zijn tussen groen en bestrating. Wissel de bestrating dus af met voldoende planten. Bloembakken zijn makkelijk in onderhoud en geven kleur. De meeste haagsoorten hebben ook weinig onderhoud nodig. Gras daarentegen is doorgaans lastig te onderhouden. Kies dan liever voor siergrassen, die zien er stijlvol uit, maar vragen weinig aandacht. En wat de bestrating betreft: hoe kleiner de stenen zijn, hoe meer onderhoud de bestrating vergt. Tussen de voegen gaat namelijk onkruid groeien. Grote terrastegels vergen het minste onderhoud.

Denk ook aan verlichting

Verlichting is een must in de voortuin. Je komt niet graag thuis in een donkere straat waar je op de tast het sleutelgat in de voordeur moet zoeken. Mooie tuinverlichting geeft je bovendien de kans om bepaalde elementen uit het tuinontwerp uit te lichten. En zeker zo belangrijk: verlichting is een vorm van inbraakpreventie. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een ‘schriklicht’, dat werkt op een detector en aanspringt wanneer de detector een beweging rond het huis waarneemt.

Tuinmeubelen voor de voortuin

bankje in voortuin

Bij een zitplek voor het buitenleven denk je eerder aan de achtertuin dan aan de voortuin. Maar een bankje in je voortuin is misschien een fijne plek om ’s ochtends je koffie te drinken en het gaan en komen in de straat te volgen.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *