Hoe verf en verfkwasten schoonmaken en bewaren?

Hoe kun je het best verfkwasten schoonmaken? Hoe kun je verf het beste bewaren? Hoe lang kun je verf eigenlijk bewaren? Hieronder staan 4 tips waarmee je verfkwasten en verf goed bewaart.

Het kiezen van de juiste hoeveelheid verf is vrij lastig. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat je nog wat verf of zelfs enkele blikken verf overhoudt als je klaar bent met schilderen. We geven hier wat tips voor als je deze overgebleven blikken met verf nog een paar jaar wilt bewaren tot de volgende klus.

Het valt niet mee om restjes verf op de juiste manier te bewaren. Daarnaast wil je natuurlijk ook de verfkwasten en verfrollers op een nette manier bewaren voor de volgende klus. Wat is de beste manier om verf, verfkwasten en verfrollers te bewaren? We geven hieronder 4 tips.

Hoe lang kun je verf bewaren?

Voordat we uitleggen hoe je verf het beste kunt bewaren, is het goed om te weten hoe lang je de verf kunt bewaren. Bij het bewaren van verf is er een groot verschil tussen een verfblik wat al geopend is en een verfblik wat nog dicht zit. Over het algemeen geldt dat verf een paar jaar goed blijft, als het verfblik niet wordt opengemaakt. Een emmer met muurverf die al open is, kun je nog 2 jaar bewaren. Verf op basis van terpentine gaat zelfs nog langer mee. Dit type verf kan tot 3 jaar goed blijven.

geopende verf

De houdbaarheid van de verf is dus afhankelijk van de soort verf en of de verf een water- of terpentinebasis heeft. Ongeopende muurverf of acrylverf op waterbasis kun je wel 10 jaar bewaren. Blikken verf op alkyd- en oliebasis kun je zelfs 15 jaar bewaren. Omdat ongeopende verf nog niet aan lucht is blootgesteld, heeft de verf nog steeds dezelfde verhouding tussen vloeistof en vaste stoffen.

Tip: Schrijf de datum waarop je het blik hebt geopend met een stift op het verfblik.

Hoe kun je controleren of de verf nog goed is?

Op een verfblik staat geen houdbaarheidsdatum. Maak daarom het gesloten blik verf open en meng de inhoud met een houten stokje of een menger. Meng de verf minstens 5 minuten of langer, en neem er de tijd voor. Pak hierna een verfkwast, doop de verfkwast in de verf en breng wat verf aan op een stukje karton. Als je verf mooi kunt uitstrijken, dan is de verf nog bruikbaar. Zo test je makkelijk of de verf nog goed is.

gebruikte pot verf

Hoe controleer je de verf als het blik al is geopend? Omdat verf uit een geopend blik al is blootgesteld aan de lucht, zit er waarschijnlijk een dikkere laag verf aan de bovenkant van de pot. Verwijder daarom de harde verflaag van de bovenkant en gebruik alleen de verf die nog vloeibaar is. Net als bij een nog niet geopende pot verf meng je de verf een paar minuten met een houten stokje of menger en smeer je het daarna op een stukje karton.

Tip: Ruik voorzichtig aan de verf om te zien of deze nog bruikbaar is. Een vieze geur of de aanwezigheid van schimmel in het verfblik betekent dat bacteri├źn de verf hebben verontreinigd en je de verf weg kan gooien.

Hoe verf bewaren?

Verf bewaren lijkt misschien vrij makkelijk, maar dat is eigenlijk niet het geval. De kans is groot dat je verf niet correct opslaat. Een van de belangrijkste tips bij het opslaan van verf is om de verfblikken niet te bewaren op plaatsen die extreem warm, koud en vochtig kunnen worden. Een garage of kelder is daarom niet altijd de beste plek om verfblikken op te bergen, omdat het daar vaak te koud of te vochtig is.

verfpotten op plank

Zorg bij het opbergen van de verfblikken dat je alle overgebleven verf van de zijkanten verwijdert en het deksel goed sluit. Zuurstof is namelijk de grootste boosdoener die ervoor zorgt dat de verf onbruikbaar wordt. Wanneer minder dan de helft van de verf overblijft, is het beter om de verf met een trechter in een kleiner potje te doen. De beste plaats om verf op te slaan is in huis, op een vorstvrije plaats zonder direct zonlicht.

Tip: Het is beter om geen schroevendraaier te gebruiken om een verfblik te openen. Het deksel kan indeuken of kromtrekken en een luchtdichte afsluiting is niet meer mogelijk. Gebruik in plaats daarvan een verfblikopener.

Verfkwasten bewaren

Het is niet zo belangrijk waar je je verfkwasten en verfrollers bewaart. Het belangrijkste is dat ze goed zijn schoongemaakt. Het is essentieel om de verfkwasten en verfrollers meteen na het schilderen schoon te maken, omdat dat het makkelijkst gaat. Wat is de beste manier om verfkwasten te reinigen na het gebruik? Maak de verfkwasten goed schoon, maar zet ze niet in een potje met water. Daardoor beschadigen de haren van de kwast.

wassen verfborstel en verfroller

Maak de verfkwasten en verfrollers schoon met een geschikt oplosmiddel, afhankelijk van het type verf. Als je verf op oliebasis hebt gebruikt, maak de kwasten dan schoon met terpentine. Als je verf op waterbasis hebt gebruikt, zoals acryl of latex, maak de kwasten dan schoon met warm water en afwasmiddel of andere zeep. Spoel daarna de kwasten af met water en droog ze hangend aan een draad. Kwasten hebben vaak een gaatje in het handvat, wat daarvoor is bedoeld.

Tip: Terpentine is heel slecht voor het milieu. Gebruik daarom een schaaltje om de terpentine op te vangen en breng de vloeistof hierna naar een een depot voor klein chemisch afval.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *