Kleding en veiligheid Materiaal Tips en advies Werken met gereedschappen

Veiligheidskleding – tips voor klussers

Veiligheidskleding, wat heb je als klusser echt nodig?

harnas

Iedereen die met gereedschappen werkt, doet er goed aan zichzelf te beschermen. Hetzelfde geldt voor werken met schadelijke stoffen, onder slechte weersomstandigheden, op gladde plekken en zo kunnen we nog even doorgaan. We willen hier geen waarschuwend vingertje opsteken, maar een serieuze klusser neemt ook zijn persoonlijke veiligheid serieus.

Welke beschermende kleding en accessoires heb je minimaal nodig voor de meest voorkomende klussen? In de professionele wereld – de industrie en de bouw – is dat wettelijk voorgeschreven. De werkgever moet de werknemers voorzien van PMB’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). Die zijn voor de verschillende bedrijfstakken en uiteenlopende werkomstandigheden vastgelegd in NEN-normen.

NEN 340 bijvoorbeeld, geeft algemene eisen voor beschermende kleding. NEN 342 schrijft voor waaraan kleding moet voldoen die beschermt tegen kou en NEN 343 gaat over regenkleding. En zo zijn er NEN-normen voor werken met gevaarlijke stoffen, voor ademhalingsbescherming, gehoorsbescherming enzovoort.

 

Voor de doe-het-zelver is persoonlijke bescherming vooral een kwestie van gezond verstand en – soms pijnlijke – ervaring. Als je weleens een splintertje in je oog hebt gekregen onder het zagen, draag je voortaan een veiligheidsbril. En als je hebt gevoeld wat cement met je handen kan doen, zorg je voor een paar goede werkhandschoenen.

Hier geven we korte informatie over de belangrijkste veiligheidskleding en accessoires en vertellen waarop je moet letten bij de aanschaf.

Kleding

werk-overall

Een stevige werkbroek en een hemd of jack met lange mouwen voldoen in de meeste gevallen. Een overall van professionele kwaliteit is een investering waar je lang plezier van zult hebben. De belangrijkste eigenschap van werkkleding is het draagcomfort, want als een kledingstuk niet lekker zit, is de kans groot dat je het de volgende keer niet aan zult trekken. Werkkleding moet niet knellen, maar ook niet te los zijn, want dan blijf je gemakkelijk ergens aan haken. Manchetten met elastiek, die strak om je polsen sluiten, zijn aan te raden als je met draaiende gereedschappen of bijtende stoffen werkt. En iedere vakman kan je vertellen dat een broek of bodywarmer met veel zakken erg handig is, bij voorkeur met klittenbandsluiting

Een professionele ‘coverall’ van het Zweedse merk Projob Workwear

Schoenen

werkschoen

In werkschoenen is er bijna evenveel keus als er beroepen bestaan. Een merk als Elten brengt honderden verschillende uitvoeringen op de markt, met ingebouwde bescherming tegen alle mogelijke risico’s. Ons advies: koop een paar hoge veiligheidsschoenen met een anti-slipzool, stalen neus en waterwerende tong, dan ben je goed uitgerust voor de meeste binnen- en buitenklussen.

Hoge werkschoenen met een profielzool en een stalen neus zijn een veilige keus.

Handschoenen

werkhandschoen

Werkhandschoenen mogen in geen enkele gereedschapskist ontbreken. Liefst meer dan één paar, want ze hebben de neiging om te slijten. Daartegenover staat dat ze niet al te veel kosten. Voor rond de 2 of 3 euro heb je een paar stevige, multifunctionele werkhandschoenen, die beschermen tegen verwondingen en bijtende stoffen en zowel geschikt zijn voor klussen als tuinieren.

 

Let op de maat en de pasvorm: werkhandschoenen moeten strak om de hand sluiten om prettig te kunnen werken.

Goed passende, multifunctionele werkhandschoenen: onmisbaar in elke gereedschapskist.

Oogbescherming

veiligheidsbril

Houtsplinters, metaaldeeltjes, takken, cementkorreltjes, verfspatjes, druppeltjes schoonmaakmiddel … we kunnen hier een hele litanie opsommen van dingen die je liever niet in je ogen krijgt. Om het kort te houden: draag een veiligheidsbril wanneer je klust. Er zijn honderden uitvoeringen te koop, waaronder speciale modellen voor brildragers. Tip: Kies een veiligheidsbril met een band, zodat je hem om je nek kunt laten hangen en snel op en af kunt zetten.

Sommige veiligheidsbrillen zien er flitsend uit.

Gehoorbescherming

Oordopjes of een oorkap die je draagt als een koptelefoon zijn beslist aan te raden als je met power tools werkt. Niet alleen beschermen ze tegen lawaaidoofheid, maar ze maken het werken een stuk relaxter.

Ademhalingsbescherming

mondmasker

Er bestaan stofmaskers en gasmaskers in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Hoe gevaarlijker de risico’s waartegen ze beschermen, hoe Stars Wars-achtiger ze eruitzien. In ons artikel Stofvrij werken kun je er meer over lezen. Bij schuurwerk en andere klussen waarbij veel stof vrijkomt, is het dragen van een simpel en goedkoop mondmasker een goede voorzorgsmaatregel.

Een eenvoudig mondmasker beschermt tegen het inademen van stof

  • WordPress
  • Facebook

2 thoughts on “Veiligheidskleding – tips voor klussers

  1. Ik heb een tijd geleden meegeholpen aan een verbouwing en was zo stom geweest om vooral geen werkschoenen te dragen . Nou, ik heb ’t geweten! Hoe logisch ook, het blijft toch een erg goede tip!

  2. Wat een goed artikel! Volgensmij wordt de oog- en gehoorbescherming nog wel is vergeten. Ernstig, want als het eenmaal beschadigd is, valt er niks meer aan te doen! Ook al ben je een doe-het-zelver is het alsnog goed om sommige dingen die echt kennis vereisen uit te besteden en door professionals te laten doen (die ook professionele veiligheidskleding hebben).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *