Klussen Tuin

Van tuinschuurtje tot tuinhuis: ombouwtips

Met een tuinhuis kun je alle kanten uit. Het is een extra woonkamer in de zomer, een slaapplek voor gasten, een bar tijdens barbecue avonden en tuinfeesten, een kantoor aan huis… enfin, wat je er maar van wilt maken. Zelfs een plek om een boek te schrijven. Bekende auteurs als J.K. Rowling, Roald Dahl en Dylan Thomas werkten in hun tuinhuis.

Roald Dahl aan het werk in zijn tuinhuis

De praktische kant

Met een beetje vakmanschap, een goed plan, geschikt gereedschap en bouwmaterialen is doe-het-zelf- ombouwen goed te doen. Dingen om aan te denken:

Uitbreiding

De meeste tuinschuurtje zijn niet groot, en misschien wil je de binnenruimte uitbreiden of een overkapt terras aanbouwen. Twee dingen om rekening mee te houden: de constructie moet structureel gezond zijn en visueel harmonieus aansluiten op de bestaande bouw. Gebruik voor een uitbouw dezelfde materialen als van het oorspronkelijke schuurtje en werk het geheel op dezelfde manier af met beits of verf.

vrouw verft tuinhuis

Ramen

Als een tuinschuurtje al een raam heeft, is het vaak klein en van enkel glas. Nieuwe ramen aanbrengen zorgt voor meer licht en extra ventilatiemogelijkheden bij warm en vochtig weer. Ook een dakraam is een mooie oplossing voor een tuinhuis. Behalve licht en lucht levert een dakraam je ook meer muurruimte op voor bijvoorbeeld boekenplanken of decoraties.

Isolatie

Zeker wanneer je je tuinhuis ook in de winter wilt gebruiken, is isolatie noodzakelijk. Isolatie houdt niet alleen de kou buiten, maar helpt ook tegen schimmelvorming. Het eenvoudigst is het isolatiemateriaal aan de binnenkant aanbrengen. Styrodur (XPS) hardschuimplaten zijn het meest geschikt voor tuinhuizen. Dit materiaal is bovendien gemakkelijk te verwerken. Schroef wel eerst regeltjes op de muren en onder het dak voordat je de platen aanbrengt, want voor een effectieve isolatie moet er lucht zitten tussen de constructie en het isolatiemateriaal. Ramen van dubbel glas zijn ook goed uit het oogpunt van isolatie, maar als je dat een te grote investering vindt, helpt het al wanneer je enkelvoudige ramen en de deur isoleert met zelfklevende tape tegen tocht en en binnendringend vocht. De meeste kou komt echter binnen door de vloer. Een verhoogde vloer van planken installeren op richels boven de bestaande beton- of tegelvloer scheelt niet alleen een slok op een borrel, maar verhoogt ook de sfeer van je tuinhuis.

Stroomvoorziening en verwarming

Twee dingen die onmisbaar zijn voor een multifunctioneel en ‘winterhard’ tuinhuis zijn een elektriche aansluiting en verwarming. Voor de elektriciteit is de mooiste en veiligste oplossing een ondergrondse stroomkabel die je meterkast met het tuinhuis verbindt. De kabel die je nodig hebt is van het type XVB met bijkomende mechanische bescherming. Voor de veiligheid moet je de kabel minimaal 60 cm diep ingraven.

ingegraven stroomkabel

Om het warm te houden, kun je kiezen uit allerlei mogelijheden, van een gevelkachel tot een elektrische radiator en van infraroodverwarming tot een houtkachel. Een andere mogelijkheid, die op den duur economischer uitpakt, is een goed geïsoleerde leiding ingraven van je centrale verwarmigsketel naar een extra radiator in je tuinhuis.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *