Klussen Tuin

Tuintips voor oktober

Planten

Oktober is de ideale maand om te planten of te verplanten. Omdat de grond nog relatief warm is, kunnen bladverliezende vaste planten en heesters nog voor de winter goed wortelen en in de lente gezond uitgroeien. Groenblijvende vaste planten gaan het best vóór half oktober de grond in, of wacht anders tot het volgend voorjaar.

Bloembollen en –knollen

hands planting bulbs

Voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, narcissen, lenteklokjes en krokussen kun je nu nog volop planten. Plant de bollen op een diepte die overeenkomt met 2 maal de hoogte van de bol en druk ze stevig aan in het plantgat. De bolvoet moet goed contact maken met de aarde om nieuwe wortels aan te kunnen maken.

Zomerbloeiers zoals dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s zijn vorstgevoelig. Graaf ze uit, laat ze goed drogen en bewaar ze op een donkere, vorstvrije plaats. Een bakje droge turfmolm is een ideale overwinteringsplek. Dit voorkomt dat ze in de wintermaanden gaan rotten, al kan het natuurlijk nooit kwaad om ze nog eens te controleren op rot en schimmels.

Het gazon

bladeren harken van gazon

In oktober geef je het gazon de laatste maaibeurt. Het is ook de laatste kans om kale plekken in te zaaien met graszaad. Je kunt speciale najaarsmeststof met een hoog kaliumgehalte strooien om de grashalmen beter bestand te maken tegen de vrieskou. En hark afgevallen blad regelmatig van het gazon, want gras dat bedolven is onder een bladerdeken is in de winter extra gevoelig voor schimmelziekten.

Snoeien

egel onder afgevallen blad

Planten en struiken die je nu kunt snoeien zijn ondermeer:

 • Coniferen
 • Taxus
 • Klimop
 • Struik- en stamrozen
 • Frambozenstruiken

Struikrozen worden teruggesnoeid tot kniehoogte. Bij stamrozen snoei je de dunne, jonge uitlopers terug tot zo’n 10 centimeter boven de dikkere takken die uit het entpunt groeien.

Ook bomen als de berk, esdoorn, haagbeuk en tulpenboom snoei je nu het best, voordat ze hun blad verliezen. In het voorjaar komt de sapstroom al vroeg op gang en zullen ze te veel gaan bloeden. Snoei bij bomen, behalve dode takken, ook elkaar kruisende takken weg voor een mooiere vorm.

De vijver

vijver schoonmaak in herfst

Oktober is de maand om je vijver winterklaar te maken.

 • Haal niet winterharde planten zoals de waterhyacint weg en laat ze overwinteren in een emmer in de schuur. Zorg wel voor licht.
 • Breng een nieuw laagje bodemsubstraat aan
 • Controleer de waterkwaliteit. Bij de komst van de winter neemt het CO2 gehalte in het water toe. Een waarde van 10 tot 12 GH is het beste.
 • De vissen zijn minder actief en hebben minder voedsel nodig.
 • Span een net over het water tegen afgevallen blad.

Maak een tuinplan voor volgend jaar

hand schetst tuinplan

Wil je het volgende seizoen nóg meer van je tuin genieten? In Tips voor je tuinplan én de uitvoering vind je een overvloed aan creatieve ideeën en praktische informatie.

 • WordPress
 • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *