Klussen Tuin

Tuinklussen in januari

Snoeien

Zolang de temperatuur boven het vriespunt blijft, en het niet zo guur is dat geen verstandig mens zich buiten waagt, kun je hartje winter bomen en bladverliezende heesters terugsnoeien. De meeste soorten, dan. Uitzonderingen zijn berk, walnoot en esdoorn, die gaan bloeden als je er nu de schaar in zet. Wacht met deze soorten tot het begin van de zomer. En voorjaarsbloeiers snoei je pas na de bloei.

Een geval apart is druif, die je echt niet later dan januari moet snoeien. Doe dit bij voorkeur op een zonnige dag als het niet vriest en knip de takken af boven het derde oog. Meer over snoeien kun je lezen in ons blogartikel Hoe en wanneer moet je een haag snoeien?

Potplanten

Kuipplanten als oleander, laurier of fuchsia kunnen absoluut niet tegen vorst en overwinteren het best tussen de 5 en 10 °C. Een vorstvrije, luchtige en niet te donkere plek is ideaal om ze de winter door te helpen. Beschik je niet over de ruimte om ze binnen te halen, bescherm ze dan zo goed mogelijk. Zet de potten bij elkaar op een plek uit de wind. Gebruik steuntjes zodat ze niet direct op de bevroren grond rusten en zet er rietmatten omheen of bedek ze met een speciaal vochtdoorlatend vliesdoek. Als er stevige vorst wordt voorspeld, zul je ook de potten moeten beschermen tegen stukvriezen. Pak ze in met jute of noppenfolie. Dit geldt natuurlijk ook voor winterharde potplanten als coniferen en buxus.

Vaste planten

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter. Je kunt ze bedekken met wat turf of zaagsel om de wortels te beschermen. Ook voor struikrozen is een laagje turf, zaagsel of boomschors rond de plant een goede voorzorg. Bij stamrozen is het belangrijk om de oculatieplek (de verdikking waar de sierroos op de stam is geënt) in te pakken. Hiervoor bestaat speciale ‘stambescherming’, maar een lap jute werkt ook.

Nieuw leven in de tuin

Potten met sneeuwklokjes, blauwe druifjes en andere voorjaarsbollen brengen al heel vroeg in het jaar kleur op het terras. En in de moestuin kun je nu al bieslook, uien en sjalotten planten.

Het gazon

Je kunt deze maand het gazon behandelen tegen mosgroei door ijzersulfaat te strooien. Tip: het gras is extra kwetsbaar als er sneeuw op ligt of bij vorst, dus vermijd dan zoveel mogelijk erover te lopen.

Onderhoud

De wintermaanden zijn de tijd om je tuingereedschappen in topconditie te brengen voor het komende tuinseizoen. De heggenschaar slijpen, de grasmaaier een servicebeurt laten geven en je andere tuinspullen controleren en eventueel repareren… wacht er niet mee tot de lente je overvalt.

En natuurlijk is nu het moment om plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Rondkijken op het internet, ideeën opdoen, tuinontwerpen en beplantingsschema’s maken… het kan zelfs bij 15 graden vorst.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *