Klussen Tuin

Tuinklussen in februari

Planten en verplanten

Zolang er geen vorst in de grond zit, is het de ideale tijd om bladverliezende struiken te planten of te verplanten. Graaf een ruim plantgat en meng een flinke hoeveelheid compost door de grond. Stamp de grond rond de wortels goed aan en geef water als de grond droog is.

Ook voor frambozen, bramen en bessen is het nu planttijd, en hetzelfde geldt voor bomen en hagen. Een vuistregel: planten die in potten zijn gekweekt kun je met kluit en al het hele jaar door planten, maar planten met kale wortels en bomen of heesters uit de volle grond kun je het best in de wintermaanden – de rustperiode – planten. Wacht er dus niet te lang mee.

Bloembollen

De bolletjes van uitgebloeide sneeuwklokjes kun je nu uitgraven en vermeerderen. Haal ze voorzichtig uit de grond, scheur ze en plant ze uit met een beetje compost in het plantgat.

De knollen van zomerbloeiers zoals dahlia’s beginnen nu uit te lopen op hun vorstvrije overwinteringsplek. Zet ze op een plaats in het zonlicht en geef al wat water. Zo kunnen ze beginnen nieuwe scheuten te vormen voordat ze in maart in de grond gaan.

Snoeien

snoeien van druif

Op vorstvrije dagen kun je nu een groot aantal struiken en bomen snoeien.

  • Voor fruitbomen als appels en peren is februari de laatste kans, voor steenvruchten als kersen en pruimen is het al te laat. Wel kun je nog dode takken weghalen.
  • Bladverliezende hagen kunnen in vorm worden gesnoeid.
  • Het nu ook de juiste tijd om laatbloeiende heesters als buddleja en clematis te snoeien.
  • Wacht met het snoeien van rozen tot maart.

Beschermen

Strenge vorst en zware sneeuwval zijn geen uitzondering in februari. Speciale bescherming is nodig voor hortensia’s, die nu al bloemknoppen vormen. Dek ze af wanneer er vorst wordt verwacht. Schud een dikke sneeuwlaag van planten en struiken om te voorkomen dat de takken breken onder het gewicht.

Onkruid wieden

Met het eerste leven in de tuin steekt ook het eerste onkruid zijn kop op. Brandnetels, kweekgras en andere ongewenste gasten zijn nu makkelijk uit te trekken. Dit verdient de voorkeur boven schoffelen, om de wortels van tuinplanten niet te beschadigen.

Gazon

bevroren grasmat

Wanneer het vriest, is het gras extra kwetsbaar. Loop daarom zo min mogelijk over het gazon zolang er vorst in de grond zit. In februari kun je kalk strooien om de grond minder zuur te maken en mosgroei in het gazon tegen te gaan. Met het inzaaien van kale plekken kun je beter nog even wachten tot maart. Dan wordt het ook weer tijd voor de eerste maaibeurt, dus breng je grasmaaier weg voor onderhoud en om de messen te laten slijpen als je dat nog niet gedaan hebt.

Vijver

De vijver heeft deze maand nog weinig aandacht nodig. Zorg er bij vorst voor dat er altijd een opening in het ijs zit, maar ga geen gat hakken. Vissen kunnen doodgaan door de schokken. Zolang de temperatuur niet boven de 6 °C komt, hoeven vijvervissen niet gevoerd te worden.

Bemesten

Vanaf half februari kun je wat extra voeding door de grond van de borders mengen. Gebruik hiervoor een organisch product, waarbij de voedingsstoffen langzaam vrijkomen. De werking van chemische kunstmest is nog te snel voor deze tijd van het jaar.

Het grote werk

tuinpad in aanleg

De mooie dagen van februari zijn ook ideaal om je nieuwe tuinplannen vorm te geven. Kijk voor inspiratie eens bij onze andere tuinartikelen, zoals Tips voor je tuinplan én de uitvoering of Verhoogde tuinborders maken.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *