Welke tuinklussen uitvoeren in April?

April is een drukke tijd in de groentetuin. De reden hiervoor is omdat de dagen langer en warmer worden. Hieronder lees je waar je moet op letten bij het tuinklussen in april.

De lente is eindelijk aangebroken en bomen en bloemen beginnen te bloeien. Verwacht de onvermijdelijke regenbuien in april maar kijk ook uit naar de eerste echt zonnige dagen. Als het weer warmer wordt en de tuin weer tot leven komt, zijn er ineens een hoop klusjes te doen buitenshuis. Hieronder lees je waar je moet op letten bij het tuinklussen in april.

Wat zaaien in april

April is een drukke tijd in de groentetuin, in deze maand kunnen namelijk veel zaden gezaaid worden. De reden hiervoor is omdat de dagen langer en warmer worden. Er zijn veel seizoensgroenten die je in april kunt planten om enkele maanden later in de zomer al te kunnen oogsten. Daarom is april de uitgelezen maand om gewassen zoals wortelen, aardappelen, aubergines, paprika’s, meloen, kervel, broccoli, rode kool, peterselie, ijsbergsla, etc. te gaan zaaien.

wortels zaaien

Gevoelige gewassen, zoals aubergines en courgettes, moeten wel nog onder glas worden gezaaid. Als je een serre of veranda hebt, is dit de uitgelezen plaats om deze te zaaien. In principe kunnen aubergines en courgettes al eerder op het jaar worden gezaaid in een serre, maar april is nog steeds op tijd. Deze gevoelige planten mogen sowieso pas na de laatste vorst naar buiten worden verplaatst.

Verticuteer het gazon

April is ook een goede maand om het gazon de verticuleren. Verticuleren is het mechanisch weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit. Op een gazon vormt zich van nature een riet. Wanneer het echter te dik wordt, voorkomt het dat belangrijke voedingsstoffen zoals water, kunstmest en zuurstof de graswortels bereiken. Verticuleren wil zeggen dat je mossen en dode grassen uit het gazon gaat weghal

verticuleren gazon

Het verticuleren kun je met de hand doen maar dit is een vrij arbeidsintensieve klus. Op de knieën over het gazon kruipen en elk stukje mos weghalen zal makkelijk een dag in beslag nemen als je een groot gazon hebt. Het is daarom aan te raden om een verticuteerhark of een verticuteermachine te gebruiken in plaats van dit handmatig te doen.

Gazon bemesten

Bemesten na het verticuteren is het volgende wat je kunt doen met het gazon. April is de aangewezen maand om het gazon te bemesten na het verticuleren. Er zijn erg veel verschillende soorten bemesting maar uiteindelijk is het resultaat ongeveer hetzelfde. In gazonmest en in andere soorten plantenmest zitten altijd drie basisstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Je kunt kiezen voor organische mest of kunstmest.

gazon bemesten

April wordt over het algemeen vaak de grasmaand genoemd. Nationale gazon- en tuinmaand wordt zelfs elk jaar in april gevierd in Engeland. De zon, de stijgende temperatuur en hoge regenval in april vormen de ideale mix voor het gazon om alle beschadigde delen van het gazon makkelijk te herstellen. Tegen het einde van de maand april kun je daarom een mooi groen gazon hebben.

Onkruid verwijderen

Houd onkruid onder controle tijdens de maand april. Eens de vorst uit de grond is, is dit het moment om onkruid de verwijderen in de tuin. Door het onkruid van het gazon in april te verwijderen, kan het aantal ongewenste planten dat tijdens de lente- en zomermaanden in de tuin verschijnt tot een minimum worden gehouden. De onkruidbestrijding kan het best worden gedaan na het bemesten. Manueel onkruid verwijderen is meestal de snelste manier om de klus gedaan te krijgen zonder gebruik te maken van verdelgers.

onkruid verwijderen

Je kunt hier kiezen om het onkruid te wieden of the schoffelen. Onkruid wieden betekent dat je het onkruid met wortel gaat uittrekken. Onkruid wieden neemt meer tijd in beslag maar zal op lange termijn meer resultaat hebben. Onkruid schoffelen betekent dat je met een schoffel het onkruid gaat loswerken een centimeter of 2 onder de grond. Dit kun je rechtstaand doen zonder veel moeite. Op deze manier snijd je de wortel van het plantje af waardoor deze vervolgens uitdroogt en sterft.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *