Tuingereedschap winterklaar maken en opbergen

Nadat je de tuin winterklaar hebt gemaakt, doe je hetzelfde met je tuingereedschap. Want na een winter in de schuur zie je ze graag de volgende lente in topvorm terug. Lees hier onze tips.

Veel tuingereedschappen gebruik je in september voor het laatst. Voordat ze voor een aantal maanden de schuur in gaan, heb je mooi de gelegenheid om ze alvast in optimale conditie te brengen voor het nieuwe tuinseizoen. Dat betekent controleren, waar nodig repareren, slijpen en beschermen tegen roest. Maar alles begint met een grondige schoonmaakbeurt.

Schoonmaken

Wanneer je de goede gewoonte hebt om je machines en andere tuingereedschappen na elk gebruik te reinigen, zal de poetsbeurt aan het eind van het seizoen niet veel extra inspanning kosten. Gewoon meer van hetzelfde, alleen nóg grondiger.

Verwijder alle vuil, aarde en plantenresten met een harde borstel. Als dit moeilijk gaat, kun je handgereedschap een tijdje in water leggen om de verontreiniging los te weken. Roestplekjes kun je wegschuren met staalwol of fijn schuurpapier.

Tip: als er veel aangekoekt maaisel in de grasmaaier zit, kun je dit eraf krabben met een houten spatel, voordat je de machine verder schoonmaakt met een borstel.

Slijpen

man slijpt snoeischaar met slijpsteen

Kijk of je knip- en snoeigereedschap, spade, zagen en grasmaaier aan een slijpbeurt toe zijn. Voor de messen van de maaier is dat zeker het geval aan het eind van het seizoen. Het slijpen van een grasmaaier en een gemotoriseerde heggenschaar laat je misschien liever aan een vakman over, maar handgereedgschap kun je eenvoudig zelf aanscherpen met een slijpsteen of een vijl. Bekijk voor een demonstratie dit korte filmpje.

Invetten

Roest is de grootste vijand van je tuingereedschap tijdens de winteropslag. Insmeren met olie is een goede manier om metalen delen tegen corrosie te beschermen. Je kunt hiervoor speciale gereedschapsolie gebruiken, maar met vaseline of huishoudolie gaat het net zo goed.

Ook houten stelen van gereedschappen gaan bij voorkeur ingevet de winterstop in. Schuur ze lichtjes op met fijn schuurpapier en smeer ze in met lijnzaadolie. Dit beschermt zowel tegen uitdroging als tegen vocht en voorkomt dat het hout gaat rotten.

Benzinetankjes legen

man giet olie in grasmaaier

Voor een grasmaaier en ander benzinegereedschap is het niet goed wanneer oude benzine lange tijd in de tank achterblijft. Maak de tankjes volledig leeg voordat je deze gereedschappen opbergt. Maar de olie laat je in de machine zitten, of nog beter, gebruik de einde-seizoenschoonmaak om de olie te verversen.

Water verwijderen

Maak je hogedrukreiniger leeg om te voorkomen dat hij kapot vriest. Ook tuinslangen, gieters en gazonsproeiers moeten kurkdroog de winter in.

Accu’s uit de machines halen

Haal voordat je de accumachines opbergt de accu’s eruit. Sla die dan op bij kamertemperatuur en ongeveer voor 80% opgeladen. Deze simpele voorzorgen helpen de levensduur van de accu’s te verlengen. Meer tips voor het bewaren van accu’s vind je in ons artikel Langer plezier van een Li-ion accu.

Algemene tips

  • Berg je tuingereedschap op in een droge, goed geventileerde ruimte.
  • Bewaar gereedschap niet op de grond, waar er vocht in kan kruipen en het metaal aantasten. Beter is het zoveel mogelijk aan de muur te hangen met behulp van gereedschapklemmen.
  • In het voorjaar sta je waarschijnlijk te popelen om in de tuin te beginnen. Prettig als je gereedschap dan gebruiksklaar voor het grijpen is. Zitten de stelen van je schoffel en hark nog goed vast, of hebben ze een spijker of wig nodig? Kunnen de wiellagers van de kruiwagen een druppeltje olie gebruiken? Verkeren de snoeren van je elektrische machines in goede staat, zonder scheurtjes of breuken? Nu is het moment om alles na te lopen en waar nodig kleine reparaties te verrichten.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *