Toilet loopt door? Dit is de oplossing!

Blijft je toilet na het doorspoelen verder doorlopen? Dit is natuurlijk een onnodige verspilling van water, een irritant geluid, en geld dat je kunt besparen op de waterfactuur. Dit probleem is echter gemakkelijk op te lossen. Volg de onderstaande stappen om het doorlopen meteen te verhelpen.

Blijft je toilet doorlopen na het doorspoelen? Of misschien stopt het even maar begint er dan opnieuw wat water in de toiletpot te lopen? Dit is natuurlijk een onnodige verspilling van water, een irritant geluid, en geld dat je kunt besparen op de waterfactuur. Maak je echter niet ongerust, een doorlopend toilet herstellen is in de meeste gevallen vrij makkelijk. Elk toilet heeft een verschillend mechanisme, maar die werken vrij gelijkaardig. Het enige wat je nodig hebt is:

WC blijft doorlopen na doortrekken

Probeer, voordat we gaan troubleshooten, eerst te begrijpen hoe het interne systeem van het toilet werkt. Daarom moeten we eerst het deksel van de spoelbak van het toilet wegnemen zodat we de interne werking ervan kunnen observeren. Bij de meeste types kun je gewoon met de hand de drukknop losdraaien en deze uit de spoelbak trekken. Hierna kun je het deksel van de spoelbak wegnemen. Bij een inbouw toilet of hangend toilet kan dit niet, we bespreken hier alleen het type toilet met klassieke spoelbak.

water toilet uitzetten

Voordat we het probleem kunnen oplossen moeten we eerst te weten komen wat de oorzaak is. Als het toilet blijft doorlopen, moeten we eerst uitzoeken of je een probleem met de vulklep of de spoelklep hebt. Beide oorzaken zijn eenvoudig op te lossen maar het is belangrijk dat je weet wat het doorlopen veroorzaakt. Om dit te weten te komen moet je het volgende doen. Draai je de toevoerkraan van het toilet dicht en observeer wat hierna gebeurt. Dit kan normaal gezien met de hand, zo niet dan kun je de tang gebruiken.

Het water houdt op met doorlopen?

Als het water ophoudt met doorlopen betekent dit normaal gezien dat de vlotter niet goed afgesteld staat. Een van de meest voorkomende oorzaken van een lopend toilet is dat overloopwater via de overloopbuis uit de tank naar beneden in de toiletpot lekt. Wanneer je het toilet doorspoelt zal de spoelbak automatisch opnieuw met water worden gevuld. Een vlotter stijgt en daalt mee met het waterniveau om te bepalen of de waterbak is volgelopen.

toilet doorspoelen

Het kan echter zijn dat de vlotter na verloop van tijd verkeerd staat afgesteld en de spoelbak blijft vullen alhoewel deze al vol is. Het water wordt met andere woorden tot op een te hoog niveau gevuld waar dat niet nodig is. Om het water in een toilet te laten zakken moet je de schroef van de vlotter met een tang losmaken totdat de “arm” van de vlotter naar beneden buigt. Test het doorlopen van het toilet door enkele keren door te spoelen en de hoogte van de vlotter aan te passen tot deze op de perfecte hoogte zit.

Blijft het water verder in de toiletpot lopen?

Als het water in de toiletpot blijft doorlopen nadat je het water hebt uitgezet, dan is er een probleem met het bodemventiel of de bodemklep. Indien de bodemklep de oorzaak is, betekent dit dat de rubberafsluiting vuil of zelfs kapot is. Je kunt beginnen met het reinigen van de de rubberen ring door deze los te maken en deze hierna grondig schoon te maken. Plaats de ring terug in het mechanisme en test of de spoelbak blijft doorlopen.

man repareert toilet

Is het probleem hiermee niet verholpen? Neem dan de rubberen ring mee naar een doe-het-zelf-zaak en vraag naar hetzelfde type ring. Vervang de oude ring met de nieuwe ring en test het doorspoelen opnieuw. Bij 90% van de gevallen is het probleem opgelost door de vlotter beter af te stellen of te verzekeren dat bodemklep goed werkt. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om de binnenkant schoon te maken en te ontkalken. Dit kan in de toekomst gelijkaardige problemen voorkomen.

Inhuren van een loodgieter

Mochten al deze oplossingen niet werken en je WC blijft doorlopen, dan zul je alsnog een loodgieter moeten inhuren. Het kan zijn dat bepaalde onderdelen van het doorloopsysteem versleten zijn of niet goed meer werken. Voor een loodgieter zal dit een makkelijk probleem zijn om op te lossen. Probeer eerst enkele reviews online te lezen en onderzoek hoe ze hun uren rekenen zodat je op voorhand weet hoeveel het inhuren van een loodgieter je zal kosten. Kijk ook mee hoe de loodgieter het probleem verhelpt zodat je dit de volgende keer misschien toch zelf kunt uitvoeren.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *