Kleding en veiligheid Klussen Tips en advies Tuin

Tips voor je tuinplan én de uitvoering

Stap 1: wat wil je met je tuin?

Gaat het je om een rijkdom aan kleur en sfeer, of is je tuin vooral een plek om vrienden te ontvangen voor tuinfeesten en barbecues? Wil je genieten van zelfgekweekte groenten, of staat speelruimte voor de kinderen bovenaan je lijstje? De antwoorden op die vragen zijn bepalend voor een nieuwe indeling.

Stap 2: maak een schets

Start met een schets. Dat gaat het best op een groot vel papier, waarop je de ruimte op schaal intekent. Begin met de dingen die vastliggen – zoals de woning, het tuinhuisje, de oprit en dergelijke – en de elementen die je wilt behouden.

Stap 3: maak een verlanglijstje

Maak een lijstje met alle wensen van het gezin. Een speelgazon, een bloementuin, een vijver, niveauverschillen, arbeidsbesparende bewatering, een rotstuin , fruitbomen… Je hoeft nu nog niet aan de kosten te denken en kunt je fantasie loslaten op je ideale tuin.

Stap 4: kijk rond voor inspiratie

Nu is het moment aangebroken om rond te kijken hoe andere tuinbezitters jouw ideeën hebben gerealiseerd. Op het internet vind je alle inspiratie die je nodig hebt.

Stap 5: toets je ideeën aan de praktische mogelijkheden

Tussen fantasie en werkelijkheid zitten altijd praktische beperkingen. Dingen als de bodemsoort, de zonligging, rekening moeten houden met de buren en gemeentelijke verorderingen, en niet in de laatste plaats het budget dat je in het nieuwe tuinontwerp wilt steken… Misschien moet je jouw plan in dit stadium een beetje bijsturen.

De uitvoering van je tuinplan

Je nieuwe tuin staat op papier en iedereen is er blij mee. Als straks het seizoen voorbij is, heb je maanden de tijd om aan de uitvoering te werken. Op de Klium blog hebben we in de loop der jaren voor een flink aantal tuinideeën praktische doe-het-zelf tips en stappenplannen gegeven. Hier vind je er een aantal daarvan. Er zit er vast een bij die goed van pas komt voor jouw persoonlijke tuinplan.

Het terras

tuinterras

Het terras is de leefplek in de tuin en voor veel tuinbezitters het belangrijkste element. Hier geniet je met vrienden en familie van zwoele zomeravonden rond de barbecue of ontspan je in de schaduw van een parasol met een koel glas en een goed boek. In dit plan leggen we stap voor stap uit hoe je zelf het perfecte terras aanlegt. En als je de natuurlijk uitstraling van hout mooier vindt dan een betegeld terras, vind je alles wat je moet weten in ‘Een houten vlonder aanleggen‘.

Het gazon

Staat een oersterk speelgazon, waar je nooit meer omkijken naar hebt op je verlanglijst? Lees dan hier hoe je zelf eenvoudig een gazon van kunstgras aanlegt.

man legt kunstgras aan

Water in de tuin

vissen in tuinvijver

Een waterpartij brengt een extra dimensie in je tuinleven. Met een vijver, hoe klein ook, creëer je een volledig nieuwe dieren- en plantenwereld. In ‘Zelf een vijver maken met vijverfolie‘ vind je precies hoe je te werk moet gaan voor een professioneel resultaat. Maar water in de tuin is niet alleen een lust, het kan ook een last zijn. Op zware kleigrond of grond die is ingeklonken door bouwactiviteit zakt regenwater niet in de bodem, wat rampzalig is voor veel planten en voor je tuinplezier. Lees hier hoe je dit probleem oplost door het aanleggen van drainage.

Borders

verhoogde tuinborder

Bloeiende borders zijn een gezichtsbepalend element in de tuin. Met de keuze van beplanting kun je elke sfeer scheppen die je wilt, van wild en kleurrijk tot strak en ingetogen. Een bijzonder – en rugvriendelijk – effect creëer je met verhoogde borders.

Tuinverlichting

tuinverlichting

Met tuinverlichting tover je jouw tuin om tot een magische plek, waar je op mooie zomeravonden van het buitenleven kunt genieten. Over de verschillende soorten tuinverlichting en de beste en veiligste manier om zelf tuinverlichting te installeren, lees je alles in ‘Tuinverlichting aanleggen‘.

Schuttingen en muurtjes

Tuinschuttingen geven privacy, maar dragen ook geweldig bij aan de sfeer. In ‘Zelf een houten tuinschutting maken‘ vind je een uitgebreid stappenplan. En een bakstenen muurtje als afscherming van een terras of een bloemperk, of afgewerkt als een bankje, is een verrassend, natuurlijk element. Kijk hier hoe je zelf zo’n rustiek muurtje metselt.

bakstenen bordermuur
  • WordPress
  • Facebook

4 thoughts on “Tips voor je tuinplan én de uitvoering

  1. Bedankt voor de heldere informatie over het aanleggen van een nieuwe tuin. Wij zijn net verhuisd en hopen in de komende weken onze nieuwe tuin aan te leggen. Waarschijnlijk moet er eerst een bedrijf voor grondwerk komen, de tuin is nu namelijk een oerwoud. We zullen zeker stap 3 opvolgen, het maken van een verlanglijstje. Met twee kids hebben we genoeg wensen voor onze tuin!

    1. Hi Emma,

      Bedankt voor de toelichting en gefeliciteerd met de nieuwe woning!

      Alvast heel veel succes en plezier met de aanleg van de nieuwe tuin toegewenst en wij horen natuurlijk graag of het uiteindelijk allemaal gelukt is. Fijn dat je ons artikel zo kunt waarderen.

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

  2. Mijn vriendin en ik willen onze tuin renoveren. We hebben allebei weinig tijd om de tuin goed te onderhouden, dus we willen een onderhoudsarme tuin. Ik vind het een goede tip om te beginnen met een schets. Dat gaat ons zeker helpen om een goede indeling te bedenken. Bedankt voor de tip!

    1. Dag Jens,

      Wat fijn dat je iets hebt gehad aan het lezen van de Tips voor je tuinplan én de uitvoering!

      Alvast heel veel succes en plezier met het renoveren van de tuin toegewenst!

      Met vriendelijke groet,
      Team Klium

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *