Elektrisch en accugereedschap Gereedschap

Tips voor het kiezen van een kettingzaag

Als je erover denkt een kettingzaag aan te schaffen, is de eerste overweging: waarvoor gebruik ik hem en hoe vaak ga ik hem gebruiken? Drie factoren zijn van belang bij je keuze: de aandrijving (benzine, netstroom of accu), het vermogen en de lengte van het zaagblad.

Het vermogen

Hoeveel vermogen je nodig hebt, is afhankelijk van de klus. Hoe zwaarder of langduriger het werk, hoe groter het benodigde vermogen. Meer vermogen maakt het zagen makkelijker en helpt om de machine het werk te laten doen zonder eigen inspanning. Bij benzinezagen wordt het vermogen aangegeven in kilowatt (kW). Het vermogen van accu kettingzagen wordt uitgedrukt in Wh (watt uur). Dit vermogen varieert gemiddeld tussen de 72 Wh voor een lichte accuzaag tot 180 Wh of meer. Voor elektrische kettingzagen wordt het vermogen uitgedrukt in Watt.

De lengte van het zaagblad

Standaard hebben kettingzagen een zaagbladlengte die op het motorvermogen is afgestemd. Een kettingzaag met weinig vermogen zal een wat kleiner zaagblad hebben (20-35cm), een sterkere zaag (elektrische zagen met 2000 Watt en benzinezagen vanaf 2kW) zal vaker een zaagblad hebben van 30-50cm. Een richtlijn voor de beste zaagbladlengte voor verschillende werkzaamheden:

  • Snoeien 30 – 35 cm
  • Kleine bomen zagen 40 – 50 cm
  • Brandhout zagen 40 – 50 cm
  • Grote bomen zagen 45 – 55 cm

Benzine, elektrisch of accu?

Ook in de keuze van de aandrijving zijn het doel en de frequentie van het gebruik bepalend.

Elektrische kettingzaag

Makita elektrische kettingzaag

Kettingzagen die werken op netstroom zijn het lichtst en het goedkoopst. Een elektrische kettingzaag, zoals dit model van Makita is een goede keus voor licht werk als snoeien, het zagen van hout voor de kachel of open haard en uiteenlopende doe-het-zelf klussen. Behalve voordelig in aanschaf, is een elektrische kettingzaag ook onderhoudsvriendelijk en relatief geluidsarm.

Accukettingzaag

DeWalt accukettingzaag

Het voordeel van een accuzaag boven een elektrische is de vrijheid van gebruik. Je kunt er overal mee zagen omdat er geen snoer nodig is. Dankzij de steeds betere accutechnologie, zijn accuzagen tegenwoordig even krachtig als de gemiddelde kettingzaag op benzine. Ook de werkduur op een acculading is indrukwekkend. Een accukettingzaag zoals deze van DeWalt is een goede allrounder voor allerlei werkzaamheden in tuin, bos en de bouw.

Benzinekettingzaag

De sterkste kettingzagen voor professioneel gebruik zijn benzinezagen. Maar dit type biedt ook een grote variatie in vermogen en kracht, met een ruime keus aan lichte uitvoeringen voor tuinwerk. De tweetaktmotor van bezinezagen levert een indrukwekkende power, maar ook hoop lawaai en uitlaatgassen en vergt meer onderhoud dan elektrische en accuzagen. Dit is voor veel gebruikers een reden om liever voor een accumodel te kiezen.

Lees ook Zagen met een kettingzaag, met tips voor verschillende klussen, veiligheid en onderhoud.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *