Terras voegen

Welke bestratingsmateriaal je ook gebruikt voor een tuinterras, je zult de voegen moeten opvullen om de constructie mooi en sterk te houden. Lees verder over de verschillende voegmiddelen, welk type het meest geschikt is voor jouw terras en hoe je elk voegmiddel aanbrengt.

In Zelf een terras of oprit leggen vertellen we in 7 stappen hoe je te werk gaat bij het aanleggen van een terras. Hier gaan we nader in op de ‘finishing touch’, het voegen van de tegels of klinkers.

4 voegmiddelen: waar moet je voor kiezen?

Een terras voegen doe je om drie redenen: voor het mooie, voor de sterkte van de constructie en om onkruid tussen de tegels te voorkomen. Welk voegmiddel je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van het soort bestrating, van wat je zelf het mooist vindt en van de breedte van de voeg.

Gereedschappen

Terras voegen met zand

onkruid in voegen van terras

Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt. En het is ook niet de beste oplossing als je jouw terras onkruidvrij wilt houden. Een paar tips voor voegen met zand:

 • Gebruik fijn wit zand voor het mooiste resultaat.
 • Voegen met zand vraagt om een waterdoorlatende ondergrond. Als het terras op een betonnen ondergrond is gelegd, zal zand snel wegspoelen.
 • Strooi het zand uit over het terras en veeg het in met een bezem.
 • Om de voegen goed te vullen en verdichten, kun je een (gehuurde) trilplaat gebruiken.

Terras voegen met cement

close-up van kalksteen terrastegels

Bredere voegen kun je opvullen met cement. Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.

Cement aanbrengen in de voegen kan op twee manieren. Op heel gladde tegels of klinkers kun je vloeibaar cement in de kieren gieten en vervolgens wat je gemorst hebt weg schrobben. Aan tegels met structuur of een poreus oppervlak zal cement zich zo vast hechten dat je ze niet, of alleen met de grootste moeite, schoon krijgt. Gebruik in deze gevallen een cementspuitzak om de voegen handmatig op te vullen met vrij droge specie en een plamuurmes om deze aan te drukken en overtollig cement weg te strijken.

Terras voegen met epoxy voegmiddel

hogedrukspuit op terras

Een epoxy voegmiddel spuit je net als cement in de voegen. In tegenstelling tot cement neemt epoxy geen water op en kan bij vorst niet barsten of brokkelen. Ook is het beter bestand tegen chemisch reinigen of de hogedrukspuit. In dit artikel lees je meer over de verschillende manieren om je terras te reinigen.

Epoxy is verkrijgbaar in verschillende kleuren, en is vooral voor strakke, moderne terassen het aangewezen voegmiddel.

Terras voegen met polymeerzand

man veegt zand in voegen van terras

Voegen die te groot zijn voor zand (2 mm tot 1,5 cm) kun je vullen met polymeerzand. Dit middel zorgt voor een voeg die zowel vast als flexibel is en onkruid geen enkele kans geeft. Als je puur op functionele eigenschappen afgaat, is dit het beste voegmiddel voor je terras. Bij het aanbrengen van polymeerzand ga je als volgt te werk:

 • Veeg het zand in de voegen.
 • Tril bij voorkeur aan met een trilplaat.
 • Verwijder het zand van de tegels. Heb je een bladblazer, gebruik die dan hiervoor. Met een bezem gaat het ook, maar pas op dat je geen zand uit de voegen veegt.
 • Maak het terras goed nat en laat het polymeerzand drogen. Na 24 uur zijn de voegen slijtvast en ondoordringbaar voor onkruid.
 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *