Stofvrij werken voor klussers en professionals

Het werkt pas als je het makkelijk maakt

Dat stof schadelijk is voor de gezondheid, weten we al langer dan vandaag. Dat het ook schadelijk kan zijn voor het bedrijfsresultaat, is iets van de laatste jaren. De regels zijn aangescherpt, de controles door de Inspectie SZW opgevoerd en overtreders hangen forse boetes boven het hoofd.

De wetenschap dat fijnstof – dat onder meer vrijkomt bij het bewerken van bouwmaterialen – ernstige longaandoeningen kan veroorzaken is natuurlijk een goede stimulans om beschermende maatregelen te nemen. Maar in de praktijk leidt weten niet automatisch tot doen. Ook sancties zijn niet doorslaggevend.

De richtlijnen moeten simpel toe te passen zijn. Op een manier die het werk niet in de weg staat en zonder grote investeringen. Zoals altijd geldt voor nieuwe gereedschappen of technieken: ze werken pas als mensen er graag mee werken

Stand der Techniek

De organisatie die in Nederland de kar trekt op het gebied van stofvrij werken is TNO. In nauwe samenwerking met TNO innoveren gereedschapsfabrikanten doorlopend beheerssystemen voor fijnstof, zoals stofvrije gereedschappen en afzuigsystemen die de blootstelling aan stof tot wel 100 keer kleiner maken.

Vooral kwartsstof, dat onvermijdelijk is bij het bewerken van stenen bouwmaterialen, is erg schadelijk bij langdurige inademing.
Bosch, Makita, DeWalt, Metabo, Festool … alle grote merken die je bij Klium vindt, ontwikkelen hun eigen oplossingen. Voor elk gereedschap en elk systeem heeft TNO een speciale prestatietoets ontwikkeld, zodat de werkzaamheid nauwkeurig geëvalueerd en vergeleken kan worden. Uitgangspunt voor de normering is de ‘Stand der Techniek’: het hoogste niveau van de technische ontwikkeling. Voor stofvrije gereedschappen betekent dit dat er bepaalde grenswaarden van schadelijke stoffen zijn vastgesteld, die met de huidige technologie te bereiken zijn en niet overschreden mogen worden.

Eigen invulling

Dat werknemers minder stof mogen inademen dan de vastgestelde grenswaarden, is een wettelijk voorschrift. Maar het staat bedrijven vrij dit doel naar eigen inzicht te realiseren. Volledige compartimentering van de stofbron of een meer open werkomgeving met een aangepast afzuigsysteem, stofbeheersing door middel van water of nevel… er zijn meerdere mogelijkheden om aan de eisen van de Inspectie SZW te voldoen. De TNO Prestatietoets die door de inspecteur wordt gehanteerd, test complete systemen in plaats van de afzonderlijke componenten. Bepalend is uitsluitend de hoeveelheid gemeten stof in de ademzone van elke werknemer.

De oplossingen van Makita

Met behulp van een eenvoudige adapter, is de bedrijfsstofzuiger aan een groot aantal verschillende gereedschappen te koppelen.
Een goed voorbeeld van hoe fabrikanten meewerken aan een stofvrije werkomgeving, is de aanpak van Makita. Als toonaangevende fabrikant van elektrisch gereedschap, beschouwt Makita het als zijn missie om voorop te lopen in ontwikkelingen die het werken prettiger en gezonder maken. Maar naast hi-tech innovaties zit er ook een nuchtere en aardse kant aan de zaak. Geen bedrijf of zelfstandige vakman zit te wachten op nieuwe gereedschappen zolang de oude hun werk nog uitstekend doen. En investeringen in systemen voor stofbeheersing leveren geen directe financiële resultaten op.

De oplossing die het ook voor kleine bedrijven eenvoudig haalbaar maakt om stofvrij te werken volgens de eisen van de Inspectie SZW, wordt vooral gevonden in multifunctionaliteit. Zo kunnen bijvoorbeeld, met slechts 2 verschillende koppelstukken, 187 machines uit het Makita-assortiment aangesloten worden op een stofzuiger. Schuurmachines, boor- en combihamers, decoupeerzagen, cirkelzagen en haakse slijpers…het past altijd.

Op de Makita website vind je een totaaloverzicht van alle stofoplossingen met TNO certificaat. Daar zie je welke adapter je nodig hebt om je machine aan een Makita stofzuiger te koppelen en voor welke nieuwe en oudere machines er stofvrije oplossingen zijn. Indien de oplossing TNO gecertificeerd is, verschijnt er een TNO logo en een pdf icoon om het certificaat te kunnen downloaden.

Gezond werken. Niet omdat het moet, maar omdat het nét zo makkelijk is en beter voor iedereen. Ook bij Klium hebben we het hoog in het vaandel staan. Hier vind je een groot aantal producten die bijdragen aan een stofvrije werkomgeving. In dit artikel ‘Bouwstofzuigers, ook handig voor doe-het-zelvers‘ ontdek je welke professionele stofzuiger precies bij jouw noden past. En voor een professionele afweging van de meest effectieve en kostenbesparende oplossingen kun je vanzelfsprekend altijd overleggen met een van onze adviseurs

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *