Soorten striptangen en hoe ze werken

Wanneer je zelf een stekker aan gaat sluiten, of een audio- of coaxkabel gaat aanleggen, kun je natuurlijk een stukje kabel strippen met een mesje. Je maakt voorzichtig een inkeping en trekt de isolatie eraf. Het risico is dan wel dat je de ader beschadigt, met als gevolg een signaal van slechte kwaliteit of onvolledige stroomtoevoer. Met een striptang voorkom je dit risico.

Welke striptang is het beste?

Er zijn drie mogelijkheden:

Een striptang wordt ook wel draadstripper genoemd. Een zwaardere uitvoering staat bekend als kabelstripper.

Handmatig in te stellen striptang

Als je maar af en toe een kabeltje hoeft te strippen, is een handmatige striptang voldoende. Deze striptang is voorzien van een stelschroef, waarmee je hem nauwkeurig in kunt stellen voor de diameter van de kabel die gestript moet worden. Je gaat als volgt te werk:
– Plaats de tang op de kabel en stel de maat in met de stelschroef
– Strip 8-10mm lengte, dat is over het algemeen voldoende voor een aansluiting.
– Knijp de striptang in en schuif het te strippen deel van de ader af.
Als er een kras of inkeping in de ader te zien is, of als het veel moeite kostte om de isolatie te verwijderen, stond de tang niet goed ingesteld. Je kunt het beschadigde stukje afknippen en het opnieuw proberen.

Toon mij alle striptangen

Automatische striptang

De automatisch instelbare striptang is handig als je regelmatig kabels moet strippen. De tang meet zelf hoe diep het mes of de mesjes ingesteld moeten worden voor de diameter van de kabel en werkt daardoor sneller. Vaak heeft deze striptang ook nog andere functies, zoals bijvoorbeeld het klemmen van kabelschoenen.

Toon mij alle automatische striptangen

Jokari

Naast bovengenoemde striptangen bestaat er ook nog het jokari mes, dat vaak door professionals wordt gebruikt. Je hebt er minder kracht voor nodig en de jokari kan naast universele kabels ook glasvezelkabels, computer- en telecommunicatiekabels aan. Ook is hij te gebruiken voor verschillende soorten isolatie waaronder: PVC, Tefzel, Mylar, Kynar en Teflon.

Toon mij alle kabelstrippers

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *