Gereedschap Handgereedschap Werken met gereedschappen

Ringsleutel en steeksleutel maten

Zowel een steeksleutel als een ringsleutel heeft aan beide uiteinden een sleutelbek in opeenvolgende maten, bijvoorbeeld 10 en 11 mm. Er zijn ook gecombineerde steek/ringsleutels te koop. In dat geval is de sleutelwijdte aan beide kanten gelijk.

De juiste maat ringsleutel en steeksleutel is belangrijk

Moeren en bouten zijn meestal zeskantig, en de verschillende maten sleutels zijn gemaakt om precies om de moer of de kop van de bout te passen. Met een te kleine sleutel lukt het niet. Een sleutel die net iets te groot is, kan de klus soms klaren, maar je loopt het risico dat je de bout of moer beschadigt. En je zult de eerste niet zijn die zijn knokkels ontvelt als de sleutel plotseling doorschiet…

Metrische maten en inchmaten

Bij ons worden de maten aangeduid in millimeters, in Amerika in inches. ‘Engelse maten’ is de uitdrukking die hiervoor gewoonlijk wordt gebruikt, al is Engeland inmiddels ook overgegaan op het metrische stelsel. Een inch is gelijk aan 2,54 cm en de verschillende sleutels hebben maataanduidingen als 1/8 inch, ½ inch, ¾ inch etc.

Hoewel deze wijdtematen ongeveer overeenkomen met de Europese, zijn er toch kleine verschillen, soms gaat het om tienden van millimeters. Een ½ inch bout heeft een kop van 12,7 mm breed. Je kunt hiervoor een 13 mm sleutel gebruiken, maar als je beschadigingen wilt uitsluiten, heb je voor inchbouten en -moeren toch echt inchsleutels nodig.

Tabel voor de juiste sleutelmaat

Zowel op bouten en moeren als op sleutels wordt de maat aangegeven met een cijfer. Het cijfer op de bout of moer is afgeleid van de breedte van de schroefdraad, wat eigenlijk een beetje raar is, want bij de keuze van de sleutel gaat het om de kop van de bout of de buitenkant van de moer. Maar de combinatie schroefdraad/kop is gestandaardiseerd, zodat het systeem werkt. Deze tabel geeft een overzicht welke metrische ring- of steeksleutel past om welke bout of moer.

 

Bout of moer M3 M4 M5 M6 M7 M8 M10 M12 M14 M16 M18 M20 M22 M24 M27 M30
Sleutel 5,5 7 8 10 11 13 17 19 22 24 27 30 32 36 41 46

 

Andere sleutels

Behalve steeksleutels en ringsleutels zijn er nog een aantal andere gereedschappen voor het aandraaien van bouten en moeren. Van de allround Engelse sleutel tot sleutels voor specifieke toepassingen als inbussleutels of bougiesleutels. Een overzicht en tips voor aankoop en gebruik vind je in ons blogartikel De juiste sleutel voor elke klus.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *