
Op elke schroef past een bitje
Een schroevendraaier is een onmisbaar gereedschap. Lastig alleen dat je voor elk soort en elke maat schroef een passende schroevendraaier nodig hebt. Vandaar dat bitjes een goed alternatief zijn. Je kunt ze in een boor- of schroefboormachine gebruiken of met een handmatige bithouder. Ze zijn klein, licht in gewicht, makkelijk te wisselen en niet duur in de aanschaf.
De meest gebruikte bitjes
De kruiskop

Uiteraard passend bij de kruiskopschroef (ook wel philipsschroef). Het is wel zaak een goed passende bit te gebruiken (zonder speling in de schroef) omdat je anders de schroef beschadigt, wat de volgende keer schroeven een stuk moeilijker maakt.
De pozidriv

De verbeterde versie van de kruiskop is de Pozidriv. Een Pozidriv schroef onderscheidt zich van de kruiskop door de extra gleufjes. Voor deze gleufjes heeft de bit een soort uitstulpingen, die zorgen voor extra grip, waardoor je bijna geen kracht hoeft uit te oefenen.
De torx

In de bouw wordt deze al jaren gebruikt en ook daarbuiten wordt hij steeds vaker ingezet, zowel door professionals als doe-het-zelvers. De torxbit heeft een stervorm, hierdoor is de grip heel gelijkmatig en de krachtverdeling efficiënt. Er hoeft praktisch geen kracht te worden gebruikt.
Voor dit bitje geldt zeker dat het precies in de schroef moet passen, bij speling kunnen beide snel beschadigd geraken.
De inbus

De inbus wordt veel gebruikt bij het monteren van (zelfbouw) meubels. Het zijn schroeven met een zeshoekig holte, waarin het zeshoekige (ook wel hex genoemd) bitje past.
De enkele sleuf

Deze schroeven waren vroeger de standaard, maar worden meer en meer vervangen door een van bovenstaande typen. Door de enkele sleuf is de kans op uitschieten groter en als het bitje niet precies in de sleuf valt, loop je als snel het risico dat de schroef beschadigt en dat het vast- of losschroeven niet soepel gaat.
Algemene tips
1. Het is handig om van elke bitsoort een aantal maten te hebben. Er zijn veelal setjes te koop waarin een aantal gangbare maten per bitsoort zijn opgenomen.
2. Kies niet perse voor goedkoop. Als je toch wat vaker klust, kun je veel plezier hebben van een setje van betere kwaliteit. Deze bitjes passen preciezer op de schroeven en zijn gemaakt van een betere kwaliteit staal of hebben een nabehandeling ondergaan waardoor ze sterker zijn.
3. Bij gebruik van een schroefboormachine moet je op het toerental letten. Kies een zo laag mogelijk toerental omdat anders te veel kracht wordt overgebracht op de schroef en het onderliggende materiaal.
Een minpuntje van het gebruik van een schroefboormachine is dat deze niet overal makkelijk bij kan. Dan kan een losse bithouder een oplossing zijn, hiermee verleng je het deel waarin de bit gehouden wordt (magnetisch) en dat kan net genoeg zijn om de klus wél te kunnen klaren.
4. Torsiebitjes zijn een aanrader als er veel in metaal geschroefd moet worden. Deze bitjes zijn iets dunner waardoor ze flexibeler de krachten kunnen opvangen die ontstaan door het plotseling stoppen van de schroef als hij vastdraait.