Gereedschap Kleding en veiligheid Onderhoudsadvies Tips en advies

Onderhoud van werkschoenen

Hoe je werkschoenen in topconditie houdt, is mede afhankelijk van de materialen waarvan ze zijn vervaardigd. Hier geven we algemeen advies voor het onderhoud van werkschoenen en specifieke tips voor het onderhoud van lederen werkschoenen, Gore-tex werkschoenen, nubuck en suède werkschoenen.

Dagelijks onderhoud van werkschoenen

Voor alle soorten werkschoenen gelden de volgende richtlijnen voor dagelijks onderhoud:

  • Verwijder vuil, zand of modder met een borstel of een doek. Verontreinigingen tasten niet alleen de kwaliteit aan, maar kunnen ook gevaar opleveren, wanneer het profiel van de zool dichtslibt.
  • Laat natte werkschoenen goed drogen, bij voorkeur op een luchtige plek, maar nooit op de verwarming of in de volle zon, want dan kan het leer uitdrogen. Verwijder veters en inlegzolen en vul de natte schoenen met kranten om het drogen te versnellen.
  • Ideaal is om twee paar werkschoenen af te wisselen, zodat ze de tijd krijgen om goed te luchten en te drogen.
  • Bewaar werkschoenen op een droge, goed geventileerde plaats.

Maandelijks ondehoud van werkschoenen

Behalve om dagelijks onderhoud, vragen werkschoenen ook om een regelmatige ‘grote beurt’, bijvoorbeeld eens per maand. De maandelijkse behandeling is afhankelijk van het schoenmateriaal.

Lederen werkschoenen

bouwvakker met lederen werkschoenen

Lederen werkschoenen behandel je met ledervet. Dit voorkomt uidrogen en barsten van het leer en verhoogt de waterafstotendheid. Nadat je de schoenen grondig hebt gereinigd, breng je ledervet aan met een insmeerborstel. Doe dit in een constant draaiende beweging. Laat het vet een tijd intrekken en poets de schoen vervolgens op met een uitpoetsborstel. Dit zorgt voor de verspreiding van het vet. Speciale aandacht vragen lederen werkschoenen met een Gore-tex voering. Die behandel je met ledergel in plaats van ledervet. De Gore-Tex voering zorgt er voor dat de voet kan ademen en dat de werkschoen tegelijkertijd waterafstotend is. Als je deze schoenen behandelt met ledervet, smeer je de poriën van het leer dicht en kan Gore-Tex voering niet meer zijn werk doen.

Gore-tex werkschoenen

Gore-tex werkschoen

Voor Gore-tex werkschoenen is er een speciale wax en een impregneerspray. Na reiniging wrijf je de wax in het materiaal met een doek of een spons. Laat goed intrekken en spray vervolgens met impregneersrspray om de waterafstotendheid te waarborgen. Let hierbij vooral op de naden en randen.

Nubuck en suède werkschoenen

nubuck werkschoenen

Voor nubuck en suède werkschoenen kun je beter geen ledervet gebruiken, want dit verpest het fraaie uiterlijk van het materiaal. Daarom is er voor nubuck en suède een speciale voedende ledergel. Wanneer het nodig is de schoenen te impregneren – als je ziet dat vocht niet meer van de schoen afloopt – doe je dit voordat je de ledergel aanbrengt, anders trekt de spray niet in het materiaal. Ledergel breng je deppend in kleine hoeveelheden aan met een doek. Laat de gel goed intrekken en drogen. Voor het uiterlijk kun je de schoenen vervolgens nabehandelen met een speciale borstel met messing haartjes om het effect van het materiaal te behouden.

  • WordPress
  • Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *